Bebeğin Yatış Pozisyonu Kafa Şeklini Bozabiliyor


Kafa, insan vücudunda en hızlı gelişen ve büyüyen bölümünü oluşturuyor. Doğumda bebeğin kafası vücudun 1/4 oranında iken, bebeğin vücudunun büyümeye başlaması ile birlikte bu oran da azalmaya başlıyor. Başın büyüklüğü beynin ve kafatası kemiklerinin büyüme şekliyle doğru orantılı olsa da bazen kafada şekil bozuklukları görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, düz kafa sendromu hakkında bilgi verdi.

Bebeklerde sık görülen kafa şekil bozukluğu düz kafa sendromu olarak da bilinen plagiosefalidir. Düz kafa sendromu sıklıkla bebeğin kafasının dış etkenler nedeniyle anormal bir şekil almasından kaynaklanır. Başın aynı bölgesine sürekli uygulanan basınç bebeğin kafa şeklinde doğrudan etki edecektir. Bebeğin kafasında meydana gelen asimetrik şekil bozukluğu, doğumdan sonra veya ilk aylarda kendini belli eder.

Kafada şekil bozukluğu yapan 7 etki

Bebekte kafa şekil bozukluklarına ve kafanın bazı bölümlerinde düzleşmelere neden olan bazı etmenler vardır. Bu etmenleri şöyle sıralamak mümkündür:

  1. Gebelikte annenin amnios sıvısının az olması
  2. Çoğul gebelikler
  3. Hamilelikte karın içinde sıkışık bir ortam olması
  4. Bebeğin anne karnındaki pozisyonu
  5. Doğum sonrası bebeğin yatış pozisyonu
  6. Bebeğin fazla iri olması
  7. Doğum şeklinin sezaryen ya da normal doğum olması

Sırtüstü uyumak da kafa şeklini bozabiliyor

Hayatın ilk 1-2 aylık dönemi içerisinde bebeklerin kemik yapısı oldukça yumuşak olur. Bebeklerin kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasında bıngıldak olarak adlandırılan bağ dokudan oluşmuş bölgeler bulunur. Her bebeğin başında bu yumuşak bölgeler vardır. Bu sebeple bebeğin başının belli bir bölümüne devamlı olarak aynı basınç uygulanırsa kafa düzleşmeye başlayabilir. Sürekli sırtüstü yatırılan bebeklerde de başın arka kısmı düzleşebilir. Bu durum nadiren kraniosinostoz olarak da adlandırılan kafa kemiklerinin arasındaki açıklığın erken kapanmasıyla da meydana gelebilir.

Erken tanı konulmalı

Bebeklerde pozisyona bağlı meydana gelen düz kafa sendromu tedavi edilebilir. Ancak öncesinde bu sendroma yol açan sebepler öğrenilmeli ve altta yatan başka bir patolojik durumun olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Bebek her muayene edildiğinde uzman hekimin bebeğin kafa şekline ve yatış pozisyonuna çok dikkat etmesi gerekir. Düz kafa sendromu tanısı ilk 6 aylık dönemde belirlenebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu sendromda da erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

1 yaşa kadar önlenmeli

Bebekteki düz kafa sendromu çocuk 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır. Öncelikle bebeğin yatış pozisyonu sürekli değiştirilmeli, bebeğin kafasının hep aynı yöne yatması engellenmelidir. Bunun yanında bebeklere D vitamini düzenli olarak verilmelidir. Hekimin önereceği şekilde kafa şekillendirici başlıklar kullanılabilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open