16 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Altıncı Haftası

Hamileliğinizin on altıncı haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


16 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Altıncı Haftası / “Kız mı Erkek mi?”

16 haftalık hamilelik döneminde bebeğinizin gözleri ve kulakları bebeğiniz doğduğunda bulunacakları son pozisyonlarına gelirler. Göz kırpma gibi basit refleksler gelişmeye başlar. Benzer şekilde kulaklar da son pozisyonlarını almışlardır. Bağırsaklarda mekonyum adı verilen fetal dışkı birikmeye başlamıştır. Bu dışkı benzeri yapı fetusun yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşur. Macun kıvamında koyu renkli bir yapıdır. Sinir lifleri onlara özelliklerini veren myelin ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Myelin sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir. Dolaşım sistemi tam anlamı ile fonksiyonel olmuştur. Bebeğin plasentası yaklaşık fetus kadardır. Göbek kordonu sistemi olgunlaşmaya başlar. 120 gram olan bebek avucunuza sığacak kadar büyümüştür. Ultrason altında bebeğin hıçkırdığı saptanabilir. Bu solunumun başlama işaretlerinden biridir. Bu haftanın diğer bir ilki de bebekteki ışık refleksinin ortaya çıkışıdır. Artık bebeğiniz teorik olarak ışığa tepki verebilir.

16 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 16. haftası her açıdan oldukça önemlidir. Bir kere anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konuların başında belki de ilk sırada gelen bebeğin cinsiyeti, bu haftada açıklığa kavuşur. İyi bir ultrason cihazı ve deneyimli bir göz 16 haftalık gebelik döneminde bebeğin cinsiyetini çok büyük bir olasılıkla saptar. Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir ya da hamileliğin son dönemlerine kadar hiç görülemeyebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin saptanması asıl olarak incelemeyi yapan doktorun tecrübesine bağlıdır. Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır.

Tecrübeli anne adayları bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilirler. Ancak hareketin hissedilmemesi anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk hamileliğini yaşayanlarda bebeğin ilk hareketinin tespiti 20 hafta civarında gerçekleşir.

16 Haftalık Hamile Nasıl Beslenmeli?

Karın büyüyor, göbek hareketleniyor ama endişeye gerek yok. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sık sık ara öğün yemek. Ana öğünlere ek olarak 3-4 kez ara öğün yemeniz sağlıklı bir hamileliğin anahtarı. Hamileler için ara öğün önerileri de gayet lezzetli olabilir ayrıca; taze sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişler gibi gıdalarla hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olur sorusuna şahane bir yanıt vermiş olursunuz.

16 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 16 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin dış görünümü neredeyse normal bir insan görüntüsünü alır. Kol, bacak ve başındaki orantısızlık normalleşir ve yerini orantılı uzuvlara sahip bir canlıya bırakır.
  • İhtiyaç listenizi gözden geçirebilir ve eksiklerinizi tamamlamaya başlayabilirsiniz. Zira ilerleyen zamanlarda karnınız büyümesi, ihtiyaç alışverişlerinde sizi zorlayabilir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 16 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open