17 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Yedinci Haftası

Hamileliğinizin on yedinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


17 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Yedinci Haftası / “Ben Acıktım.”

17 haftalık gebelik dönemine ulaşıldığında, bebeğin cilt altındaki yağ depoları yavaş yavaş dolmaya başlar. Bu; bebeğinizin hızlı büyüme evresine girdiğinin belirtisidir. Büyümeye bağlı olarak sizin de kilo artışınız bir miktar hızlanacaktır. Bu haftaya kadar 2-4 kilo almış olmanız normaldir. Bebeğin tüm organ sistemleri fonksiyoneldir. Siz de karnınızı ellediğinizde rahminizin ulaştığı boyutu hissedebilirsiniz. Bu haftada rahmin tepe noktası, yani fundus, göbek deliğinin 3-4 parmak altındadır. Pek çok anne adayı, bu haftalarda bebekleri için endişelenirler. Doğumun nasıl olacağı, bebeğin sağlıklı olup olmayacağı konularındaki endişeleri bu haftalarda yoğunluk kazanır. Yapılacak olan üçlü test, bu endişeleri biraz giderebilir. Henüz doğumu yapacağınız yer ve doğumu yaptıracak hekim hakkında karar veremediyseniz; bu hafta bu konuları netleştirmek için uygun bir dönem.

17 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

Hamilelikte Bacak Kramplarına Ne İyi Gelir?

Artan kilo, sıkışan organlar ve dahası içinizde büyüyen ‘can’ nedeniyle bazı ağrılarınız olabilir bu ay. 17 haftalık gebelik şikayetlerinden biri bacak krampları. Peki, hamilelikte bacak kramplarını geçirmenin yolları nelerdir? Basit bir öneri verelim hemen. Kramp giren bölgeye 10 dakikadan uzun olmamak şartıyla sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Yanı sıra yapacağınız bazı esneme egzersizleri de kramplara önemli ölçüde etki edecektir. Bu arada hamilelikte su içmenin önemine de değinmeden geçmeyelim. Hamilelikte su tüketimi hem sizi ruhen hem fiziken rahatlatır. Nefes darlığınıza iyi gelir, kramp oluşumlarının da önüne geçer. Ayrıca kurumaya meyilli cildiniz içinde iyi bir ‘içsel’ beslenme olur.

Gebelikte Et Tüketimi Neden Önemlidir?

Çünkü et proteindir, protein ise bebeğinizin gelişimi için altın değerinde bir besin. Mide bulantınız et tüketmenize engel olabilir; hatta etin kokusuna bile tahammül edemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda protein ihtiyacı için bakliyatlara yönelebilirsiniz. Örneğin nohut, mercimek, kuru börülce, chia tohumu, tam tahıllılar gibi. Bu arada mantarın da iyi bir protein kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?

17 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 17 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğiniz ortalama 10 – 12 cm boyuna ulaşır. Artık daha hızlı büyümekte ve daha fazla yer kaplamaktadır. Bazen karnınız gurulduyor gibi hissedebilirsiniz ama aslında bunlar bebeğinizin dönmesinden veya tekme atmasından kaynaklanan hareketlerdir.
  • 17 haftalık hamilelik dönemi içinde; burun tıkanıklığı, kol, bacak ve göğüslerinizde damarların görünür hâle gelmesi gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca yine bu hafta içinde kabızlık sorunu da ortaya çıkabilir. Bunun sebebi hamileliğin doğal sürecinden kaynaklı progesteron hormonunun bağırsak hareketlerini yavaşlatmasıdır.
  • Geceleri uyumakta zorlanıyorsanız, hafif bir müzik ve ılık bir bardak süt size yardımcı olabilir.
  • Saçlarınızı boyatmayı düşünüyorsanız, bunun güvenli olup olmadığı konusunu doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 17 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open