5 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Beşinci Haftası

Hamileliğinizin beşinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


5 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Beşinci Haftası / İlk Buluşma

Hamileliğin 5. haftasına geldik. Mideler bulandı, halsizlikler oldu, duygusallıktan gözyaşımız kurumadı. İlk 5 haftalık dönemi de birinci trimestere dahil ediyoruz. Peki, 5 haftalık gebelikte neler olur gelin bunun yanıtını verelim.

5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bebeğinizin kalbi şekillenmeye başlıyor!

Gelelim 5 haftalık gebelik belirtileri konusuna. Bebeğiniz halen minicik olsa da kalbi hızla büyümeye devam eder. Kalp ve dolaşım sistemi çalışmaya başlar ve haşhaş tohumu kadar olan kalbi atmaya başlar. Tam çalışmaya başlamasa da minik ritimler duyulabilir. 5 haftalık bebek görünür mü sorusuna da yanıt verelim. Görülebilir ancak bu vajinal yolla yapılan ultrasonla belli olabilir. Ancak henüz gebelik kesesi içerisinde bebeği ve kalp atışlarını görmek ne yazık ki mümkün olmaz. Gebeliğin 5. haftasında annedeki belirtiler nelerdir biraz da bunu konuşalım. Rahme olan baskı nedeniyle tuvaletin yollarını arşınlayacağınız kesin. Bunun yanı sıra bitmek bilmeyen mide bulantıları ve karnınızdaki şişkin hissi de bu dönemde yaşanabilecek sıkıntılardan.  Hamileliğin ikinci ayında vücudunuzda da büyük değişimler başlar. Göğüslerde veya göğüs ucunda ağrı veya acı olabilir. Meme ucu koyulaşır ve etrafındaki bezeler artabilir.

Hamileliğin 5. Haftasında Neden Akıntı Olur?

Gebelik boyunca vajinal akıntı olabilir. Bunun nedeni, hormonların gebelik sırasında genişleyen vajina duvarına yaptığı baskı. Bu vajinal akıntı şiddetlenebilir ya da hamilelik boyunca artabilir. Bu süre zarfında pamuklu iç çamaşırı kullanıp rahat pantolonlar giymek faydalı olabilir. Gebeliğin 5. haftasında kanama da olabilir. Zaten ilk 12 hafta için bunlar yaşanabilir. Bu kanamalar pek çok şeyin habercisi olabilir bu nedenle doktor kontrolünde olmakta fayda var.

Gebelikte Beslenme

Özellikle 5 haftalık gebelik döneminde mide bulantıları şiddetlenebilir. Hamilelikte bulantıyı azaltmak için ne yapılmalı sorusunun yanıtını da şöyle veriyor uzmanlar;

–  Karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler tercih edilmeli,

– Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı,

– Taze zencefil çiğnenmeli,

– Sık sık ve az az beslenmeli,

– Bol bol sıvı tüketmeli,

– Doktorunuzun önerdiği vitamin takviyelerini eksik etmemeli.

Bu arada eğer yaz aylarında hamilelik furyasına katıldıysanız, limonata ve karpuzdan da faydalanabilirsiniz çünkü bu ikisi mide bulantınızı almaya yardımcı olabilir.

Enfeksiyonla dikkat!

Virüs ve bakteriler için kritik dönem. Bebek enfeksiyonuna dikkat etmeniz gerekir ki bunun yolu kendinizi korumaktan geçer çünkü bu virüsleri bebeğe anne taşır. Hamilelik döneminde kızamık, suçiçeği, kabakulak ya da hepatit gibi hastalıklara yakalanmamak için önlem almayı ihmal etmeyin.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 5 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open