20 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirminci Haftası

Hamileliğinizin yirminci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


20 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 20 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirminci Haftası / “Yolun Yarısı”

Tebrikler! 20 haftalık gebelik dönemine ulaştınız; yani hamilelik maceranızın tam ortasındasınız. Bebeğiniz, karnınızdaki yaşamının yarısını tamamladı. Bu haftada, 5 yaşına kadar hızla devam edecek olan beyin olgunlaşması başlar. Bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları iyice etkinleşmeye başlar. Kalp atımları hızlanır. Kaşlar ve saçlar iyice belirginleşir; fetus sık sık göz kırpar. Lanugo adı verilen tüyler, yüz ve boyun çevresinde yoğun olacak üzere, tüm vücudunu kaplar. Erkek bebekteki testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar. Eğer bebeğiniz kız ise, yumurtalıklarında şu anda tam 6 milyon yumurta hücresi mevcuttur. Bundan sonra yeni yumurta hücresi gelişmez ve bu sayı giderek azalarak, doğumda yaklaşık 1 milyona iner. Bu gelişmelerin yanı sıra, bebeğin ağırlığı yaklaşık 250-450 gram ulaşmış, hareketleri de hızlanmış ve kuvvetlenmiştir. Bu haftadan sonra hamileliğin sona ermesi, düşük olarak değil, erken doğum olarak isimlendirilir.

20 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Bebeğin tüm organlarının ve kalbinin değerlendirildiği malformasyon ultrasonografisi, başka bir isimle ikinci düzey ultrason, için ideal zaman 20. haftadır. Bu haftada rahmin tepe noktası göbek deliği hizasına kadar büyümüştür. Bu dönemden sonra 38. haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 santimetre yükselir. 38. haftadan sonra ise bebeğin doğum kanalına doğru inmesi ile birlikte, rahmin tepe noktası da aşağıya inmeye başlar. Orta hatta göbek deliği ile kasık arasında siyah bir hat belirmeye başlar. Buna ‘linea nigra’ adı verilir ve doğumdan sonra kaybolur. Bu haftadan sonra gebelik çatlakları görülebileceğinden, önlem almak yararlı olacaktır. Artık, bebeğin hareketleri saatte en az 2 kez olmak üzere rahatça hissedilebilir. Bu sayı gerçekte çok daha fazla olmasına rağmen; anne adayı tarafından sadece yeterince güçlü olan hareketler hissedilir.

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

20 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. 20. haftanın sonunda ortalama 4,5 kilo civarı almış olabilirsiniz. Hamilelikte ağrılardan korunmanın yollarından biri düzenli ve yavaş kilo almak. Vücut ağırlaştıkça, organlara baskı artacaktır ki bu da ağrılarınızı hissedilir hale getirecektir. Hiç endişelenmeyin, hamilelikte kilo kontrolü ile her şey mümkün. Hamilelikte ne kadar kilo alınır sorusuna da aşağı yukarı bir yanıt verelim. Ortalama 11-14 kilo aralığında kilo artışı olabilir ancak tüm bu rakamlar anne adayına göre değişir elbette. Kendinizi başka annelerle kıyaslamayın, herkesin bünyesi farklı.

20 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

20 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 20 haftalık gebelik dönemine ulaştınız. Yani artık yolun yarısındasınız. Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 16,4 cm’ye ulaşır. Karın boşluğunda bulunan tüm organları karın içerisindeki yerini almaya başlar.
  • Süt dişleri için küçük diş tomurcuklarını ve neredeyse düz hâle gelen omurgasını 20 haftalık hamilelik döneminde yapacağınız muayenede görebilirsiniz.
  • Yirminci hafta bebeğinizin cildinin ikinci katmanı da oluşmaya başlar. Vernix Caseosa adı verilen koruyucu bir tabaka cildini kaplar.
  • Bebeğiniz daha hareketli ve şimdiye kadar hiç hareket hissetmediyseniz, büyük ihtimalle 20 haftalık gebelik döneminde ilk kıpırtıları hissetmeye başlayacaksınız. Anne adayları, ilk bebeklerinde genellikle 20 – 22. haftalar arasında hareketleri hissetmeye başlar.
  • Dikkat! Ellerinizdeki uyuşmalar Karpal Tünel Sendromunun habercisi olabilir. Ellerinizde uyuşmalar oluyorsa doktorunuza mutlaka söyleyin. Kahve tüketimini sınırlayın ve mümkün olduğu kadar az kafein almaya dikkat edin.
  • Eğer çalışan bir anne adayı iseniz artık işvereninize haber verme vakti geldi. Hamileyken çalışma şartları ve doğum sonrası yasal izin hakkınız ile ilgili bilgi edinin.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 20 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open