39 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Dokuzuncu Haftası

Hamileliğinizin otuz dokuzuncu haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


39 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 39 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Dokuzuncu Haftası / “Hadi Ben Geliyorum Artık!”

39 haftalık gebelik dönemine girildiğinde bebeğinize oksijen ve besin maddelerini taşıyan göbek kordonunun uzunluğu yaklaşık 50 cm kalınlığı ise 1.3 santimetre civarındadır.  Ağırlığı 3000 gramın üzerine ulaşan bebeğiniz rahmin büyük bir kısmını doldurur. Bebeğinizin cildini kaplayan ve verniks adı verilen kremsi madde ortadan kaybolmaya başlar. Benzer şekilde lanugo adı verilen tüyler de büyük ölçüde dökülmüştür.

39 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

39 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. 39 haftalık gebelik dönemi içinde amniyon zarı her an açılabilir ve suyunuz gelebilir. Bazen bardaktan boşalırcasına hızlı ve fazla miktarda gerçekleşen bu olay bazen de öylesine yavaş olur ki, kendinizi idrar kaçırıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Miktarı ne olursa olsun, suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı veya hastaneye gitmelisiniz. Vücudunuzun ağırlık merkezi artık iyice değiştiğinden dengenizi sağlamakta güçlük yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bazı konularda dikkatli olmalı, özellikle banyo yaparken kapıyı asla kilitlememeli ve tercihen evde başka bir kişi yokken banyoya girmemelisiniz.

Yalancı Mı Gerçek Mi?

Hamilelikte merak edilen sorulardan biri ile devam edelim; yalancı ve gerçek kasılmalar nasıl ayırt edilir? Gerçek doğum sancılarının bir düzeni olur, zamanla da sıklaşarak devam eder. Yalancı kasılmalar ise düzensizdir. Kasılmaların uzunluğu da bu aşamada önemli. Gerçek doğum kasılmaları 30 ile 45 saniye kadar sürer ve şiddeti gittikçe yükselir. Yalancı doğum kasılmalarının ise süresi ve yoğunluğu değişir. Bu dönemde artık kilo alımı yavaşlar ve hatta tamamen durabilir. Artık son günler, sonsuz mutluluğa erişmenize çok az kaldı. Tadını çıkarın! 🙂

39 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

39 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 39 haftalık gebelik dönemi sonunda sonunda bebeğiniz yaklaşık 3250 gram ağırlığına ulaşır ve boyu yaklaşık olarak 51 cm olur.
  • Bebeğiniz rahmin tamamını doldurduğundan göbek kordonunun sıkışma veya bebeğin etrafına dolaşma olasılığı vardır.
  • 39 haftalık hamilelik dönemi ile birlikte büyük gün olan doğum günü çok yaklaşmıştır ve bebeğiniz güç toplamak için sıklıkla uyumaktadır. Bebeğiniz büyük ihtimalle, önce başın doğum kanalına girdiği bir pozisyonda bulunmaktadır. Artık bebeğinizin içeride pek fazla yeri kalmamıştır. Hem mesanenizi dirsekleyip hem de ayak parmağını kaburgalarınıza kadar uzatacaktır.
  • 39 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin bağışıklık sistemi hâlen tam gelişmemiş durumdadır ve plasenta aracılığı ile sizden antikorları almaya devam etmektedir. Bu antikorlar doğum sonrası en az 6 ay süreyle enfeksiyonlara karşı mücadelesinde ona yardımcı olacaktır. Doğumdan sonra bazı antikorları (Ig A) sütten almaya devam edecektir. Cildini kaplayan vernix ve lanugo tabakaları büyük oranda kaybolmuş durumdadır.
  • Doğum sonrasında vücut sıcaklığını ayarlamaya yardım edecek olan yağ depoları 39 haftalık hamilelik döneminde birikmeye devam etmektedir. Normal yağın yanı sıra bebeğinizin ense ve boyun kısmında, omuzları arasında ve iç organlarının etrafında özel “kahverengi” bir yağ biriktirmektedir. Bu kahverengi yağ hücreleri ilk haftalarında ısı üretmek için çok önemli olacaktır. Ve ayrıca 39 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin akciğerleri olgunlaşmaya devam etmekte ve sürfaktan üretimi artmaktadır.
  • Hamileliğinizin bu son haftalarında amniyon zarınız her an açılabilir ve suyunuz gelmeye başlayabilir. Bu bazen bardaktan boşanırcasına hızlı ve fazla miktarda, bazen de çok yavaş olabilir. Kendinizi idrar kaçırıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Miktarı ne olursa olsun suyunuzun geldiğini düşündüğünüz anda doktorunuzu arayıp, hastaneye gidin.
  • Bu hafta sahte doğum sancıları hissetmeye başlayabilirsiniz. Rahim ağzı, doğum için açılmaya hazırlanmakta ve mesaneye yapılan baskı da artmaktadır. Rahim ağzı (Serviks) giderek doğuma hazır hâle gelmektedir. Bu dönemde kuvvetli kasılmalar hissetmeniz mümkündür.
  • Bebeğiniz doğuma neredeyse tamamen hazırdır. Eğer sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir gün için doğumu planlayabilirsiniz.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 39 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open