32 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz İkinci Haftası

Hamileliğinizin otuz ikinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


32 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 32 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz İkinci Haftası / “Şöyle Hafif Pembelik Güzeldir”

32 haftalık gebelik döneminde, cilt altı yağ dokusunun gelişimi sonucu, bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye dönüşmeye başlar. Ayrıca, bebeğinizin hareketlerinin iyice arttığını fark edebilirsiniz. Bebeğin hareketleri sağlıklı olmasının bir göstergesidir; bu nedenle hareketleri saymayı öğrenmenizde fayda var. Bu arada bebeğinizin tırnakları tamamen gelişti ve parmak uçlarını bile kapladılar. Tüm bu gelişimlere karşın, bebeğinizin büyüme hızı 32 haftalık gebelik dönemi içinde azalır. Otuz iki haftalık gebelik döneminden itibaren doktorunuz sizi iki haftada bir görmek isteyebilir. Bu da artık doğumun yaklaştığı anlamına gelir. Erken doğum ile ilgili belirtileri öğrenip takip etmeli; kendinizi iyi gözlemlemelisiniz. Sindirim sistemi ile ilgili yaşadığınız sorunları az az ama sık aralıklarla yüksek lifli yiyecekler tüketerek ve bol sıvı içerek azaltabilirsiniz. Bacaklardaki kramp, hamilelerin çok sık yaşadığı sorunlardan biridir ve kalsiyum ihtiyacınızın bir belirtisi olabilir. Hamileliğinizin sonuna yaklaşmış olmanız, vitamin alımını kesmenizi gerektirmez. Aksine, vitaminlerinizi doğuma kadar kullanmalısınız.

32 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin 32 haftalık hamilelik dönemi içerisinde yaklaşık 42 cm uzunluğunda ve 1.700 gr ağırlığında olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Bu haftadan sonra her hafta yarım kilo alacaksınız ve bu aldığınız kilonun yarısı bebeğinize gidecektir. Birkaç zamandan beri bebeğiniz parmağını emmeye çabalıyordu ve artık parmağını emebilecek duruma gelmiştir.”

Bebeğiniz henüz kas yapısını tamamlamadığı için parmakları halen açık bir vaziyette. Bu dönemde bebeğinizin sizi tekmelemesi, sizin için rahatsızlık verici ama bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamamız için iyi ve güzel olaylardır. Bu etapta da anne adayının bebeklerinin tekmelemelerini ve dirsek atmalarını takip etmeleri önemlidir çünkü bebekte bir hareketsizlik görürlerse, bunu anlamak için iyi olacaktır. Yapılan incelemelerde de bebeklerin bu zamanlarda rüya gördükleri kanıtlanmıştır, çok ilginç değil mi?

Bu Aylarda Mide Şikayetlerinizde Artış Görülebilir!

Bu durumun önüne geçmek istiyorsanız, yemeklerinizi az az ama sık bir şekilde yemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin de büyümesi bu aylarda devam edeceği için iç organlarınıza daha fazla baskı yapacaktır. Bunun sonrasında midenizdeki yanmalar artış gösterebilir ve nefes darlığı çekmenize sebep olabilir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin pozisyonu; başı aşağıya doğru olduğu için oturup kalkarken bir yerlerden destek alıyorsunuzdur, bu da psikolojik bir durumdur. Bu haftalarda bacağınızdaki kramplar artacağından dolayı yatarken ayağınızın altına yastık almanızda fayda vardır.

32 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

32 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 32 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz yaklaşık olarak 1800 gram ağırlığa, 29 cm popo-baş uzunluğuna ve toplamda 42 vücut uzunluğuna ulaşır.
  • Bebeğinizin el ve ayak tırnakları çıkmış, kaşları, kirpikleri ve saçı belirginleşmiştir. Buna karşın büyüme hızı azalmıştır. İlk trimesterden beri vücudunu kaplayan lanugo tüyleri 32 haftalık hamilelik dönemi ile birlikte dökülmeye başlar. Ancak sırt ve omuzlarındaki bir miktar tüy doğum sonrasına kadar kalabilir. Ayrıca ayak tırnakları da tamamen şekillenmiştir.
  • Karındaki pozisyonu bacakları bükülmüş, ayakları çapraz ve boynu ise öne doğru bükülmüş bir şekildedir. Kas dokusu henüz tam olarak gelişmediğinden bebeğinizin tüm parmakları açık durur.
  • 32 haftalık gebelik döneminden itibaren muayene sıklığınız iki haftada bire düşer. Bu durum, hamileliğin son ayına kadar devam edecektir. Ardından yeniden haftalık kontrollere geçilir.
  • Bilek ve parmaklarda şişme görülebilir. Büyüyen bebeğiniz organlarınıza baskı yaparak hazımsızlık, mide yanması, nefes darlığı gibi sorunlara neden olabilir. Kabızlığı bol su içip, lifli gıdalar tüketerek, mide yanmasını da sık sık ama az az yiyerek önleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin başı aşağıda olduğu için ayakları kaburganıza dayanacak ve bu da sizi rahatsız edecek. Bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için dik oturmanız ve dar giyeceklerden kaçınmanız gerekir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 32 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open