28 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Sekizinci Haftası

Hamileliğinizin yirmi sekizinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


28 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 28 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Sekizinci Haftası / “Ha Gayret!”

28 haftalık gebelik dönemi itibarıyla hamileliğin en zor dönemlerinden biri olan üçüncü trimestera yani son üç aya girmiş oluyorsunuz.  Bu haftada bebeğiniz hızla büyümeye devam edecek ve rahim içini mümkün olduğunca dolduracak. Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgalarınızın seviyesine ulaştı. Bu haftada bacaklarınızdaki varislerde artış ve şişme fark edebilirsiniz. Yine hemoroit probleminiz varsa bu kötüleşebilir ya da bacaklarınızda sık sık kramplar yaşayabilirsiniz. 28. haftada doktorunuz sizden glukoz yükleme testi isteyecektir. Bu testin amacı hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığını yani gestasyonel diyabeti araştırmaktır. Yine bu haftada kan uyuşmazlığınız varsa, doktorunuza bunu hatırlatın.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

28 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. 28. haftada dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık yüzde 90’ı yaşatılır. Ancak bu bebeklerde yoğun bakım şartlarında solunum desteği gerekir. Bebeğiniz sürekli uyuma ve uyanma dönemleri geçirir. Zaman zaman gözlerini açıp kapayabilir. Kaşları gelişimini tamamladı. Vücudu yağ depolamaya devam ediyor. Bu yağlar doğduktan sonra kendi vücut ısısını ayarlamada oldukça önemlidir. Bu haftada bebeğinizle rahatça konuşabilirsiniz çünkü artık sizin sesinizi tanıyor! Peki 28. hafta hamilelikte bebek gelişiminde başka neler bekler anne adayını? Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin şu şekilde açıkladı;

  • Bebekler 28 haftalık hamilelik dönemi içerisinde yaklaşık 37,6 cm uzunluğunda ve 1.005 gr ağırlığında olurlar. Bu hafta bebekler için önemli bir hafta olarak görülebilir. Çünkü yapılan araştırmalara göre bu haftalarda doğan bebeklerin yaşama ihtimalleri oldukça yüksek olmaktadır.
  • Bu hafta bebeğinizin emme ve yutma refleksleri gelişmiştir.
  • Bu döneme girilmişken bebek anne karnında bir çıkış kapısını ararken anne ise bu son 3 aylık dönemde bazı sıkıntı ve sorunlar yaşayabilir. 28. haftada anneler kendine dikkat etmeli ve soğuk algınlığı gibi sorunlardan uzak durmak için bol bol C vitamini almalı ve bunları içeren meyve ve sebzeleri tüketmelidirler. Bu haftada bebeğiniz yeterli büyümeyi sağlayacaktır ve rahminizin genişlemesine neden olacaktır. Cildinizin kuruması ve sırt ağrılarınızın olması olağan bir durumdur eğer sırt ağrılarınızın şiddeti artıyorsa sık sık yön değiştirmenizde fayda vardır.

28 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

28 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 28 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 1100 grama, popo-baş uzunluğu 25 cm’ye ve toplam uzunluğu 35 cm’ye ulaşır.
  • Bebeğinizin hızlı gelişimi 28 haftalık hamilelik döneminde de devam ediyor. Beyni ve diğer dokuları gelişimlerini sürdürür. Bebeğinizin kaşları ve kirpikleri çoktan oluştu, saçı uzuyor. Gözleri tümüyle işler durumda.
  • 28 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin yağ depoları oluşturmaya başlar ve ağırlığının %2-3’ü yağ dokusu depolarından oluşur. Rengi nedeniyle kahverengi yağ dokusu adı verilen bu depo doğduktan sonra vücut ısısını ayarlamada önemli role sahiptir.
  • Bebeğiniz bu süreçte sürekli olarak uyuma ve uyanma dönemleri geçirmektedir. Zaman zaman gözlerini açıp kapar.
  • 28 haftalık hamilelik dönemi ile birlikte bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı artar. Yeterli kalsiyum almazsanız, bebeğiniz kalsiyum ihtiyacını kemiklerinizdeki depodan ihtiyacını karşılar.
  • Yine 28 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğinizin akciğerleri solunum yapabilme özelliklerini kazanmıştır. Ancak bu hafta doğan bebeklerde surfaktan adlı maddenin yetersiz olması nedeniyle solunum problemleri oluşabilir.
  • Bugüne kadar 7 ila 10 kilo almış olmanız mümkündür. Bebeğiniz rahmin içini mümkün olduğunca dolduracaktır. Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgaların seviyesine ulaşmış durumdadır.
  • Bacaklarınızdaki varislerde artış ve şişkinlik fark edilebilir boyuta ulaşır. Sık sık kramplar yaşamanız, cilt kuruluğu, bel ve sırt ağrısı, çarpıntı ve hazımsızlık gibi şikâyetlerinizin olması ya da bu şikayetlerin artması mümkündür. Son dönemlere doğru omurgaya daha fazla yük biner. Hemoroit probleminiz varsa kötüleşebilir.
  • 28 haftalık hamilelik dönemi içinde, memeden gelen ilk süt olan kolostrum üretimi başlayabilir. Ancak gelen sütü sağmamanız gerekir. Zira bu durum, erken doğuma neden olabilir.
  • Ailede kan uyuşmazlığı varsa kan uyuşmazlığı testini (İndirekt Coombs Testi) 28 haftalık gebelik döneminde tekrar yaptırmanız gerekebilir. Tansiyon yükselmelerine dikkat edin. Yüksek seyreden tansiyonun bebek ve anne açısından riskli bir durum olduğunu unutmayın.
  • 28 haftalık hamilelik ile birlikte üçüncü trimester yani son üç aya girmiş bulunuyorsunuz. Son trimesterde doğuma hazırlık başlar ve doğum gerçekleşir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 28 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open