37 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Otuz Yedinci Haftası

Hamileliğinizin otuz yedinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


37 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 37 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Otuz Yedinci Haftası / “Ben Hazırım”

37 haftalık gebelik dönemi itibarıyla, yolculuğunuzun artık neredeyse sonuna geldiniz. 37. haftayı tamamladığınızda bebeğiniz artık hazırdır. Ancak bebeğinizin büyümesi daha durmamıştır. Vücudunuz yağ depolamaya devam eder ve günde yaklaşık 15-30 gram kadar alır. Genellikle erkek bebekler, kız bebeklerden daha fazla yağ depoladıkları için daha ağır doğarlar. Bebeğiniz artık yeterli koordinasyonu sağlayacak kapasitededir ve elleriyle cisimleri rahatlıkla kavrayabilir. Karnınıza çok kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda yüzünü o tarafa doğru çevirecektir. Rahim içinde soluk alıp verme hareketleri yapar. Bunları ultrasonda izleyerek bebeğinizin iyi durumda olduğundan emin olabilirsiniz. Amniyon sıvısına oranla hacminin çok artması hareket etmesini zorlaştırdığı için bebeğiniz daha az hareket eder.

37 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

37 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. 37. haftadan önce, rahim ağzınız ve onu rahim içine bağlayan kanal, sümüğümsü bir tıkaç tarafından dolduruluyordu. Bu mukustan tıkacın amacı rahminizin içini ve bebeğinizi vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korur. Mukus, tıkacın vajinanızdan dışarı akması doğumun belirtilerinden biridir ve halk arasında “nişan gelmesi” olarak adlandırılır. Nişan doğumdan birkaç hafta önce gelebileceği gibi, sadece birkaç saat önce de gelebilir. Nişanı genelde, kanlı sümüğümsü bir akıntı şeklinde hissedersiniz.

Doğumun her an gerçekleşebileceği şu günlerde, bebeğiniz erkekse sünnet konusunu düşünmeye başlasanız iyi olur. Son zamanlarda giderek pek çok anne baba adayına cazip gelen bir konu da bebeğin doğduktan hemen sonra sünnet edilmesidir. Doktorunuzla bu konuda konuşmanız karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bu Ara Sancılarınız Sıklaşabilir.

Doğuma yakın sancılar da artış gösterebilir. E artık sonuna geliyorsunuz, olur o kadar. 37 haftalık hamilelerde rastlanan şikayetlerden bazıları şöyle;

Diş etlerinde hassaslaşma

Kabızlık

Bacak krampları

Sırt ağrısı

Karında kaşıntı

Bunlar doğal şikayetler, endişe edilecek hiçbir şey yok. Bu arada hafif kanamalarınız da olabilir. Bu, illa doğumun başladığını işaret etmez. Az kaldı az, mucize çok yakında kucağınıza geliyor! 🙂

37 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

37 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 37 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin ortalama ağırlığı 3000 grama, popo-baş uzunluğu 35 cm’ye, toplam uzunluğu 47 cm’ye ulaşır.
  • 37 haftalık hamilelik döneminde bebeğiniz doğum için yeterli olgunluğa ulaşmış durumdadır. Ancak karnınızda kaldığı her fazladan gün onun açısından faydalı olacaktır. Çünkü büyümesi ve gelişmesi henüz bitmemiştir. Yağ birikimi dirsek, diz, boyun ve bileklerde devam etmektedir. Bebeğiniz her geçen gün ortalama 25-30 gram arasında kilo alımına sürdürür. Bununla birlikte beyni ve sinir sistemi de gelişmeye devam eder. Diş etleri olgunlaşmasını tamamlar ve artık sertleşmiş duruma ulaşır.
  • 37 haftalık gebelik itibarıyla rahim duvarı gerilir ve incelir, böylece içeri daha fazla ışık girebilir. Bu sayede bebeğiniz belirli bir günlük aktivite döngüsü geliştirmeye başlar. Karnınızda geniş dalgalar oluşturarak kendi bedenini daha çok hissettirmeye başlar. Bundan birkaç hafta önce gözlerini ışığa doğru hareket ettirmeye başlayan bebeğiniz, 37 haftalık hamilelik ile birlikte artık rahmin dışındaki ışığa doğru dönebilir duruma gelmiştir. Bununla birlikte hareketleri de dışarıdan rahatlıkla izlenebilir duruma gelmiştir. Zaman zaman karnın bir bölgesinde ani yükseltiler fark etmeniz normaldir.
  • 37 haftalık gebelik dönemiyle birlikte rahmi enfeksiyon ve bakterilerden koruyan mukus tıkaç, (nişan) düşebilir. Nişan, doğumdan birkaç hafta, birkaç gün ya da birkaç saat önce gelebilir. Nişanın atılmasından genellikle iki gün sonra doğum başlar. Mukus tıkaç; koyu kıvamlı, sarımsı bir akıntıdır ve bazen içinde bir miktar kan da olabilir. Rahim ağzı doğuma hazırlanmak için açılmaya başladığından bu tıkaç vücuttan tahliye edilir. Herhangi bir akıntının olması durumunda doktora danışmanız gerekir.
  • Bebeğiniz 37 haftalık hamilelik döneminde hangi pozisyonda yerleştiyse (baştan-ayaktan vb.), büyük bir olasılıkla doğuma kadar aynı pozisyonda kalacaktır. Ters geliş pozisyonunda ise sezaryen önerilebilir. Bu konudaki nihai kararı doktorunuz verecektir.
  • Bu haftalarda kilo artışınız hızlanabilir. Karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu durum, bebeğin doğum kanalına doğru indiğinin belirtisidir. Midenizdeki baskı ortadan kalkacağı için iştahınız yeniden açılır. Aynı şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz geride bıraktığınız haftalara kıyasla daha rahat bir hâl alacaktır.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 37 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open