25 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Beşinci Haftası

Hamileliğinizin yirmi beşinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


25 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 25 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Beşinci Haftası / “Bana Hazır Mısın?”

25 haftalık gebelik döneminin en önemli olayı, bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişmiş olması. Tat duyusu ile birlikte ister inanın ister inanmayın bebeğinizin süt dişleri de gelişiyor. Ancak bebeğinizin cildi hâlâ daha ince ve kırılgan. Vücudu orantılı bir şekilde doluyor, cilt altı yağ dokuları olgunlaşıyor. Artık uterus içinde göreceli olarak kapladığı alan azalmaya başladı. Bu da hareket için kendisine kalan boş alanın giderek azalacağı anlamına geliyor. Sonuç ise hareketlerin daha sert hissedilmesi olacak.

25 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

25 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdadır:

Bu Haftalarda Yorgunluk Hissedebilirsiniz.

25 haftalık gebelik dönemi içinde gözlemlenebilen yorgunluk hissi durumu hamileliğin normal yakınmalarından birisidir. Aynı zamanda gözlerinizin ışığa karşı oldukça duyarlı olduğunu fark edebilirsiniz. Hamileliğe bağlı göz kuruluğu pek çok anne adayının ortak yakınmasıdır. Sorunun üstesinden gelebilmek için yapay gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz. Büyüyen rahmin baskı yapması ve dolaşımın bozulması nedeni ile bacaklarda ve belde ağrılar olabilir. Bazı hamilelerde el parmaklarında dahi ağrılar olabilir. Bu gibi durumlarda soğuk tatbiki oldukça yararlı olmaktadır. Hala daha bebeğinizin ismine karar vermediyseniz, bu haftalarda artık isim aramaya başlayabilirsiniz.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin‘e göre bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 34,6cm uzunluğunda ve 660 gr ağırlığında olurlar. Bebeğinizin buruşuk olan bedeni artık pürüzsüz bir yapıya dönüşmeye başlamıştır. Derisin altınını kan ile doldurmaya başlamış ve akciğerleri havayla buluşmak için gün saymaya başlamıştır. Bebeğiniz ani ve yüksek seslere refleks olarak sıçrayarak cevap verir. Bu arada tatlı hıçkırıklar da başladı tabi 🙂

Hemoroite Dikkat!

Eğer hamilelikten önce hemoroit gibi bir hastalığınız varsa, kendini tekrardan bu dönemde gösterebilir. Hemoroitinizi kontrol almak için sağlıklı beslenmeye önem vermeli ve sizi kabızlığa sürükleyecek besinlerden kaçınmalısınız. Bu dönemde hormonlarınız sebebiyle vücudunuzda kıllanma olabilir. Ayrıca saçlarınız gürleşebilir ve boyu uzayabilir.

Spora Ara Vermeyin!

Eğer erken doğum riski yoksa sakın egzersizlere ara vermeyin. Bu hareketler sizin daha rahat hareket etmenizi sağlar ve doğum yaparken de doğumunuzun kolay geçmesini sağlayacaktır. Bu arada hamilelikte yapılan testlerden de bahsedelim ki en önemlilerinden biri glikoz testi. 24 ila 28. haftalarda glikoz testi yaptırmayı sakın ihmal etmeyin ve mutlaka yaptırın. Sizde böyle bir rahatsızlık varsa eğer, bebeğiniz iri doğabilir ve doğumda sizi zorlayabilir ve peşinden birçok olumsuzluk doğabilir.

25 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

25 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 25 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 700 grama, popo – baş uzunluğu 22 cm’ye ve toplam uzunluğu 34 cm’ye ulaşır.
  • Kemiklerin sertleşme süreci devam etmektedir. Bu dönemde akciğerlerdeki kan damarları gelişir ve burun delikleri açılmaya başlar.
  • 25 haftalık hamilelik döneminin en önemli olayı bebeğin tat duyusu ve onunla birlikte süt dişleri gelişmesidir. İncecik tırnakları da dâhil olmak üzere tamamen gelişmiş olan bebeğinizin elleri artık çevresinde bulunan şeyleri hissedebilir. Buna kendi cildi ve hatta göbek kordonu da dâhil. Artık parmaklarını yumruk yapacak şekilde bükebilmektedir.
  • Ayrıca 25 haftalık gebelik döneminde, bebeğinizin diğer tüm bireylerden ayırt edilmesini sağlayacak el ve ayak izleri oluşmaya başlar. Bunun yanı sıra bebeğiniz uykuda ve uyanık olduğu zamanları fark edebilir düzeye erişir. Aynı zamanda işitme duyusu da gelişmiştir ve artık sesinizi duyabilir. Hareketlerini en fazla yatar vaziyette dinlenirken hissedebilirsiniz.
  • 25 haftalık hamilelik döneminde, doppler ultrason ya da steteskop ile bebeğinizin kalp atışları rahatlıkla duyulabilir. Bu dönemde bebeğinizin cinsiyeti ile ilgili değişimler de tamamlanmaya başlar. Erkeklerde testisler skrotum (erbezi torbası) içine yerleşir, kızlarda ise vajina oluşur. Omurga sistemi tüm kemikler, eklemler ve bağlar tam olarak şeklini almış durumdadır.
  • 25 haftalık gebelik döneminde rahminiz bir futbol topu büyüklüğüne ulaşır. Büyüme hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte rahminiz beldeki sinirlere hafifçe baskı yaptığında bile bel ve bacaklarda zonklama tarzında ağrılar hissedebilirsiniz. Buna ek olarak kendinizi çok yorgun hissetmeniz de mümkündür. Aynı zamanda gözlerinizin ışığa karşı oldukça duyarlı hâle gelmesi ya da göz kuruluğu hamileliğin normal yakınmaları arasındadır.
  • Gebelikte artan hormonlara bağlı olarak vajinal akıntılar artabilir. Pamuklu iç çamaşırlar giymeye ve kişisel temizliğe özen göstermenizde fayda vardır.
  • Bunun yanı sıra, gerek genişleyen rahmin sindirim sistemine baskı yapması, gerekse progesteron hormonunun midenin boşaltılmasını yavaşlatması nedeniyle 25 haftalık hamilelik döneminde hazımsızlık, mide yanması gibi sindirim şikâyetleriniz olabilir. Bu durumda daha sık aralıklarla daha küçük porsiyonlar yemeye ve yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınmaya gayret etmelisiniz.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 25 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open