23 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Üçüncü Haftası

Hamileliğinizin yirmi üçüncü haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


23 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 23 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Üçüncü Haftası / “Ben Bir Takla Atayım Dur”

23 haftalık gebelik dönemi itibarıyla, bebeğiniz artık tamamen minyatür bir insan görünümünde. Kulak içinde yer alan mini kemikler tamamen sertleştiği için bebek çok iyi duyabilir. Dudakları iyice belirginleşir, ultrasonografide gülümsemesi fark edilebilir. Boyu 17-18 santimetre kadar olmuştur, kilosu ise 600 gram civarındadır. Gözleri tamamen gelişmiş olmasına rağmen, renkli kısmı olan iris daha pigmente değildir; yani göz rengi belli değildir. Pankreas tam olarak olmasa bile, insülin salgılamaya başlar. Peki sizde durumlar nedir, anlatalım.

23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

23 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Yavaş ama sürekli bir kilo artışı söz konusu. Bu dönemde aşermeleriniz artar. Fazla abartıya kaçmadan ufak tefek kaçamaklar yapabilirsiniz. 20’li haftalarını yaşayan hamilelerde, sık sık bacak krampları görülür. Kalsiyum ve magnezyum alımı, şikayetleri ve krampların sıklığını azaltır. Kramp girdiğinde bacağınızı düz uzatarak eşinizden masaj yapmasını isteyebilirsiniz.

Artık eşiniz, elini karnınıza koyduğunda, bebeğinizin hareketlerini çok rahat hissedebilir; hatta bu hareketler dışarıdan gözle bile fark edilebilir. 🙂 Bunun nedeni bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının göreceli olarak fazla olmasıdır. Yani bebeğin hareket etmesi için çok geniş bir alan vardır. Bebeğiniz, sanki içeride taklalar atarmışçasına özgürce hareket eder. Bu hareketler, bebeğin motor gelişimi, yani kas güçlenmesi için çok önemlidir. Bu haftalarda yapılan ultrason incelemelerinde bebek makat geliş pozisyonunda iken, çok kısa bir süre sonra baş geliş pozisyonunu alabilir. Bebeğin ters durması fazlaca önemli değildir.

Burun Kanaması Olabilir

Hamileliğin 23. haftasında burun kanamaları olabilir. Bunun nedeni vücutta dolaşan yüksek düzeyde östrojen, progesteron ve bunların neden olduğu kan akışı. Bu kan akışından dolayı burundaki mukoz dokular şişmeye başlar. Bu da burun tıkanıklığına ve hatta burun kanamasına sebep olabilir. Hamilelikte burun kanaması nasıl giderilir bunu da söyleyelim. Bulunduğunuz ortamın kuru olmamasına ve her zaman nemli olmasına özen gösterin. Buhar makinesi ile ortamın havasını değiştirebileceğiniz gibi kalorifer kenarlarına bir çanak su da koyabilirsiniz. Bu, odadaki kuru havayı yok etmenin yollarından biri olabilir. Bu aralar tansiyonunuzda da bir yükselme olabilir. Buna da endişe etmeyin, hamileliğin genel seyrinde olan durumlardandır.

23 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

23 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 23 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin gözleri artık tamamen şekillenmiş ve minik diş tomurcukları belirgin şekilde ultrasonla görülebilir duruma ulaşmıştır. Yağ gelişimi henüz tamamlanmadığından size biraz zayıf gözükebilir ama bu oldukça normal bir durumdur.
  • 23 haftalık hamilelik döneminde 3D ve 4D ultrason çektirerek bebeğinizi bebeğinizi daha net bir şekilde görebilirsiniz.
  • Bu dönemde duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir, en ufak bir şeye bile ağlayabilirsiniz. Sevdiğiniz bir arkadaşınız veya eşiniz ile konuşmak, duygularınızı paylaşmak size iyi gelecektir.
  • Ayağınızdaki şişlikleri normal karşılayın. Bunu en aza indirmenin yolunun bol sıvı almaktan geçtiğini unutmayın.
  • 23 haftalık gebelik döneminde doktorunuz size hepatit B testi yaptırmanızı önerebilir. Bu, sadece tedbir için gerekiyor.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 23 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open