13 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Üçüncü Haftası

Hamileliğinizin on üçüncü haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


13 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Üçüncü Haftası / “1-2 1-2 Ses Kontrol!”

Geldik 13. haftaya. Bu haftanın tatlı yanlarını anlatmaya geçmeden önce, 13 haftalık gebelik döneminde bebekte olan değişimler ile başlayalım söze. Minik bebeğinizin artık yüzü şekilleniyor. Başının yan tarafında oluşmaya başlayan gözleri artık daha çok yaklaşacak. Asıl haberimiz ise şu; 13.hafta itibariyle bebeğinizin ses telleri gelişiyor. Belki de geleceğin güçlü müzisyeninin ilk gelişim adımları, kim bilir!

13 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

Müjdemizi isteriz!

Gebeliğin 13.haftasında bebeğin cinsiyeti belli olur mu sorusunun yanıt bulduğu satırlara geldik. Evet, eğer bebeğiniz kendisini saklamazsa artık cinsiyeti belli olabilir. 13.hafta gebelik şikayetleri arasında çatlaklar, şişkinlik ve memelerde değişim olabilir. Kilonuzdaki artış, tüm bunları hissetmenize de neden olabilir. Çözümü bir o kadar basit aslında; bol su içmek. Hamilelikte şişkinlik nasıl geçer sorusunun da en basit cevabı aslında. Peki hamileliğin 13. haftasında nelere dikkat etmek gerekir?

Kafein Alımına Dikkat!

Hamilelikte bebeğe zarar veren beslenme alışkanlarının ilk sıralarında yer alıyor; kafein. Uzmanlara göre fazla miktar kafein tüketimi bebeklerde doğum kilosunun azalmasına neden oluyor. Çünkü kafein plasentadan geçiyor ve bebeğe direkt ulaşım sağlayabiliyor. Bu da bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Hamilelikte kahve tüketiminden kaçınmanız gerekir. Sonrasında zaten bol bol içersiniz, azıcık sabredin 🙂

Hamileliğin erken bulguları ve yarattığı şikâyetler hemen hemen hiç kalmaz. Bu dönemde çok fazla yorulmamak ve mümkün olduğunca dinlenmek gerekir. Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir. Round ligaman ağrısı olarak adlandırılan bu durum gelip geçicidir ve önemli değildir. Hormonlar ciltte de değişikliklere neden olur. Özellikle yüz ve boyunda lekelenmeler olabilir. Buna gebelik maskesi ya da chloasma adı verilir. Geçici bir durumdur ve doğumdan sonra düzelir. Artık karnınız büyümeye başlamıştır. Eskiden olan kıyafetler dar gelmeye başlayabilir. Hamile kıyafetleri satın almanın sizce de tam vakti değil mi? 🙂

13 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • İkinci trimesterin başladığı 13 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz yaklaşık olarak 7 cm boyuna, 23-25 gram ağırlığına ulaşır. Konuşma yeteneği için kullanacağı ses tellerinin oluşumu da bu dönem içinde tamamlanır.
  • 13 haftalık hamilelik dönemi ile birlikte birçok anne kendisini daha iyi hissetmeye başlar. Zira, artık vücudunuz hamileliğe uyum göstermeye başlamıştır. Bulantı, kusma gibi rahatsızlıklar son bulur ya da iyice azalır. Ancak gittikçe büyüyen rahminiz idrar kesenize baskı yapmaya devam eder ve tuvalet ziyaretleriniz sıklaşmaya başlar.
  • Sırtı üstü yerine yan yatmaya alışmanızda fayda vardır. Böylelikle hem bebeğiniz daha fazla oksijen alır hem de böbrekleriniz baskı altında kalmaz.
  • 13 haftalık gebelik ile birlikte karnınız yavaş yavaş büyümeye başlayacağından; doktorunuzun da onayını alarak çatlak önleyici kremler kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer tatile çıkma gibi bir planınız varsa, son üç ayın içinde olan hamilelere çoğu hava yolunun uçuş izni vermediğini unutmamanız gerekir. Tatil planı yaparken bu durumu göz önüne bulundurmalısınız.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 13 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open