38 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Sekizinci Haftası

Hamileliğinizin otuz sekizinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


38 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 38 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Sekizinci Haftası / “Hadi Ben Artık Geleyim, Sıkılmaya Başlıyorum!”

Eğer bebeğinizi önceden planlanmış sezaryen operasyonu ile dünyaya getirecekseniz, bu haftadan sonra herhangi bir gün doğumunuz güvenle yapabilirsiniz.  Bazı durumlarda, normal doğum planlanan gebeliklerde doktorunuz suni sancı vererek doğumu gerçekleştirebilir.

38 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

38 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Bu haftada bebeğinizin yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Aynı şekilde siz de daha az kilo almaya başlarsınız. Artık bebeğinizin yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar. Bu sıvı ile birlikte sindirim sisteminden, cildinden dökülen hücreler; bağırsak içeriğini yani dışkısını oluşturur. Bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar. Bu dışkıya “mekonyum” adı verilir. Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir. Zaman zaman bacaklarınızda elektrik çarpmasına benzer hisler duyabilirsiniz. Bunun nedeni 38 haftalık gebelik dönemi içinde bebeğiniz hareket ederken ve pelvis içinde yerleşirken rahmin etrafındaki sinirlere dokunmasıdır.

Eşiniz Doğuma Girmek İstiyor Mu?

Bu haftaya kadar doğuma, eşinizle birlikte mi yalnız mı girmek istediğinize karar vermiş olmalısınız. Kadınların çoğu doğum sırasında eşlerinin yanlarında olmasını çok rahatlatıcı bulurlar. Dolayısıyla, eşiniz doğuma girmek istemiyorsa onu size eşlik etmesi için ikna etmeye çalışmalısınız. Ancak eşinizi çok fazla zorlamayın; belki onu kan tutuyordur ve bunu size söylemekten çekiniyordur. Bazı kadınlar ise eşlerinin kendilerini o hâlde görmesi düşüncesinden rahatsız olur ve eşlerini yanında istemezler. Eşiniz doğuma katılmak istiyorsa ve siz bundan rahatsızlık duyacaksanız, eşinize durumu açıkça anlatarak size anlayış göstermesini isteyebilirsiniz. Bu haftadan sonra artık doğum her an beklenebileceğinden her detayı düşünmelisiniz. Arabanızda benzin olup olmadığını; park yerinden kolaylıkla çıkıp çıkamayacağını sürekli kontrol etmeli ve bunları göz önünde bulundurarak park etmelisiniz. Her türlü duruma hazır olmak için evinize yakın en az iki taksi durağının ve ambulans merkezinin telefonlarını kolayca görebileceğiniz yerlere asın.

Hamileliğin Son Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Evet, büyük final çok yakında. 38 haftalık gebelik dönemine ulaştığınızda belki canınız çok yemek istemeyebilir. Bu dönem size enerji veren yiyecekler lazım. İsterseniz atıştırmalıklarla bile enerjinizi yükseltebilirsiniz. Örneğin muz, kuru üzüm, kuru erik gibi atıştırmalıklar hem tatlı krizlerinize iyi gelir hem de güzel bir potasyum kaynağıdır. Bu arada nohut, yulaf, yer fıstığı gibi zengin lifli yiyeceklerden de yararlanabilirsiniz.

38 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

38 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 38 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 3100 gram, popo – baş uzunlu 35 cm ve toplam uzunluğu 48 cm’ye ulaşacaktır.
  • Hamileliğinizin bu son haftalarından bebeğinizin boyutlarında pek fazla bir değişiklik olmaz ancak hamileliğin son bir ya da iki haftasında bebeğiniz kilo almayı sürdürür. 38 haftalık hamilelik ve devamındaki süreçte bebeğiniz günde yaklaşık olarak 25-30 gram almaya devam eder.
  • Bunun yanı sıra bebeğiniz 38 haftalık gebelik dönemi ile birlikte artık yeterli koordinasyonu sağlayacak kapasiteye erişir. Elleri ile cisimleri rahatlıkla kavrayabilir. Bu hafta bebeğinizin kafa ile karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir. Yağ birikimi giderek azaldığından dolayı benzer ivmeyle kilo alımı da yavaşlayacaktır.
  • Bebeğinizin cücudunu kaplayan tüylü lanugo tabakasının çoğu 38 haftalık hamilelik dönemine kadar kaybolmuştur. Bununla birlikte peynir benzeri tabaka olan, “vernix caseosa” da yok olmuştur (bir kısmı doğumda kalabilir). Her ikisi de bebeğiniz tarafından yutulacak ve bağırsaklarında tutulacaktır. Bunlar bebeğinizin ilk bağırsak hareketleriyle atılan siyah renkli bir dışkıyı oluşturacaktır. Bu maddeye “mekonyum” denmektedir.
  • 38 haftalık gebelik dönemi itibarıyla doğum sancılarının artık her an gelebileceğini dikkate almalısınız. Gerçek doğum sancılarının en önemli özelliği, düzenli aralıklar ile olmasıdır. Bunlar 10 dakikada ortalama 3 kez ortaya çıkar ve her bir kasılma yaklaşık 50 saniye sürer. istirahat etmek ile geçmez ve şiddeti de zaman içinde giderek artar. Genelde, doğumların %75’i, 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşir. Yaklaşık %5 anne adayında doğum eylemi 42. hafta dolmasına rağmen başlamaz. Geri kalan %20 anne adayı ise bebeğini 38. haftadan önce dünyaya getirir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 38 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open