31 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Birinci Haftası

Hamileliğinizin otuz birinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


31 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 31 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Birinci Haftası / “Kalsiyum Alabilir Miyim?”

Bu haftada bebeğinizin beyin gelişimi hızla devam ederken, bir o kadar hızlı gelişen bir bölüm de, bebeğinizin kemikleridir ve bebeğiniz, bu haftalarda,  kalsiyuma her zamankinden daha fazla gereksinim duyar. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeli; ve doktorunuz gerek gördüğü takdirde, kalsiyum ilaçları kullanmalısınız. Bu haftada, ayrıca, bebeğinizin göz bebekleri ışığa reaksiyon vererek açılıp kapanmaya başlar…

31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Büyüyen bebek ve rahim göğsünüzde sıkışmaya neden olabilir ve göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Bebeğinizin büyümesiyle beraber, içinde yüzdüğü sıvı içinde ona kalan alan daralmıştır; bunun sonucu, bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissedebilirsiniz. Daha önce farkına bile varmadığınız küçük hareketler sizi rahatsız etmeye başlayabilir.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin’den 31 haftalık hamilelik döneminde bebek gelişimine dair bilgiler aldık.

31 Haftalık Gebelik Döneminde Bebekte Neler Değişir?

31 haftalık hamilelik dönemi içinde bebekler yaklaşık 41,1 cm uzunluğunda ve 1.520 gr ağırlığına ulaşırlar. Bebeğiniz yavaş yavaş, doğduklarında ulaşacakları kilolara ulaşmaya başladı. 🙂 Bununla birlikte beyin dalgaları da gelişimini devam ettiriyor ama önünde daha çok yol var. Artık bebeğiniz dışarıdaki sesleri ve ışıkları duyu organlarıyla algılayabilir. Ama bu gelişimin devam edebilmesi için uykuya eskisinden daha fazla vakit ayırır. Bebeklerin bu dönemde uyuyup uyumadıklarını hareketlerinden anlayabilirsiniz.

Bu dönemdeki en güzel gelişmeler ise şöyledir: artık bebeğiniz kafasını her iki tarafa da oynatabilir. Vücudundaki uzuvlar artık onu normal hayatta idare edebilecek yağ tabakasına sahiptir. Bu dönemde bebekler o kadar hareketlidirler ki siz uyumaya çalışırken sizin uykunuzu kaçırmakta oldukça yeteneklidirler. Gözleri de artık ışığa karşı refleks gösteriyor ve gözlerini açıp kapatıyorlardır.

31 haftalık hamilelik döneminde rahim gittikçe büyüdüğünden dolayı solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki gelişme artış göstermektedir. Bu döneme kadar 10-12 kilo aralığında almanız normaldir yani. Karnınız büyüdükçe bu dönemde göğsünüze ağrı ve sıkışma hissedebilirsiniz. Karnınızda ise kasılmalardan kaynaklanan ağrılar olabilir. Bu dönemde hemen uyusanız bile rüya görmeniz eskiye nazaran daha çabuk olacaktır, onun için hemen uyandığınızda rüyalarınızı başkasına anlatmak için sabırsızlanacaksınız. 🙂

31 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

31 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 31 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin toplam ağırlığı yaklaşık olarak 1600 gram’a, popo-baş uzunluğu 28 cm’ye ve toplam uzunluğu 40 cm’ye ulaşır. Fiziksel büyüme oranı geçmiş haftalara kıyasla biraz düşer.
  • Bebeğinizin beyni bir başka hızlı büyüme dönemine girer ve yüz milyarlarca sinir hücresi üretir. 31 haftalık hamilelik dönemi içinde bebeğiniz kalsiyum, fosfor ve demir depolar; kemikleri büyür ve güçlenir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmenizde yarar var. Bununla birlikte bebeğiniz yağ birikmeye de devam eder. Bu yağ tabakası onun derisini kırmızıdan pembemsi bir renge dönüştürür.
  • Akciğerler gelişimine hâlâ devam etmektedir. 31 haftalık gebelik dönemi ve sonrasındaki süreç bebeğinizin kendi kendine nefes alma kabiliyetini arttırdığı dönemdir.
  • Bebeğiniz özellikle bu haftalarda daha hareketlidir. Bunun nedeni ise amniyon sıvısının fazla olmasıdır. Daha önce fark etmediğiniz küçük hareketleri bile hissetmeye başlarsınız. Ancak 31 haftalık gebelik dönemini takip eden haftalarda bebeğinizin yeri giderek dar gelmeye başlayacağından hareketleri de azalacaktır. Bebek hareketleri ile sağlığı arasında önemli bağ vardır. Hareketlerinde azalma hissederseniz dinlenin ve aç iseniz bir şeyler yemeyi ihmal etmeyin.
  • Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besinleri plasenta aracılığı ile alır ve plasentadaki kan akışı bebeğin idrar yapmasını sağlar. Bebek amniyon sıvısına günde yaklaşık yarım litre idrar yapar ve günde birkaç kez tamamen yenilenen bu sıvıdan bir miktar da yutar. Amniyon kesesindeki sıvı miktarının gerekenden fazla olması bebeğin yutamadığına veya sindirim sisteminde bir tıkanıklık olduğuna işaret edebilir. Sıvının gerekenden az olması bebeğin yeterince çiş yapamadığına işaret edebilir. Bu durum bebeğin böbreklerinde ya da üriner sistemindeki bir sorundan kaynaklanabilir. Rutin ultrason kontrollerinin bir parçası olarak doktorunuz amniyon sıvısı miktarını ölçecektir.
  • 31 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğinizin büyümesi biraz yavaşlar ve beyin hızlı bir gelişim dönemine girer. Bu dönemde bebeğinizde gelişimini tamamlamamış tek organ akciğerlerdir. Bebeğiniz erkekse, testisleri karın boşluğundan skrotuma (torbaya) inmeye başlar.
  • Göğsünüzdeki süt bezleri 31 haftalık hamilelik döneminde ve ilerleyen haftalarda kolostrum üretmeye başlayabilir. Kolostrum bebeğin hayatının ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu kalori ve besinleri sağlayacak olan koyu, sarımsı bir sıvıdır.
  • 31 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başladığından, bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı her zamankinden fazla olacaktır. Bu duruma dikkat etmeli ve beslenmenize özen göstermelisiniz.
  • Rahim artık tüm karnı dolduracak kadar büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme giderek artmaktadır. Bu zamana kadar aldığınız toplam kilo 10-12 kg arasında değişmektedir.
  • 31 haftalık hamilelik döneminde Rahmin kasılmasına bağlı olarak hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Ancak bunların süresi uzuyor ve sıklığı artıyor ise erken doğum belirtisi de olabileceğini unutmamanız gerekir.
  • 31 haftalık gebelik döneminde ve sonrasında sık sık rüya görebilirsiniz. Bunun sebebi hamileliğin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişimlerdir. Vücutta ‘relaksin’ hormonu salgılanır. Bu şekilde bebeğinizin doğması için gerekli pelvis rahatlığı ve hareket kabiliyeti yaratılmış olur.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 31 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open