11 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Birinci Haftası

Hamileliğinizin on birinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


11 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Birinci Haftası / “Şunun Da Bir Tadına Bakayım.”

Geldik 11.haftaya sevgili anne adaylarımız. Bu dönem hamileliğin en eğlenceli dönemlerinden biri. Mide bulantıları hafifledi, ‘hamileyim‘ kelimesi hem ruhen hem fiziken fazlasıyla hissediliyor. Artık kaynaklara geçsin; siz 3 aylık hamilesiniz! Peki hamileliğin 11.haftasında neler olur?

11 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişiklikler

Organlar hazır!

Evet, artık tüm organlar ait olduğu yerde. Bebeğinizin ağırlığı ortalama 8 gram kadar. Bu dönemde boyun gelişip uzamaya başlar. Dış üreme organları hızla gelişir. 11 haftalık gebelik aşamasında karın belli olur mu ya da 11 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bakan gözlerinize tek bir önerimiz var; biraz daha dayanın! Henüz belli olmasa da az kaldı yakında olacak. Bu dönemi diğerlerinden ayıran ise gözle görülür iştah artışı olabilir. Bebek çok hızlı gelişiyor olsa da henüz hareket ettiğini hissedemezsiniz. Eğer bazı minik kıpırdanmalarınız varsa muhtemelen gaz olabilir. Gebelikte 11.hafta şikayetleri arasında sık rastlanan bir durum var; baş ağrısı. Bunun nedeni artan kan üretimi olabilir. Dolaşım sistemindeki değişimler hamilelikte baş dönmesi ya da baş ağrısı yaratabilir.

11 Haftalık Gebelik Döneminde Ne Yemek Gerekir?

Hamilelikte beslenmenin önemine, hemen hemen her hafta değindik devam da edeceğiz. Bu dönemde bebeğin temel enerji kaynağı olan karbonhidratlara dikkat edilmeli. Doktorunuzun da önerisi ve onayıyla esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi gibi zengin içerikli gıdalar tüketebilirsiniz. Meyvelerden elma, armut ya da muz da ihtiyacınız olan enerjiyi size getirecektir. Özellikle yorgun sabahlarda muz yemek, enerjinizi arttıracağı gibi motivasyonunuza da olumlu etki edecektir. Muzun, en az çikolata kadar mutlu etme özelliği olduğunu biliyor muydunuz?

Hamilelik Testlerine Önem Verin.

Hamileliğin bu döneminde doktorunuz sizden bazı testler isteyebilir. Bunların başında da ayrıntılı ultrason gelebilir.  Bebeğin gelişimini izlemek ya da varsa bir takım anomalileri saptamak için en etkili yöntemlerden biri. Gelişen teknoloji ile artık anne karnında pek çok hastalığın teşhisi mümkün. Doktorunuz en uygun şekli ile gereken ne ise size önerecektir zaten.

11 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler

  • 11 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğiniz yaklaşık 5 cm boyuna ulaşır. Üstelik duyuları da hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder.
  • Bebeğiniz kendisine, anne ile arasında bir bağ oluşturan kordona ve içinde bulunduğu kese duvarlarına dokunarak dokunma duyusunun geliştirmeye başlar.
  • Tat alma duyusu da bebeğinizin amniyon sıvısının tadını algılamaya başlaması ile gelişim gösterir. Koku alma duyusu bu süreçte biyolojik olarak gelişimini tamamlasa da bebeğiniz bulunduğu ortamda bunu kullanamaz. Bu duyusunu doğum sonrasında kullanmaya başlayacaktır. Görme ve duyma duyuları ise 11 haftalık gebelik döneminden sonra, bebeğin gelişiminin devam ettiği takip eden haftalarda tamamlanacaktır.
  • Hamilelik sırasında çok sık ve canlı düşler görmeniz ve kendinizi huzursuz hissetmeniz oldukça normaldir. Alt üst olan hormon dengeniz, bu tür düşler görmenizin başlıca sorumlusudur.
  • 11 haftalık hamilelik dönemine kadar ulaşan gebeliklerde düşük ihtimali %1’lerdedir. Doğal hayat döngüsünde vücut, sağlıklı olmayan gebelikleri genelde bu sürece kadar sonlandırır.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 11 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open