12 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On İkinci Haftası

Hamileliğinizin on ikinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


12 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On İkinci Haftası / “Gülümse, çekiyorum!”

Hamileliğin en zorlu dönemi bitmek üzere. Artık gerisi çok daha rahat geçecek. Hamileliğin 12. haftasında neler yaşanır bir göz atalım şimdi. İsterseniz önce bebek gelişimi ile başlayalım. Bu hafta bebeğinizin el ve ayak parmakları artık ayrıldı ve tırnaklar büyüyor. Vücudun çeşitli yerlerinde minik tüyler bile çıkıyor siz düşünün. Hamilelik hakkında merak edilen sorulardan birini daha açıklığa kavuşturmakta fayda var; 12. haftada bebeğin cinsiyeti belli olur mu? Artık dış üreme organları belirgin şekilde belli olacağından bazı ipuçlarına hazır olun. Bebeği bir süre daha hissetmeyebilirsiniz çünkü henüz minik hareketler peşindedir; öyle uzun soluklu tekmeler için biraz daha beklemeniz gerekecek.

12 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

Kilo Almak Hiç Bu Kadar Keyifli Olmamıştı

Hayatınız boyunca zaman zaman kilo alıp vermiş olabilirsiniz. Hamilelik süresince alınan kilo canınızı hiç sıkmasın ki bu dönem biraz alabilirsiniz. Hamilelik ödemi zaten doğumla gider. Doğum sonrası kilo kontrolü için de bir beslenme uzmanına danıştınız mı gerisi bal kaymak. Karnınızın yan taraflarından kilo almaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kalça ve bacaklarda da kilo artışı görülebilir.

12 Haftalık Gebelik Şikayetleri Nelerdir?

En başında gelen ve normal adlandırılan konu baş ağrısı. Daha önce ki haftalarda da söylediğimiz gibi bunun nedeni artan kan hacmi. Dolaşım sistemindeki farklılık otomatikman baş ağrısı yapıyor, endişe edecek bir durum yok yani. Yeterince uyumak, dengeli beslenmek, meditasyon yapmak gibi bazı alışkanlıklar hamilelikte baş ağrısını gidermenin yolları arasında. Bu arada hamilelikte nefes egzersizini de bir denemenizi öneririz. Özellikle rahat bir doğum için size fayda sağlayacaktır. Hamileliğin 12.haftasında ciltteki değişimler de dikkatinizi çekebilir. Karnın alt kısmında cilt koyulaşabilir. Yüzde ve boyunda kahverengi lekeler ortaya çıkabilir ki bu lekeler doğumdan sonra kaybolur. Bu konuda da gönlünüz ferah tutun.

Gereksiz Gıdalardan Kaçının!

Hamileliğin 12.haftasında beslenme nasıl olur, gelin biraz da bunu konuşalım. Kilo artışı beklenen bir durum. Önüne geçmek de mümkün. Madem kilo alıyoruz hem de şahane bir sebepten, o halde sağlıklı alalım. Fazla yağ ve şeker içeren ürünler sizi rehavete sürüklemekten başka bir şey yapmaz. Bu dönemde meyve ve sebzelere ağırlık verebilirsiniz. Doktorunuz önerdiği takdirde kendinizi yormayacak evde yapılan hamile egzersizleri ile de işi kotarmanız çok basit. Sık sık ve az az mantığı, hamilelikte de devrede. En güzel zamanlar, en güzel haftalar; tadını çıkarın! 🙂

12 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 12 haftalık gebelik dönemi itibarıyla, bebeğiniz gün geçtikçe hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bu hafta yaptıracağınız ultrason muayenesinde bebeğinizin iç organları, elleri ve ayaklarını net olarak görebilir, beyin gelişimi ve dokusal yapısı hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ense kalınlığı ve burun kemiği gelişimi ile ilgili yapılacak birkaç ölçüm ve beraberinde yapılacak kan testi ile Down sendromu risk oranını öğrenebilirsiniz. Bu teste 11-14 testi veya ikili test adı verilir. Risk oranının yüksek çıkması durumunda doktorunuz amniyosentez tavsiye edebilir. Test sonucunda oranların yüksek çıkması bebeğinizde kesin bir sorun olduğu anlamına gelmez sadece risk oranını belirler.
  • 12 haftalık hamilelik ile birlikte vücudunuzun daha fazla melanin üretmesine bağlı olarak vücudunuzda koyu lekeler oluşması normal bir durumdur.
  • Günde en az 8 bardak su içerek hem kabızlığı giderebilir hem de vücudunuzun toksinlerden arındırabilirsiniz.
  • Arabadayken emniyet kemerini doğru kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Alt kemer karnınızın altından, çapraz olansa göğüslerinizin arasından geçmelidir.
  • 9 haftalık gebelik dönemi bitimi ile birlikte birinci trimester adı verilen süreci bitirmiş olursunuz. İlk üç ayda daha sık rastlanan düşük riskiniz de oldukça azalır.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 12 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open