36 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Altıncı Haftası

Hamileliğinizin otuz altıncı haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


36 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 36 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Altıncı Haftası / “Bir Makas Alayım Mı?”

36 haftalık gebelik dönemine giriş yapmanızla birlikte, mutlu finale sadece dört haftanız kaldı (eğer sezaryen olacaksanız iki hafta kadar zamanınız var demektir). Bebek ise dünyaya gelmeye hemen hemen hazır ve her an doğum kanalına girebilir. Bu haftada yağ birikimi diz ve dirseklerde hızlanıyor. Boyun ve bilekler de bu gelişimin hızlı olduğu bölgeler. Bebeğinizin diş etleri de olgunlaşmasını tamamladı ve sertleşti. Yanaklarında da yağlar birikti ve sıkılacak hal aldı! Hamileliğinizin başında ultrasonda gördüğünüz o ufacık canlı artık tam anlamıyla yaklaşık 2750 gram ağırlığında bir insan yavrusu.

36 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

36 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdaki gibidir:

Bebeğinizin Duruşu Artık Net!

36 haftalık hamilelik döneminde bebeğiniz genelde son duruş pozisyonunu almıştır ve genellikle çok nadir olarak döner. Bu aralar doktorunuz sizi her hafta görmek, sizin ve bebeğinizin durumunu değerlendirmek isteyebilir. Kilo artışınız (hem bebeğin hem de sizin) çok hızlı olabilir. Doktorunuz vajinadan kültür alarak grup B Streptokok enfeksiyonu taşıyıp taşımadığınızı incelemek isteyebilir. Karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğinin belirtisidir. Midenizdeki baskı ortadan kalkacağı için iştahınız yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da rahatlayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığınız, tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi, iyice artacaktır.
Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin özellikle göğüs kafesinizin altındaki hareketleri canınızı yakabilir.
Rahimdeki normal ve düzensiz kasılmalar artık sizi rahatsız edebilecek boyutlara ulaşmış olabilir. Bunları gerçek doğum sancılarından ayırt edebilmelisiniz. Gerçek doğum sancılarıyalancı sancılardan nasıl ayırt edebileceğinizi doktorunuz size anlatacaktır.

36 Haftalık Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmek Gerekir?

Hamilelikte beslenme de merak konularından tabi. Bu dönemde mide yanması ve hazımsızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini açısından zengin olacaktır. Yanı sıra A vitamini içeren gıdalar da önemli. Ancak ve ancak en önemlisi bol su tüketimi. Bu alışkanlık, hamileliğin geri kalan şu bir kaç haftasında sizi daha da rahatlatacaktır.

36 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

36 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 36 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz yaklaşık olarak 2750 gram ağırlığa, 34 cm popo-baş uzunluğuna ve toplamda 47 cm uzunluğa ulaşır.
  • Bebeğinizin yağ depolaması süreci 36 haftalık hamilelik döneminde de devam eder. Sizden aldığı kalsiyum, kafatasının sertleşmesini sağlamış olsa da doğum kanalından geçerken hafifçe deforme olabilecek ölçüde yumuşaktır.
  • 36 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin yüzünün tüm karakteristik özellikleri oluşmuş durumdadır. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamlamıştır. Gelişmiş bir çift böbreği vardır. Karaciğeri artık maddeleri işlemeye başlamıştır. Ancak hâlâ tam anlamıyla olgunlaşan tek organ, akciğerlerdir. Bebeğinizin anne karnında kaldığı süre, onun kendi kendine nefes alma şansını katlayacaktır.
  • Bebekler genelde 36 haftalık gebelik dönemi ile birlikte yavaş yavaş doğum kanalına girer; baş sivrileşir ve deforme olur. Baştaki bu şekil değişikliği doğum sırasında daha da artar ama doğumdan 1-2 gün sonra normale döner. Dolayısıyla bebeğiniz yamuk veya şekilsiz bir kafa ile doğarsa şaşırmayın.
  • 36 haftalık hamilelik döneminde; anne, bebek ve plasenta gittikçe büyümekte ve amniyotik sıvı miktarı yükselmektedir. Tüm bu faktörler cenin ağırlığını ölçmeyi zorlaştırır. Bebeğinizin gerçek kilosunu, amniyotik sıvının ve plasentanın ağırlığını kestirmek zordur. Bu yüzden çoğu doktor, 36 haftalık gebelik döneminde bebek ağırlığı konusunda 500-1000 gram yanılma payı ile tahmin yürütmektedir.
  • Bebeğin kilosu kestirilebilse de doktorunuz, bebeğin sizin için fazla büyük olup olmadığını ya da sezaryene ihtiyacınız olup olmadığını söyleyemez. Genellikle anne adayı için önemli olan, bebeğin pelvisinize sığıp sığmayacağını ve doğum kanalından geçip geçmeyeceğini bilmektir. Bazı kadınlarda pelvisten geçebilecek ortalama bebek ölçüsü 2.7-2.9 kg.’dır. Minyon kadınlarda bile bazen 3.4 kg.’lık ya da daha ağır bebeklerin fazla zorluk çıkarmadan geçebildikleri de görülmüştür. 36 haftalık gebelik döneminden itibaren doktoru haftada bir görmeye başlamalısınız. Rahim en yüksek konuma gelmiştir. Doktorunuz, rahim ağzındaki incelme ve açılmayı kontrol edecektir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 36 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open