21 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Birinci Haftası

Hamileliğinizin yirmi birinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


21 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 21 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Birinci Haftası / “Biraz Dinleneyim Ben”

22 haftalık gebelik dönemine ulaşıldığında bebekteki hızlı büyüme biraz yavaşlar. Bu haftada en önemli olay, kalp kasının güçlenmesidir. Böylece bebeğinizin kalbi, kanı çok daha etkili şekilde pompalamaya başlar. Tüm gün ayakta duruyorsanız, kan dolaşımınızdaki kan artış nedeni ile akşam saatlerinde ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişmeler olabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Peki hamilelikte ayak şişmesine ne iyi gelir? Gün içinde, zaman zaman, ayaklarınızı hafif yükselterek dinlenir ve mümkünse, iki saatten fazla ayakta kalmazsanız bu sorunu çözebilirsiniz. Yine tabi bol bol su içmeyi ihmal etmeyin, hamilelikte su içmenin önemi malum. Bu şişmenizi artırmaz, tam tersine azaltır. Ayrıca, haftada en az bir kez tansiyonunuzu ölçtürmeye özen gösterin.

21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

21 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. 21 haftalık hamilelik döneminde, karın boşluğu içerisinde büyüyen uterusun, diğer organlar ile birlikte diyafram kasını da sıkıştırması sonucu pek çok hamile nefes darlığı ya da çabuk nefes nefese kalma sorunu yaşayabilir. Bu da hamileliğin normal sonuçlarından birisidir. Hamilelik ilerledikçe bu sıkıntılar artabilir. Daha önce başlamadıysanız, bu haftadan itibaren demir desteğine başlamanızda fayda var. Besinlerden aldığınız demir, hamilelikte size yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle mutlaka dışarıdan destek almalısınız tabi doktorunuz da uygun görürse. Gelelim hamilelikte merak edilen sorulardan birine; 21 haftalık gebelikte bebeğin kilosu ne kadardır?

Büyüyor Annesi, Büyüyor!

Evet, bebeğiniz ortalama 300 gram kadar vardır artık. Baş bölgesinden kalçalara kadar da yaklaşık 17-18 cm diyebiliriz. Bu haftayı diğer haftalardan özel kılan bir durum da şudur ki bebeğiniz artık siz ne yerseniz onun tadını alacak ve bu tatlara minik damağı alışacak. Bu haftadan itibaren artık bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. 🙂 Tüm bu güzellikler yaşanırken bir de gebelikte kilo alma meselesi var. 21 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye bakan endişeli gözlerinizi de feraha kavuşturalım. Anneden anneye değişmekle birlikte şuana kadar 4,5 ila 6,3 kilo civarında almış olabilirsiniz.

21 hafta Gebelik Döneminde Akıntı

Hamilelikte akıntı, sık sık rastlanan bir sorun. Hormonlardaki değişikliğe bağlı olarak bu tür sıkıntılar yaşayabilirsiniz ve bu gayet normaldir. Eğer bu akıntı sarıya ya da yeşile çalan bir renkteyse ve sizi kaşındırıyorsa o zaman bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda olabilir. Hamilelikte nefes darlığı da bu dönemde şikayetlerinizden biri olabilir. Hızlı nefes alıp vermekten dolayı ve tabi ciğerlerin her nefes alışta eskisine göre ortalama %40 oranında daha fazla almasından ötürü nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bu da normal, panik olmayın.

21 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

21 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 21 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğiniz yaklaşık olarak 300 gram ağırlığına ulaşır; yani büyük bir muz kadar olur! Bebeğiniz artık daha hareketli ve büyümüş olduğundan geceleri sizi pek rahat bırakmıyor ve uyutmuyor olabilir.
  • 21 haftalık hamilelik döneminde ve ilerleyen haftalarda şeffaf veya beyaz vajinal akıntı farkederseniz endişelenmeyin. Bu, hamilelik sürecinde gayet normal bir durumdur. Fakat akıntı koyu renkte ve kokulu ise mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 21 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open