18 Haftalık Gebelik 🤰 Hamileliğinizin On Sekizinci Haftası

Hamileliğinizin on sekizinci haftasında sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız bu yazımıza göz atın.


18 haftalık gebelik başlıklı yazımızda sizlere hamileliğinizin ikinci haftasında karşınıza çıkacak gelişmeleri açıklıyoruz.

Hamileliğin On Sekizinci Haftası / “Benim Uykum Geldi Yalnız?”

Nihayet 18 haftalık gebelik dönemine giriş yaptınız. Minik bebeğinizin kemiklerinin büyük bir kısmı hala daha lastik yumuşaklığında; ancak giderek sertleşiyor ve doğum aşamasındaki kemik dokusu oluşuyor. Kemik oluşması için, yeterli kalsiyum almayı ihmal etmemeniz için çok önemli. Anne karnındaki bebeğin uyanık olma ve uyuma periyotları vardır. Bebek, kendisine uygun ve sevdiği bir uyku pozisyonu seçebilir ve uyku döneminde bu pozisyonu alabilir. Gözlerin üzerinde kaşlar ortaya çıkmaya başlar. Kız bebeklerde, pelvis içinde gelişen yumurtalıklarında ilkel yumurta hücreleri belirir. Bunlar daha sonra hayatı boyunca sahip olacağı ve menopoza kadar her adet döneminde tüketecekleri yumurta hücrelerine dönüşeceklerdir. Bunun yanı sıra, kız bebeklerde uterus tamamıyla oluşmuştur. Erkek bebeklerde ise, prostat bezi gelişimini tamamlar. Cilt altında kahverengi yağ içeren doku meydana gelir. Ultrason ile bakıldığında, deriyi kaplayan ve ‘verniks caseosa’ adı verilen krem şeklindeki madde izlenebilir. Bu dönemde plasenta artık gelişimini tamamlamıştır ve kalınlığı daha fazla artmaz; sadece çapı büyür.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

18 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz artık çok rahat hissediliyor. Eğer hala daha bebeğinizin hareketlerini hissetmediyseniz endişelenmeyin; önünüzde 1-2 hafta daha olabilir. Bu dönemde, artan kan hacmine bağlı olarak, çeşitli şikayetleriniz olabilir. Bunun yanı sıra, düz kas gevşemelerine bağlı olarak ani tansiyon düşmeleri görülebilir. Yatar pozisyondan ayağa kalkarken yavaş hareket etmeye özen gösterin. 35 yaşın üstündeki anne adaylarında veya üçlü test yapılmış ve şüpheli durum saptananmış durumlarda, bu haftada amniyosentez yapılabilir.

18 Haftalık Hamilelik Şikayetleri Nelerdir?

Diş etlerinizdeki hassasiyet devam ediyor olabilir sevgili anneler. Nabızlarda artış, ayak ve ellerde şişkinlik, göbek deliğinin dışarı çıkması, derinizde renk değişimi, kabızlık ve kendinde olmama hali de bu dönemde beklenen değişimlerden. Özellikle bel ve sırt ağrılarınız da olabilir ama bunların hepsi zaten geçici. Hamilelikte sırt ağrısını geçirmenin yollarından biri hamile yastığı. Bu yastık ile daha rahat oturabilir, ağrıyı daha az hissedebilirsiniz. Ağrıyan sırt kaslarınız için sıcak ve soğuk kompres de yapabilirsiniz.

18 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

18 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • 18 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 14 cm’e ulaşır. Bu dönemde bebeğinizin kas ve beyin gelişimi hızlanır.
  • Omega-3 takviyesi yapmanızda fayda vardır. Özellikle balık ve ceviz tüketerek bebeğinizin zihinsel fonksiyonlarının daha sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.
  • 18 haftalık hamilelik döneminde eğer mide ekşimesi veya bulantı gibi problemleriniz oluşuyorsa, rahat etmek için az az ama sık sık beslenmeyi tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz karbonhidrat, protein gibi her besin grubuna 1 porsiyon daha ekleyerek aldığınız besin miktarını artırabilirsiniz.
  • Eğer başka çocuklarınız varsa onları bir kardeşleri olacağı fikrine artık alıştırmaya başlamanızın tam vakti.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi

Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi

Unutmayın;

Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 18 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz.
Toplam yorum sayısı: 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Oldukça güzel makale. Ben açıkça web sitenizi beğendim. Müteşekkirim!

Joker

Open