35 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 35 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.
Hamileliğin Otuz Beşinci Haftası / “Durdurmayın Beni!”
35 haftalık gebelik döneminden itibaren artık erken doğum sancılarınız başlasa bile doktorunuz doğumu sonlandırmaya çalışmayacaktır. Bebeğiniz bu dönemde dünyaya gelirse de genellikle sorunsuz ve çok az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilecek durumdadır.
Bu dönemde bebeğiniz hızla yağ depolamaya devam eder. Tüm organ sistemlerinin gelişim ve olgunlaşması tamamlanmış ve son rötuşlar yapılmaktadır. Bebeğinizin ağırlığı 2000 gramın üstüne çıkmıştır. İçinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hareketleri de artık çok kolay olmayacaktır.
35 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
35 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Doktorunuz 35 haftalık gebelik döneminden itibaren her kontrolde sizi muayene ederek rahim ağzınızın durumunu, açıklık olup olmadığını incelemek isteyebilir. Bu haftalara geldiğinizde uykusuzluk probleminiz artış gösterebilir. Uykusuzluğun bir nedeni de bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi nedeniyle mesaneye baskı yapması ve sık aralıklarla tuvalete gitme gereksinimi duymanız olabilir. Gece yatmadan önce sıvı alımınızı kısıtlamanız bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu haftalarda artık emzirme ile ilgili bilgiler edinmeye çalışmanız önerilir. Bu konuda yazılmış kitaplar okuyabilir veya hastanelerde düzenlenen kurslara katılabilirsiniz.
Hastane Çantanız Hazır Mı?
Doğum yaklaşıyor. Vaktiyle hastane çantasını hazırlamanın vakti geldi. Doğumdan 1-2 hafta önce hazırlamaya başlamak hem sizi heyecanlandıracak hem de son dakika sürprizleri için iyi bir hazırlık olacaktır. İşe bir ‘doğum için ihtiyaç listesi oluşturarak başlayabilirsiniz. Hastaneler bebeğinizin bu ilk anları için zaten gerekli hazırlıkları yapıyorlar, siz işin eğlenceli kısmına bakabilirsiniz. Kapı süslemeleri, doğum odası süsleri, anne tacı, bebek odası için şekerlemeler vb. gibi pek çok heyecanlı hazırlık için tam sırası! Bu arada doğum yaklaştıkça, nefes egzersizlerine de yönelmenizde fayda olabilir. Yoga, meditasyon, nefes egzersizi artık aklınıza ne geliyorsa. Anne karnındaki bebeği rahatlatan egzersizler, rahat doğum yapmanın yollarını da size otomatik olarak gösterecektir.
35 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
35 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- 35 haftalık gebelik dönemi itibarıyla bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2500 grama, popo-baş uzunluğu 33 cm’ye, toplam uzunluğu ise 45 cm’e ulaşır.
- Bebeğiniz yağ depolama süreci 35 haftalık hamilelik döneminde de devam eder ve vücudunun her tarafında, özellikle de kol ve bacaklarda yağ depolanır. Bu yağ tabakası onun vücut sıcaklığını ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Hamileliğin bu son döneminde siz haftada yaklaşık 350-500 gr alırken, bebeğiniz kabaca sizin her hafta aldığınız kilonun yarısı kadar ( 180-250 gr ) kilo almaktadır.
- 35 haftalık gebelik dönemi ile birlikte artık bebeğiniz rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığı için az ama güçlü ve şiddetli hareketlerde bulunacaktır.
- Duyma yetisi tamamen gelişmiş durumdadır. Bu nedenle bebeğinizle her vakit bulduğunuzda konuşmanız sesinizi tanımasına yardımcı olacaktır.
- Hamileliğinizin başından 35 haftalık hamilelik dönemine erişinceye kadar yaklaşık olarak 9,5-13 kilo almış olmanız gerekir. Hamileliğinizin bu son haftalarında uyuma güçlüğü, kilo artışı ve buna bağlı olarak hareket yeteneğinde azalma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayak bilekleri ve eklemlerinizin şişmesini engellemek için uzun süre aynı pozisyonda durmamanızda fayda vardır.
- 35 haftalık gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğinizin hareketleridir. Eğer aç, yorgun ya da uykusuzsanız, bebeğiniz nispeten daha az hareket eder. Bebeğin hareketleri aniden kesilirse problem olması gerekmez ama ileri inceleme amacıyla NST yaptırılması gerekebilir.
- 35 haftalık hamilelik döneminden itibaren rahim ağzındaki açılma ve incelmeler, bebeğin pozisyonu düzenli olarak kontrol edilir. Doğum, rahim ağzının bebeğin çıkmasına izin verecek şekilde esnemesi, incelmesi ve açılması sürecidir. Rahim ağzı 10 cm. açıldığında tam açılma gerçekleşmiş demektir.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.
Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi
- 1 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Birinci Haftası
- 2 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin İkinci Haftası
- 3 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Üçüncü Haftası
- 4 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dördüncü Haftası
- 5 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Beşinci Haftası
- 6 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Altıncı Haftası
- 7 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yedinci Haftası
- 8 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Sekizinci Haftası
- 9 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dokuzuncu Haftası
- 10 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Onuncu Haftası
- 11 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Birinci Haftası
- 12 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On İkinci Haftası
- 13 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Üçüncü Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi
- 14 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dördüncü Haftası
- 15 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Beşinci Haftası
- 16 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Altıncı Haftası
- 17 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Yedinci Haftası
- 18 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Sekizinci Haftası
- 19 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dokuzuncu Haftası
- 20 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirminci Haftası
- 21 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Birinci Haftası
- 22 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi İkinci Haftası
- 23 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Üçüncü Haftası
- 24 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dördüncü Haftası
- 25 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Beşinci Haftası
- 26 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Altıncı Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi
- 27 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Yedinci Haftası
- 28 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Sekizinci Haftası
- 29 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dokuzuncu Haftası
- 30 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuzuncu Haftası
- 31 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Birinci Haftası
- 32 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz İkinci Haftası
- 33 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Üçüncü Haftası
- 34 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dördüncü Haftası
- 35 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Beşinci Haftası
- 36 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Altıncı Haftası
- 37 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Yedinci Haftası
- 38 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Sekizinci Haftası
- 39 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dokuzuncu Haftası
- 40 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Kırkıncı Haftası
Unutmayın;
Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 35 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0