26 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Altıncı Haftası

Hamileliğinizin yirmi altıncı haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


26 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 26 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Altıncı Haftası / “Havadar Bir Yer Var Mı?”

Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri oluşmaya başladı. Akciğerler doğumda hava solumayı sağlamak için ‘sürfaktan’ adı verilen bir madde üretirler. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışta kesecikler hava ile dolar. Bu haftada bebeğinizin akciğerleri sürfaktan üretmeye başladı, ancak miktarları tabii ki yeterli değil. Erken doğum tehdidi yaşayan anne adaylarına yapılan bazı enjeksiyonlar ile bu maddenin yapımı hızlandırılmaya çalışılır. Böylece erken doğum olma ihtimalini göz önünde bulundurarak, bebeğin solunum problemi yaşamasını engellemeye çalışmaktır.

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

26 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şu şekildedir. Yapılan çalışmalarda 26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde dokunmaya beyin dalgaları ile cevap verdiği saptanmıştır. Ayrıca ilginç bir bulgu da karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğin kafasını o yöne çevirmesidir. Bu haftalarda birden bire ve durup dururken karnınızda bir sertleşme hissedebilirsiniz, panik yok 🙂 Bu rahimde, normalde görülen ve ‘Braxton-Hicks’ olarak isimlendirilen kasılmalardır. Erken doğum tehdidinde ise kasılmalar sürekli ve belirli aralıklarla gelir. Düzenli kasılmaları saptamak için eşinizden yardım isteyebilirsiniz: eşiniz, elinin ayasını uterusunuzun tam tepe noktasına yerleştirerek beklemeli. Bu haftada uterusun tepe noktası göbek deliğinin yaklaşık beş santimetre yukarısındadır. Eşiniz 20 dakika kadar bu şekilde bekleyerek kasılmaların varlığını ve sıklığını saptayabilir. Bu işlemi kendiniz de yapabilirsiniz, ancak objektif olarak değerlendiremeyebileceğiniz için eşinizden istemenizde yarar var. Kasılmaları siz ağrı olarak hissetmeyebilirsiniz ya da çok hafif adet sancısı şeklinde fark edebilirsiniz. Eğer bunların sıklığı konusunda endişeleriniz varsa hemen doktorunuzla temasa geçin.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin‘den 26 haftalık gebelik döneminde bebek gelişimine dair bilgiler aldık. Bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve 850 gr ağırlığında olurlar. Bu hafta içerisinde gözleri açılmaya başlar, ışığa ve sese karşı duyarlı olurlar. Kulağındaki sinir sistemi de bu zamana kadarki en hassas ve en gelişmiş dönemindedir, sizin ve eşinizin seslerini algılarlar ve ona göre tepki verebilir. Bu dönemde oldukça uykusuz kalabilirsiniz. Bunun nedeni ise bebeğinizin hareketli ve yaramaz olmasıdır. E olacak o kadar artık, dayananın!

Kasılmaları Takip Edin

Hani yukarıda karnınızda oluşması muhtemel sertlikten ve kasılmalardan bahsetmiştik ya… Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin’e göre bu kasılmalar regl krampları gibidir. Yalancı gebelik kasılmaları diğer adıyla ‘Braxton kasılmaları’ sizi gebeliğiniz boyunca takip edecektir. Bu kasılmaların gerçeğinden farkı ara ara ve düzensiz olmasıdır.

26 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

26 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 26 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 910 grama, popo-baş uzunluğu 23 cm’ye ve toplam uzunluğu 35 cm’ye ulaşır.
  • 26 haftalık hamilelik dönemiyle birlikte bebeğiniz artık daha hareketlidir. Böylece kol ve bacak hareketlerini daha iyi hissedersiniz. Cildinin altında yağ birikir ve cildi kalınlaşır.
  • Artık göz kapaklarını açıp kapayabilmekte ve göz retina tabakaları oluşumunu tamamlamaktadır. Bunun yanı sıra göz rengi de oluşmaya başlar.
  • Akciğer gelişimi ise, sürekli olarak devam etmekte ve doğum için hazırlıklı hâle gelmektedir.
  • 26 haftalık gebelik döneminde rahimde yavaş yavaş kendisini göstermeye başlayan kasılmalar ve gerilmeler hissedebilirsiniz. Endişe etmeyin; çünkü bunlar, yaklaşan doğuma hazırlık niteliğindedir. Bunlar sizi doğumda yaşayacağınız sancılara hazırlar. det sancısına benzeyen bu kasılmalara tıpta Braxton- Hicks denmektedir. Genelde bu kasılmalar ara ara ve düzensiz bir şekilde olur. Ancak sık sık meydana gelirse doktora başvurmanız gerekir. Çünkü bu kasılmaların sık sık meydana gelmesi erken doğum alarmı ve / veya riski olabilir.
  • Bunun yanı sıra 26 haftalık gebelik döneminde vücudunuz aşırı su toplayabilir, yüz bölgenizde şişmeler olabilir. Rahminiz 1 cm büyür. Bebeğin de büyümesiyle, daha çok bel ağrısı duyacağınızdan rahat bir şekilde uyumak ve oturmak için sırt ve belinizi yastıkla destekleyebilirsiniz.
  • Yine bu dönemde baş ağrısı, bacak krampları yaşamanız da mümkündür. Karında aniden beliren sertleşme hissi de 26 haftalık hamilelik döneminde ortaya çıkan durumlar arasındadır.
  • Kabızlığı önlemek için bol sebze, meyve ve lifli besinler tüketmeye çalışın.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 26 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open