30 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 30 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.
Hamileliğin Otuzuncu Haftası / “Görüyorum!”
30 haftalık gebelik dönemine geldiğinizde; bebeğinizin cildini kaplayan ve ‘lanugo’ adı verilen ince tüyler artık yavaş yavaş kaybolmaya başlarken, el ve ayak tırnakları da uzar. Kan hücresi üretimi artık karaciğer tarafından değil, tamamıyla kemik iliği tarafından yapılmaya başlanır. Öte yandan bebek de çevresinin farkına varmaya başlar. Rahmin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de, aslında bir miktar ışık geçirir; anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık veya karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir. Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir. Bebeğin ağırlığı doğumda olacağı ağırlığın üçte ikisine ulaşmıştır bile.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aynur Erşahin‘den 30 haftalık hamilelik döneminde bebek gelişimi konusunda dair önemli bilgiler aldık.
30 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Bebekler bu hafta içerisinde yaklaşık 39,9 cm uzunluğunda ve 1.320 gr ağırlığında olurlar. Bebeğiniz büyüdükçe karnınız da büyüyecektir, bununla beraber karnınızın içinde bulunan sıvı da azalacaktır. Artık bebeğiniz kendi vücut sıcaklığını ayarlayabilecek bir seviyeye gelirken aynı zamanda da görme yetisi de günden güne gelişiyordur. Vücudundaki tüyler de dökülmeye başlamıştır. Gözleri çok iyi görmese de sezinleyebilme yetisine sahiptir. Siz rahminizin içini karanlık olarak düşünseniz de gittiğiniz ortamdan ortama bu değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz de bu durumun farkındadır. Bunu bilmenizde yarar var belki de bebeğiniz sizinle yatıp sizinle kalkıyordur, bunu öğrenmek için bebeğinizi sürekli takip edin.
Bu haftadan itibaren bebeğiniz ile plasentası ve amniyotik sıvısı bir arada büyüme gösteriyordur. Bu durum aynı zamanda sizin de kilo almanıza neden olacaktır. Sizin kilo almanızdaki sebeplerin yarısı bunlardan ibarettir. Bu haftalarda anneler 7 veya 8 kilo civarlarında kilo almaya meyilli olurlar ve aynı zamanda bu dönem anne adaylarının hamilelik sürecinden sıkıldıkları ve sabırsızlandıkları dönemlerdir. Bu haftadan itibaren uyku sorunu, mide yanması, çokça tuvalete gitme sizin peşinizi doğuma kadar bırakmayabilecektir. Sizin bu dönemde uyurken almanız gereken yatış pozisyonu ise yatarken sol tarafınıza yatmanızdır, bu sizin için rahatlatıcı olur çünkü karnınızın sağ tarafında bulunan ana toplardamarlar buradan kanı kalbinize taşır.
30 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
30 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- 30 haftalık gebelik dönemi ile birlikte bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 1320 grama, popo-baş uzunluğu 27 cm’ye ve toplam uzunluğu 39 cm’ye ulaşır.
- Bebeğinizin göz kapakları ve kaşları tam olarak gelişmiş durumdadır. Sık sık göz kapaklarını açıp kapama alıştırması yapar. Gözlerini bir ışık kaynağını takip ederek bir taraftan diğerine hareket ettirebilir. Hatta ışığa dokunmak için uzanabilir ve gözyaşı üretebilir.
- Bebeğinizin ritmik göğüs hareketleri hıçkırık tutmasından kaynaklanmaktadır. Hızlı beyin büyümesi periyoduna uyum sağlamak için başı genişlemektedir. Cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler yavaş yavaş kaybolmaya başlarken kendi tüyleri ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanı sıra el ve ayak tırnakları da uzamaya devam eder.
- 30 haftalık hamilelik döneminde, kemik iliği, kan hücresi üretimini tamamen karaciğerden devralmıştır. Kemik iliği kırmızı kan hücresi üretimi sorumluluğuna da sahiptir. Bu kırmızı kan hücreleri oksijenin taşınması ve artık maddelerin dışarı çıkarılması konusunda önemli bir görev üstlenir.
- Öte yandan, 30 haftalık gebelik ile birlikte bebeğiniz artık etrafının farkına varmaya başlamıştır. Rahmin içi karanlık gibi düşünülse de bulunduğunuz çevreye ve ışığa bağlı olarak aydınlık ya da karanlık olabilir, o da bunun ayrımını yapabilir.
- Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir.
- Cenin, rahim, plasenta ve amniyotik sıvı hep birlikte büyümeye devam etmektedir. Şimdiye kadar alınan toplam kilo 11.5-16 kg. arasındadır. Bu ağırlığın neredeyse yarısı rahmin, bebeğin, plasentanın büyümesi ve amniyotik sıvının hacmi ile ilgilidir. Bu büyüme çoğunlukla karnın önünde ve pelvisinizin içerisindedir.
- 30 haftalık gebelik dönemi ve sonrasında; uyuyamamak ve mide yanması sık görülen problemlerdir. En iyi yatış pozisyonu sol tarafınıza ve yan olarak yatmaktır. Çünkü kanı kalbe geri taşıyan ana toplardamarlar karnın sağ tarafındadır. Sol yana yatmak, bu damarların basıncını düşürür. Bu da kanın organlardan kalbe dönüşünün en iyi şekilde olmasını sağlamaktadır. Bu şekilde uyumaya özen gösterin ve karnınızın altına bir yastık koyun.
- Zaman zaman kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissi ile ortaya çıkan durum Braxton Hicks kontraksiyonlarıdır. Bunlar rahimin gerginliğini sağlayan küçük ve önemsiz kasılmalardır.
- Eğer mide yanması (reflü) yaşıyorsanız yemekten sonra uzanarak dinlenmenizde fayda vardır. Simit, poğaça türü yiyecekler veya asitli yiyecekler ya da midenin aşırı dolması reflüyü tetikler. Ayrıca yatarken vücudun üst kısmını daha yüksekte tutarak mideden gelen asidin yemek borusuna kaçmasını önleyebilirsiniz. Müsait durumlarda ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenmeniz sizleri rahatlatacaktır.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.
Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi
- 1 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Birinci Haftası
- 2 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin İkinci Haftası
- 3 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Üçüncü Haftası
- 4 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dördüncü Haftası
- 5 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Beşinci Haftası
- 6 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Altıncı Haftası
- 7 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yedinci Haftası
- 8 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Sekizinci Haftası
- 9 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dokuzuncu Haftası
- 10 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Onuncu Haftası
- 11 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Birinci Haftası
- 12 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On İkinci Haftası
- 13 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Üçüncü Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi
- 14 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dördüncü Haftası
- 15 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Beşinci Haftası
- 16 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Altıncı Haftası
- 17 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Yedinci Haftası
- 18 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Sekizinci Haftası
- 19 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dokuzuncu Haftası
- 20 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirminci Haftası
- 21 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Birinci Haftası
- 22 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi İkinci Haftası
- 23 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Üçüncü Haftası
- 24 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dördüncü Haftası
- 25 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Beşinci Haftası
- 26 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Altıncı Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi
- 27 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Yedinci Haftası
- 28 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Sekizinci Haftası
- 29 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dokuzuncu Haftası
- 30 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuzuncu Haftası
- 31 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Birinci Haftası
- 32 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz İkinci Haftası
- 33 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Üçüncü Haftası
- 34 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dördüncü Haftası
- 35 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Beşinci Haftası
- 36 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Altıncı Haftası
- 37 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Yedinci Haftası
- 38 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Sekizinci Haftası
- 39 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dokuzuncu Haftası
- 40 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Kırkıncı Haftası
Unutmayın;
Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 30 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0