15 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Beşinci Haftası

Hamileliğinizin on beşinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


15 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Beşinci Haftası / “Yakınlarda berber var mı?”

15 haftalık hamilelik dönemiyle ilgili sürpriz haberimiz şu: bebeğinizin saçı çıkıyor! 15 haftalık gebelik aşamasında gelişmeye devam eden bebeğinizin kafası üzerinde lanugo adı verilen ince ve ipeksi tüyler belirmeye başlar. Bu ilkel saçlar doğumda kaybolurlar. İkinci önemli haber ise bebeğinizin parmağını emmeye başlamasıdır. Doktorunuz ultrasonla bebeğinizin parmağını ağzına götürüp emdiğini gösterecektir. Korkmayın bu doğumdan sonra bebeğin parmak emme alışkanlığı olacağını göstermez. Sadece anne karnındaki bir refleksidir. Her bebek anne karnında parmak emer diye bir kural da yoktur ama ultrason incelemeleri esnasında sıkça rastlanan bir durumdur. Bu dönemde bebeğin cildi oldukça incedir ve deri altında damarlar görülebilir.

15 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

İştahınız Açılabilir!

Afiyet bal şeker; bebeğinize can olsun. Hiç dert etmeyin, doğum sonrası kilo vermenin yollarını zaten arşınlarsınız sonra. Siz şimdi şu aşermelerin bile zevkine varın, düşünsenize eşinizden mevsimsiz meyveyi bir daha ne zaman isteyeceksiniz? 🙂 Gelelim 15 haftalık gebelik şikayetlerine. Öncelikle şu başınıza dert olan mide bulantısı artık yok oldu olacak. Halsizlik bir süre daha devam ama en azından idrara daha az çıkacaksınız. Kabızlık olabilir, mide kaynaması da. Hamilelikte mide kaynaması neden olur sorusunun da yanıtını verelim yeri gelmişken; bebeğinizin çıkan saçları 🙂 Ara ara baş ağrınız olabilir, kan hacminin artmasından dolayı. 15 haftalık gebelik döneminde diş ağrısı da sizi bekliyor olabilir. Diş etlerindeki hassasiyet olabilir ama geçecektir hiç dert etmeyin.

15 haftalık Gebelik Aşamasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Tabi bebeğin büyümesi ve ağırlaşmasıyla birlikte yatış pozisyonunuzda da bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Sırt üstü yatmak, nefes almanızı zorlaştırabilir bu nedenle yan yatmak sizi rahatlatacaktır. Karnınızın bacaklarınıza yaptığı baskıyı önlemek için de dizlerinizin arasına yastık koyabilirsiniz. Uyku düzeninizde bazı şaşmalar olabilir. Bunu önlemek için de uyku öncesi açık havada yürüyüş yapabilirsiniz. Temiz oksijenin verdiği rehavetle daha rahat uyursunuz. Daha rahat bir uyku ve hamilelik için; hamile yogası, hamile pilatesi, hamilelere özel nefes egzersizleri gibi programlardan da faydalanabilirsiniz.

15 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 15 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin duyma yetisi iç kulaktan itibaren gelişmeye başlar. Ancak kulak ve duyma yetisi gelişimi devam ettiğinden henüz sizi duyamaz. Bebeğinizin vücudunda büyümeye geçtiğimiz haftalarda başlayan ve lanugo adı verilen küçük tüylere ek olarak 15 haftalık hamilelik dönemi içinde saçları da çıkmaya başlar.
  • Dolaşım sistemi çalışmaya başlar. Bununla birlikte, artık bebeğinizin emmek, göz kırpmak gibi refleksleri oluşmuştur.
  • Nadiren de olsa bazı anne adayları 15 haftalık gebelik döneminde bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Özellikle ilk hamileliklerde hareketlerin hissedilmesi 19-20. haftaları bulabilir. Fakat daha önce doğum yapmış tecrübeli anneler bebekten gelen hareketler konusunda daha hassas olur.
  • Hamilelik hormonları vücudunuzu artık iyice etkilemeye başlar. Gözleriniz eskisi kadar keskin olmayabilir. Hızla büyümeye devam eden rahminiz sık sık idrara çıkma hissi uyandırabilir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 15 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open