34 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Dördüncü Haftası

Hamileliğinizin otuz dördüncü haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


34 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 34 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Dördüncü Haftası / “Oh Ciğerlerim Bayram Etti.”

34 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğinizin akciğerlerinde surfaktan adı verilen madde oluşumu başlar. Surfaktan, akciğerlerde havalanmayı sağlayan alveollerin içindeki havayı boşalttıktan sonra akciğer duvarlarının birbirine yapışmasını önleyen maddedir. Bebeğinizin akciğerlerinde surfaktan oluşması doğum durumunda solunum problemi yaşama riskini azaltır. Zamanından çok önce doğan bebeklerde ise surfaktan yoğun bakımda dışarıdan verilir.

34 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

34 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar sizde süt üretimini başlatabilir. Bebeğiniz artık uyurken gözlerini kapatıp, uyanıkken açık tutar. Tırnakları parmak uçlarına kadar uzamıştır. Bağışıklık sistemi gelişmektedir, basit ve hafif enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeteneği kazanmıştır.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin‘den 34.haftada bebek gelişimine dair bilgiler aldık.

Bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 45 cm uzunluğunda ve 2.146 gr ağırlığında olurlar. Yağ katmanları gelişmeye ve artmaya devam eder. Bu yağ katmanları bebeğinizi dışarıda sıcak kalmasını sağlayacak yegane ve en önemli yer konumunda. Bir de bebek eğer erkek ise testisleri görünür hala gelir.

Bebeğinizin Cildi Önceki Haftalara Göre Daha Yumuşaktır.

Bebeğinizin merkezî sinir sistemi ve akciğerleri gelişmeye devam etmektedir, hatta son hallerini almaya çok yakındırlar. Eğer bebeğiniz hakkında erken doğum gibi bir şüpheniz varsa bundan korkmayın çünkü bu evrede doğan bebeklerimiz neredeyse gelişimlerini tamamladıkları için hiçbir sağlık sorunu yaşamazlar ve hayatlarını sürdürmeye devam ederler.

34 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişimler

34 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Bu dönem de anne adaylarının en hassas oldukları zamandır. Sanki bu haftalar içinde gözleriniz size ait değilmiş gibi bir görüntüye sahip olurlar. Annelerin en çok gözyaşlarının aktığı zaman da bu dönemdir. Ama bunun nedeni hamilelikten dolayı yaşanan hormonal değişikliklerdir. Bu durum doğumdan sonra normale döner endişelenmeyin.

Bu haftaya girdikten itibaren kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Çünkü size tatlı bir yük olan bebeğiniz gittikçe ağırlaşmaktadır. Tabii ki bunun yanında sizi sık sık idrara çıkaran ve huzursuz eden geceler de vardır. Eee onlar da olacak artık. 🙂

34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 34 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2275 grama, popo-baş uzunluğu 33 cm’ye, toplam uzunluğu ise 45 cm’ye ulaşır.
  • Bebeğiniz artık bir yenidoğan gibi davranmaya başlıyor. Gözleri uyanık olduğunda açık, uyurken kapalı durumdadır. Uyuduğu ve uyanık olduğu zamanlar için periyotlar belirlediğini fark edebilirsiniz. Göz kırpmayı öğrenmiş durumdadır. 34 haftalık hamilelik döneminden itibaren bebeğinizin solunum hareketleri artacaktır. Zira bu dönemde bebeğiniz, doğduktan sonraki gerçek solunuma hazırlık yapmaktadır.
  • Tırnakları parmak uçlarının sonuna kadar uzamıştır. Kafa kemikleri hâlen oldukça yumuşaktır ve tamamen birleşmemiştir. Bu durum, doğum anında dar doğum kanalından çıkışını kolaylaştıracaktır. 34 haftalık gebelik döneminde kanınızdaki antikorlar bebeğinize transfer edilmeye başlanmıştır. Böbrek üstü bezleri de gelişmiş ve süt üretimini harekete geçiren hormonlar, üretmeye başlamıştır. Cildini kaplayan vernix tabakası incelmiş, lanugo tabakası tamamen yok olmuştur.
  • Hamileliğin son dönemlerinde anne adaylarında yaygın görülen şikayetlerden biri de yorgunluktur. Rahat uyuyabilmek zorlaşır. Gündüz uyumamak, akşam yemeğini erken yemek, ılık bir banyo ve ılık süt yardımcı olabilir. Uykusuzluk ve yorgunluk hâlinden kurtulmak için kafeine güvenilmemeli, çok fazla kafein tüketimi bebeği olumsuz etkileyebileceği unutmamalıdır. Bu duruma ek olarak uyku ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • 34 haftalık hamilelik döneminde ve sonrasında; el, ayak ve yüzde şişmeler olabilmektedir. Bunun yanı sıra Braxton-Hicks kasılmaları bu haftadan itibaren sıklaşmaya başlar. Bu kasılmalar genellikle sancısızdır ve ritmik değildir. Bu kasılmaları yaşamak iyidir çünkü bu vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 34 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open