9 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Dokuzuncu Haftası

Hamileliğinizin dokuzuncu haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


9 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Dokuzuncu Haftası / Pardon Lavabo Ne Tarafta Acaba?

Sevgili anne adayları, 9.haftada size her yol lavabo 🙂 Bu hafta idrara çıkma ihtiyacı konusunda rekora koşabilirsiniz. Artık bebek iyiden iyiye büyüyor, baskıyı çoğaltıyor ve ‘ben buradayım’ diyor. Hamileliğin 9.haftası nasıl geçer sorusunun yanıtını verelim şimdi.

9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Güzel geçer, güzel!

İyi bakmak, iyi görmek eşittir iyi hissetmek. Evet, mide bulantılarınız, açlık ve kusma hâliniz devam ediyor olabilir ama hiç endişe etmenize gerek yok. Bunlar 9 haftalık gebelik belirtileri olarak bilinen ve minik bebeğiniz bu dönemde biraz sabırsız ve kıpır kıpır olmasından kaynaklanan durumlar. Önce güzel haberi verelim, hamileliğin en zor haftalarında son düzlüğe giriyorsunuz. Artık her şey daha kolay olacak. Peki 9. haftada bebek gelişimi nasıl olur? Gelin anlatalım.

Yeşil zeytin?

Örnek olarak yeşil zeytini verdik ama hemen aşermeyin 🙂 Bebeğiniz artık yeşil zeytin boyutunda, koca bir bebek olma yolunda ilerliyor. Elleri, bileklerinden kıvrılmış; kolları ve bacakları uzamış vaziyette. Dirsekleri artık daha belirgin, safra kesesi ise taze oldu 🙂 9 haftalık gebelik döneminde bebeğin cinsiyeti belli olur mu diye düşünüyor olabilirsiniz. Maalesef biraz daha beklemeniz lazım. Henüz iç üreme organları oluşum aşamasında, dış üreme organlarında fark edilecek bir durum yok. Artık bebeğiniz hareket etmeye başlayabilir yavaş yavaş. Malum, minik kaslar oluşum aşamasında. Tamam, tekme ve yumruklarla bezeli tatlı savaş henüz başlamadı ama yakındır. Bu ay rutin kontrollerde kalp atışlarını duymanız olası.

İyi haber!

Hamileliğin başından beri olan mide bulantıları, kusma, yorgunluk vs hisleri artık son düzlükte. Artık önemli ölçüde azalıyor bu şikayetler. Peki hamileliğin 9.haftasında anne karnında neler olur? Bu dönem kan hacminizde bir artış olabilir. Bunun nedeni, büyüyen rahim ihtiyaçlarını karşılamak. Kan artışı, doğumda oluşabilecek kan kayıplarını da dengeler. Yani bu iyi bir şeydir 🙂 Hamilelikte karın ne zaman belli olur merak ediyor olabilirsiniz. Henüz belli olmaz. Ama tabi büyüme hızla ilerlediğinden artık yavaş yavaş belli olacak döneme geçebilirsiniz.

Hamileliğin 9. Haftasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Öncelikle sıcak ortamlardan kaçının; sauna, sıcak küvetler, kaplıcalar. Bunlar bebek gelişimini riske sokar ve bebeğe zarar verebilir. Kulağa ilginç geliyor olsa da eğer kış hamilesiyseniz elektrikli battaniyelerden de uzak durmanızda yarar var. Elektromanyetik alan, bebeğinize zarar verebilir. Hamilelikte beslenme nasıl olur sorusunun 9. haftasına gelmiş bulunuyoruz. Bu dönem C vitaminine ağırlık vermeniz gerekebilir. Her gün C vitamini açısından zengin meyveleri yemeye gayret edin; çilek, portakal suyu, kivi gibi mesela.

9 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 9 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğinizin baş ve vücut büyüklüğü hemen hemen aynıdır. Bunun sebebi beynin ve buna bağlı olarak kafatasının hızla büyümesidir. Beynin hızlı büyümesindeki sebep ise vücuttaki kontrol sisteminin devreye girmeye başlamasıdır. Bu dönem kol ve bacaklar da vücuda göre kısadır. Tüm uzuvların orantılı bir hâle gelmesi 12. hafta ve sonrasında gerçekleşecektir.
  • 9 haftalık hamilelik dönemi içinde eğer bebeğiniz rahimde uygun bir pozisyonda ise ultrason ile hareketlerini gözlemlemeniz mümkündür. Hatta kalp atışlarını da net bir şekilde duyabilirsiniz. Kalp atışları çok hızlı gelebilir ama bu oldukça doğaldır.
  • Doktorunuz aksi yönde bir şey söylemediği sürece hamilelik sırasında eşinizle birlikte olmaya devam edebilirsiniz.
  • 9 haftalık gebelik ile birlikte beliniz de kalınlaşmaya başlar. Hissettiğiniz ağırlık yüzünden dengeniz bozulabilir. Bu nedenle düz ayakkabılar tercih etmenizde fayda vardır.
  • Bebeğinizin gelişimi için demir çok önemlidir. O nedenle ciğer, fasulye ve yürek gibi demir içeren yiyecekler tüketmeniz gerekir.
  • Aldığınız vitaminler mide bulantısına yol açıyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 9 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open