33 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Üçüncü Haftası

Hamileliğinizin otuz üçüncü haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


33 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 33 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Üçüncü Haftası / “Renkli Rüyalar Canım!”

33 haftalık gebelik dönemi itibarıyla, hamileliğinizin sonuna doğru hızla yaklaşıyorsunuz ve bu haftada bebeğinizin beyninde oluşmuş olan ve nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi de, onun rahim içi yaşantısında etrafındakileri öğrenmesine yardımcı oluyor. 33 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğiniz duyabilir, hissedebilir ve görebilir. Bu haftalarda bebeğinizin baş çapı eskiye oranla daha hızlı büyümeye başlar. Rahminizin içindeki bebeğiniz de, tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi, zamanının büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Hatta erişkinlerdeki gibi derin uykuya dalar ve gözlerinde hızlı göz hareketleri (REM) saptanabilir. Erişkinlerdeki REM uykusu rüya görülen uyku evreleridir. Anne karnındaki bebeklerin rüya görüp görmediklerini bilmiyoruz; ama bunu hayal etmek bile hoş olsa gerek. 🙂

33 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

33 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdadır:

Bebeğiniz artık yavaş yavaş doğum pozisyonunu alıyor!

Eğer bebeğinizin kafası yukarıda ise, büyük bir olasılıkla “makat geliş” pozisyonu sezaryen olmanızı gerektirecektir. Hamileliğin sonlarına yaklaştıkça siz de daha hızla kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Ellerde ve ayaklarda hafif ödem olması normaldir; ancak şiddetli baş ağrılarınız varsa, çakan ışıklar veya noktacıklar görüyorsanız, şişliklerde ani bir artış varsa, karın ağrısı, bulantı ve kusmanız oluyor ise preeklampsi riski açısından dikkatli olmalı ve vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bebeğiniz çok iriyse ya da ikiz veya üçüz bebek bekliyorsanız, karnınızın içindeki aşırı şişliğin midenize yaptığı baskı ve rahatsızlık hissi iştahınızda azalmaya sebep olabilir.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin’e göre 33 haftalık hamilelik döneminde bebekte şu değişiklikler görülür.

Bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 43,7 cm uzunluğunda ve 1.918 gr ağırlığında olurlar. Bu haftada bebeğin başının çevresi diğer haftalara kıyasla daha çabuk büyür. Göz bebekleri sizinkiler gibi ışıkta küçülür ve karanlık ortamlarda büyür. Bulanık olsa da artık gözleri görebiliyordur ve artık uyuyup uyumadığını size tekmelerle hatırlatıyordur.

Akciğerler Neredeyse Gelişimini Tamamladı!

Onu dışarıda koruyacak olan yağ dokusu da kalınlaşmaya devam eder. Bebekler hamilelik süreci boyunca en çok kiloyu gebeliğin son haftalarında alırlar. Sizi heyecanlandırabilecek durum ise artık bebeğiniz doğum pozisyonunu almaya başlamıştır. 🙂 Ayrıca karnın içinde bulunan amniyotik sıvısı da önceki iki haftaya kıyasla en yüksek seviyededir. Bu sıvı, bebeğin gelişimi için çok önemli. Amniyotik sıvı da bebeğe ait dokular da bulunur. Bu sıvı azaldıkça bebeğiniz onu idrarıyla dengeler. Ayrıca siz her ultrasona girdiğinizde bebeğin gelişimiyle beraber bu sıvının miktarına da doktor tarafından bakılır ve ölçümü yapılır.

33 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 33 haftalık gebelik dönemi ile birlikte hamileliğin en zor ve aynı zamanda en heyecanlı dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Bu dönemde bebeğiniz 1.7 kg ile 2 kg arasında bir ağırlığa ulaşacaktır. Boyu da yaklaşık 40-45 cm olup, popo-baş uzunluğu 30-33 cm kadar olacaktır.
  • Bebeğinizin başı 33 haftalık gebelik döneminde geçen haftalara göre daha hızlı büyüme gösterir. Duyuları artık tam anlamıyla hazırdır. Yani duymaya, hissetmeye ve görmeye başlar.
  • Bu haftalarda bebekler vakitlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Hatta derin uykulara dalabilir. Artık dirsek vurmalarını ve tekmelerini ayırt edebilirsiniz. Bazen de ritmik hareketler hissedersiniz. Bu ritmik hareketler ise bebeğinizin hıçkırıklarıdır.
  • 33 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, aşırı bulantı ve kusma, çakan ışıklar hissediyorsanız preeklampsi açısından dikkatli olmanız ve doktorunuza başvurmanız. Preeklampsi yalnızca gebelik döneminde ortaya çıkar. Tansiyonun aşırı yükselmesi durumudur. Damarlar içinde tutulması gereken sıvı vücut boşluklarına geçer. Aşırı kilo alımı ve ödem görülür. İdrarla protein kaybı başlar.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 33 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open