29 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Dokuzuncu Haftası

Hamileliğinizin yirmi dokuzuncu haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


29 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 29 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Dokuzuncu Haftası / “Hıçkırık Tuttu.”

29 haftalık gebelik dönemi içinde, bebeğiniz doğum günü hazırlıklarına devam ediyor. Bu haftaya gelindiğinde bebeğinizin kafası ve gövdesi arasındaki oran artık normale yaklaşmışır. Bebeğiniz bu haftada kendi vücut ısısını ayarlayabilme yeteneğini kazanır. Kemik iliği de sürekli kırmızı kan hücreleri, yani alyuvar üretir. Gözleri ise hareket etmeye başladılar bile. Bu arada unutmadan; zaman zaman içinizde ani bir hareket hissederseniz sakın şaşırmayın ve korkmayın, çünkü bebeğiniz hıçkırıyor! 🙂 29 haftalık hamilelik dönemine geldiğinizde hamileliğinizin bütün etkilerini iyice yaşamaya başlayacaksınız. Bu haftalarda karın cildinizde kaşınmalar hissetmeniz normaldir. Bunun yanı sıra, karın içi basıncındaki ve dolaşım sistemindeki değişikliklerin sonucunda hemoroit (basur) problemi görülebilir. Ayrıca nefes darlığı, midede yanma, bacaklarda kramplar gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu yakınmaların sizi hamileliğinizden soğutmasına izin vermeyin. Bunların hepsi basit bir tedavi ile üstesinden gelinebilecek geçici şikayetleridir. Yakınmak yerine, hamileliğinizin olumlu yönlerini görmeye ve keyfini çıkarmaya çalışın.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin’e göre bu hafta bebeğiniz çok hareketli ve yaklaşık 38,6 cm uzunluğunda ve 1.150 gr ağırlığında olurlar. Artık bebeğinizin beyni solunum ve beden ısı kontrolünü yapabiliyordur.

29 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

29 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Bu dönemde anne adaylarının karın bölgelerinde kaşınmalar olabilir. Ama bu işlemi çok yapmamak gerekir. Onun yerine E vitamini içeren şifalı yağlar veya masaj kremleri ile o bölgeye yumuşak masajlar yapmak daha sonraki süreçte karnınızda oluşabilecek çatlakların önüne geçecektir. Vücuttaki bu durum genelde genetiktir. Bu dönemde görülen en önemli olaylardan biri de göğüslerin süt üretmeye başlamasıdır. Bu süt bebek doğduğunda onun ilk besini olacaktır. Bu haftalarda bir yerlere çıkarken, yürürken baş dönmeleri ve denge kaybı olabilir. Ayrıca tansiyonunuz da düşebilir.

Beslenmenize de dikkat etmeniz gereken bir dönem. Bebeğinizin artan besin ihtiyacını karşılamak için daha çok protein, C vitamini, kalsiyum ve demir almalısınız.

29 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

29 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 29 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz yaklaşık olarak 1250 gramdır. Popo-baş uzunluğu 26 cm olup, toplam uzunluğu 37 cm’e ulaşmıştır. Artık başı ve vücudu orantılı hâle gelmiştir. Her geçen gün biraz daha yenidoğan görüntüsüne görünmektedir.
  • Artık kendi vücut ısısını ayarlayabilme yeteneğine sahiptir. Gözleri yuvasında hareket edebilir ve yakında yanıp sönen bir ışığı takip edebilir. Duyuları tamamen gelişmiş durumdadır. Işık, ses, tat ve koku hassasiyeti artıyor. Ayrıca kemik iliği de sürekli kırmızı kan hücreleri yani alyuvar üretir.
  • 29 haftalık hamilelik dönemine gelişmeye başlayan bağışıklık sistemi, doğum sonrasında anne sütündeki antikorlar yardımı ile güçlenecek ve derinin altında yağ birikmeye devam edecektir. Bunun yanı sıra bebeğinizin böbrek üstü bezleri androjen ve östrojen gibi hormonları üretmeye başlar.
  • Bebeğinizin hareketlerinde azalma hissederseniz, hareketlerini saymanızda fayda vardır. 1 saat içinde en az 10 kere hareket etmesi gerekir. Bu sayı daha az ise doktorunuzla konuşun.
  • 29 haftalık gebelik dönemi sonuna kadar önerilen kilo alımı 8.5 ile 11.5 kg arasıdır. Bu dönemde göğüslerdeki hassasiyet giderek artar. Bebeğinizin kilosu arttıkça vücudunuza yaptığı baskı da çoğalır. Bu da bel ve sırt ağrılarına neden olabilir.
  • Yürürken, merdiven inip çıkarken dikkatli olun. Zira dengenizi sağlamakta zorlanabilirsiniz. Uzun süre ayakta kalmak yorgunluğa ve tansiyon düşmesine neden olabilir. Ayak ve ellerdeki ödem artabilir. Bacaklarda kramp ve kasılma hissedebilirsiniz. Doktorunuza danışarak magnezyum takviyesi almanız mümkündür. Sizi yormayacak egzersizler yapmak, yürümek ve yüzmek de size iyi gelecektir.
  • 29 haftalık hamilelik döneminde rahminiz büyüyerek baskı yapmaya devam ediyor. Sık sık idrara çıkma isteğiniz bu nedenle ortaya çıkabilir. Su kesesi normalde doğumda veya doğuma yakın dönemde açılır. Bu yüzden her türlü vajinal kanama ve bacakları, iç çamaşırları ıslatırcasına bol gelen akıntı veya sıvıyı doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 29 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open