27 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin Yirmi Yedinci Haftası

Hamileliğinizin yirmi yedinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


27 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 27 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin Yirmi Yedinci Haftası / “Gözlerin Bir İçim Su”

27 haftalık gebelik döneminde, eğer rahim içine bir kamera yerleştirmek ya da doğrudan gözlemek mümkün olabilseydi, bebeğinizin gözlerini görebilirdiniz. Çünkü onun göz rengi artık belli ve sıkı durun: size göz kırpabilir. 🙂 Bu haftaya gelindiğinde bebeğiniz gözünü açıp kapamaya başlıyor. Beyin olgunlaşması hızla devam ediyor ve sese verdiği tepkiler iyice arttı. Pek çok anne adayı bu dönemlerde uykunun dinlenmeden çok sıkıntı yarattığını söyler. Bilinçaltında yaşanan endişeler uykuda kabus olarak kendini gösterebilir. Hatta uykuya dalmada büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Yatmadan önce yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüş oldukça faydalı olabilir. Doktorunuz önerirse hamilelik egzersizleri ile de kendinizi rahatlatabilirsiniz.

27 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

27 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler aşağıdadır:

Kan Basıncına Dikkat!

27 haftalık hamilelik döneminde dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi kan basıncınız. Gerçi doktorunuz her kontrolünüzde tansiyonunuzu ölçer; ancak siz de üç-dört günde bir bunu tekrarlasanız yararlı olur. Zira halk arasında hamilelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklempsi için riskli döneme girdiniz. Rutin kontrollerinizde yapılan ultrason incelemelerinde artık bebeğinizi bir bütün olarak göremediğinizi fark etmişsinizdir. Artık bebek bütün olarak değil kısım kısım incelenmekte. Yapılan ölçümler ile kilosu gerçeğe yakın ölçülerde tahmin edilebilmekte. Bu hafta ile birlikte hamileliğinizin ikinci trimester dönemi sona erdi. Yolun büyük kısmı aşıldı.

27 Haftalık Hamilelik Döneminde Bebekte Yaşanan Değişimler

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin‘den 27. hafta bebek gelişimine dair bilgiler aldık. Bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 36,6 cm uzunluğunda ve 875 gr ağırlığında olurlar. Artık bebek annenin sesini tanıyor ve dinliyordur. Bu dönmede bebekler çoğunlukla parmaklarını emerek ve uyuyarak geçirirler. Ayrıca bebeğinizin beyin dokusu ve akciğerleri de gelişimini sürdürüyordur. Büyüyen karnınızda, bebeğinizin hareketlerini izleyebilmeniz artık mümkündür.

27. Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Değişimler

27 haftalık hamilelik döneminde rahminiz büyür ve göğüs kafesine kadar yaklaşır. Bu durum da sizin derin bir şekilde nefes almanızı engeller. Eğer gece yattığınızda nefes darlığı çekiyorsanız başınızın altına bir yastık daha koymalısınız. Bunun sizi rahatlatacağını göreceksiniz. Artık göbek deliğiniz iyice dışarı doğru çıkmıştır, bunun nedenleri ise göbek deliğinin yanlarında bulunan kas kılıflarının zayıflamasıdır. Son zamanlarda göbeğinizden aşağıya doğru inen bir çizgi görmüşsünüzdür. Bu çizgi doğumdan sonra gidecektir.

27 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

27 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 27 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 100 grama, popo-baş uzunluğu 24 cm’ye ve toplam uzunluğu 36 cm’ye ulaşır. Bebeğinizin ölçüleri biraz düşük çıkarsa endişelenmeyin. Tüm bebeklerin aynı kiloda doğmadıkları, sağlıklı doğan bebeklerin doğum kilolarının 2500 ile 4000 gram arasında olduğunu unutmayın.
  • Bebeğiniz, gözünü açıp kapama gibi refleksler göstermeye başlar. 27 haftalık hamilelik döneminde beyin olgunlaşması hızla devam ederken, bebeğinizin sese verdiği tepkiler de iyice artar. Akciğer gelişimi ile birlikte beyin dokusu da gelişimini hızlı bir şekilde sürdürür.
  • Akciğerlerinizin tam olarak hava ile dolmaması nedeniyle solunum sıkıntısı çekebilirsiniz. Bunun nedeni rahminiz göğüs kafesinize yaklaştıkça diyaframa baskı yapması ve akciğerlerinizin tam olarak şişememesidir. Özellikle yattığınız zamanlarda nefes darlığı problemi yaşamanız mümkündür. Bu durum bebeğinize herhangi bir zarar vermez. Hormonlarınız dakikalık nefes almanızı ve bebeğinize yeteri kadar oksijen göndermenizi sağlar. Ancak siz daha rahat edebilmek için, geceleri yatarken kullandığınız yastık sayısını arttırabilirsiniz.
  • 27 haftalık gebelik döneminde uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz. Bilinçaltında yaşanan endişeler, uykuda kâbus olarak kendini gösterebilir.
  • Kolesterol seviyeniz 27 haftalık gebelik döneminde artış gösterir. Kolesterol, plasenta tarafından üretilen çeşitli hamilelik hormonlarına karşı bir blok oluşturur. Fakat bu durum kaygı verici bir durum değildir.
  • Kilo almaya devam ediyorsunuz. Aşırıya kaçmamak kaydıyla bu durum herhangi bir sorun teşkil etmiyor.
  • 27 haftalık hamilelik döneminde, rahminiz büyüdükçe göbek deliğinin dışarı doğru kabardığını gözlemleyebilirsiniz. Bu, göbek deliğinin etrafında bulunan kas kılıfının nispeten zayıf olmasından kaynaklanan ve çoğu zaman doğum sonrası ortadan kalkan geçici bir durumdur.
  • Doğum yapmayı planladığınız hastaneyi eşinizle birlikte ziyaret etmenizde fayda vardır.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 27 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open