14 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Dördüncü Haftası

Hamileliğinizin on dördüncü haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


14 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Dördüncü Haftası / “Aaa el mi sallıyor o?”

14 haftalık gebelik dönemi itibarıyla artık bebeğiniz ellerini kollarını rahat rahat hareket ettirebiliyor. Bu durum, 14 haftalık hamilelik döneminde bebek gelişimlerinden en ilgi çekeni belki de. Bu hafta bebeğiniz artık ellerini rahat rahat hareket ettirebiliyor. Mide bulantısı, sürekli kusma hali vb. gibi şikayetler artık iyiden iyiye azalıyor. Peki hamileliğin 14. haftasında annede neler değişir?

14 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

Bazı Kramplar Olabilir

Rahmin büyümesiyle birlikte organların da üzerine ekstra yük biner. Rahim, aynı zamanda bacak damarlarına da baskı yapar ve bu baskı da geceleri bacak kramplarına neden olur. 14. hafta hamilelik şikayetlerinden biri de kasık ağrısı. Genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesiyle oluşuyor. Tehlikeli bir durum yok hiç endişe etmeyin. Bu dönemde özellikle et benleriyle bir hayli içli dışlı olabilirsiniz. Et benleri ciltte küçük lekeler şeklinde de olabilir. Normal benlerinizde de koyulaşma ya da büyüme olabilir. Bu gibi değişimler için doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.

Diş Bakımına Dikkat!

Özellikle hamileliğin bu döneminde diş hekiminizin söylediklerine kulak verin. Hamileler diş bakımı yaptırabilir mi sorusu her zaman tartışmaya açık olsa da hassas olmanız gereken bu süreçte olası enfeksiyon risklerini önlemek için diş bakımınıza özen göstermeli ve en az 1 kere diş hekimine görünmelisiniz. Bu dönemde beslenme de gün geçtikçe önem kazanıyor.

14 Haftalık Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeniz Gerekir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki hamileyken diyet yapmak uygun bir fikir değil. Kilo almak hamileliğin belli başlı yönlerinden biri olsa da bu kilo verme işini ‘sağlık’ ile birleştirince ortaya daha güzel bir tablo çıkıyor. Protein, hamilelik döneminde kritik bir besin maddesi olarak çıkıyor karşımıza. Protein içeren gıdalarla dost olmanız gereken bir dönem. Hayvansal gıdaların yanısıra baklagiller ve kabuklu yemişlerden de faydalanabilirsiniz. Kırmızı dolmalık biber, havuç, patates, lahana, elma, ananas, kivi gibi besinleri tüketmek de iyi gelecektir. Bu arada tam buğday, yulaf, çavdar gibi besinler de zengin birer karbonhidrat deposudur, aklınızda olsun.

14 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 14 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz neredeyse 9 cm boyuna ulaşır ve artık kendi parmak izine sahip olur. Bu hafta ile birlikte üreme organları ile ilgili gelişimler de başlar.
  • Bebeğiniz artık idrarını yapmaya başlar ve idrarı amniyotik sıvıya karışır. Amniyotik sıvı bu süreçte günde 6 kez yenilenir. Bu yüzden hamilelik süresince bol sıvı tüketmeniz oldukça önemlidir.
  • 14 haftalık hamilelik döneminde göğüsleriniz büyümeye devam eder. Meme uçlarından sarı bir sıvı gelirse endişe etmeyin. Bu sıvının adı kolostrumdur. Bu, bebeğinizin doğumdan sonra emeceği ve bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynayacak ilk besindir.
  • Artık karnınız belli olmaya başlar. Elinizi karnınıza koyarak bebeğiniz ile iletişim kurabilirsiniz. Bu, hem ikinizin psikolojik gelişimi için faydalıdır hem aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar.
  • Çoğu anne adayı bitkisel çay içmekte sakınca görmez. Ancak, aşırıya kaçmamanızda fayda vardır.
  • 14 haftalık gebelik döneminden itibaren ultrason muayenesinde bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz mümkündür. Bebeğiniz eğer uygun pozisyonda değilse gelecek kontrolü beklemeniz gerekebilir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 14 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open