24 haftalık gebelik başlıklı yazımızda, 24 haftalık hamilelik döneminde vücudunuzda yaşanacak değişimleri ve sizi bekleyen gelişmeleri açıklıyoruz.
Hamileliğin Yirmi Dördüncü Haftası / “Ben Büyüyorum”
24 haftalık hamilelik dönemi, hamilelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisi çünkü bu hafta viabilite sınırı olarak kabul edilir. ‘Viabilite’ bebeğin annesine bağımlı olmadan, annesinin vücudunun dışında yaşamını devam ettirebilmesi anlamında kullanılır. Ancak fetusun viabilitesi pratikte her zaman gerçekleşmez. Bunu hayata geçirebilmek için solunum, sindirim, vücut ısısını korumak gibi yaşamsal fonksiyonların çok iyi desteklenmesi ve bebeğin enfeksiyonlardan korunması gereklidir. 24 haftalık bir fetus, 650-700 gram ağırlığa ulaşır. Bu haftada bebeğinin akciğer içinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilir.
24 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
24 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şunlardır. Hamilelik hormonları etkisi ile ‘epulis gravidarum’ adı verilen diş eti hastalığı görülebilir. Dişinizi fırçalarken ve hatta ağzınızı çalkalarken bile kanamalar olabilir; diş etleriniz çekilebilir. Hastalığın ilerlemesi dişlerde dökülmelere sebep olur. Bu nedenle, benzer yakınmalarınız varsa, ihmal etmeden diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Bunların yanı sıra, 24. haftada hamileliğe bağlı diyabetin varlığını araştırmak için doktorunuz sizden 50 gramlık glukoz tarama testi isteyecektir. Bu test 28. haftaya kadar ertelenebilir.
Bu haftalarda için önemli bir uyarı: artık erken doğumun belirtilerine karşı dikkatli olmalısınız; bunun için de erken doğum hakkında bilgi sahibi olmanız gereklidir.
O malum soruyla devam edelim; 24 haftalık gebelik döneminde kaç kilo alınır? Bu haftaya geldiğinizde toplam 6 ila 7.3 civarı bir alım söz konusu olabilir. Bir de bu dönem gebelikte süt gelmesi ile karşılaşabilirsiniz. Bu demek oluyor ki göğüsleriniz artık süt üretimi için hazır. Göğüs uçlarından gelen ilk süre ‘ağız sütü‘ adı veriliyor. Doğumdan sonra birkaç gün boyunca minik bebeğinizin de maması olacak.
24 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
24 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- 24 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz yaklaşık olarak 540 grama, popo-baş uzunluğu 21 cm’e ve toplam uzunluğu 30 cm’e ulaşır. Bebeğiniz, kilo alarak ağırlaşıyor, vücudu giderek yenidoğan görünümü alıyor. Ağırlık; kaslarda, kemik kütlesinde ve iç organlarındadır.
- 24 haftalık hamilelik döneminden itibaren, bebeğin algılarının önemli bir kısmı gelişmiştir ve uyaranlara refleks değil, bilinçli cevap vermeye başlamıştır.
- Bu dönemde akciğer içinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Bebeğiniz oksijeni hâlen daha plasenta aracılığıyla alıyor olsa da, dünyaya geldikten sonra akciğerleri oksijen almaya başlayacak. Dış dünyaya hazırlık amacıyla akciğerleri sürfaktan üretmeye başladı. Sürfaktan nefes verdiğimizde akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin çökmesini ve birbirine yapışmasını önleyen bir maddedir.
- İç kulak tam anlamıyla gelişmiş olduğundan sizin baş aşağı veya yukarı doğru durup durmadığınızı rahatlıkla anlar. Ek olarak 24 haftalık gebelik döneminde tat alma duyusu da gelişmektedir. Eğer farklı veya acı bir şey yiyip içerseniz, bebeğiniz bu tadın hoşuna gidip gitmediğini belli eder.
- 24 haftalık hamilelik dönemi itibarıyla bebeğinizin neredeyse bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilmektedir. İlerleyen günlerde ter bezleri oluşmaya başlayacaktır.
- Hamilelik döneminde kilo artış hızınız haftada 350 -500 gr civarında olmalıdır. Hızla kilo alırsanız ve vücudunuzda şişlikler oluşmaya başlarsa doktorunuza danışmanız gerekir. Tansiyon takibi ve idrarda albümin bakılarak gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi) için araştırma gerekebilir.
- Bu dönemde genellikle kokusuz, sarı-beyaz renkli, normal vajinal akıntısı artış gösterebilir.
- Gebelik hormonlarının etkisi ile epulis gravidarum adı verilen diş eti hastalığı görülebilir. Dişinizi fırçalarken kanama olabilir, diş etiniz çekilebilir. Bu durum ciddi boyutlara ulaşırsa diş doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır.
- 24 – 28. haftalık hamilelik dönemi içinde 50 gr şeker yükleme testi yaptırılması gerekir. Bu test ile daha önce şeker hastalığı olmayan gebelerde bile sadece gebelikte ortaya çıkan, anne ve bebeği olumsuz etkileyen (iri bebek , zor doğum vb) şeker hastalığına (gestasyonel diyabet) bakılır. Aç veya tok karna (tercihen açlığı takiben açlık kan şekeri ölçüldükten sonra) 50 gr glukoz (şeker) verildikten 1 saat sonraki kan şekeri ölçümü 140 mg /dl altında olmalıdır. Hamilelik diyabeti genellikle sıkı bir diyet ile kontrol altına alınabilir, ancak bazen hamilelik süresince insulin kullanmanız da gerekebilir.
- 24 haftalık gebelik dönemi ile birlikte artık erken doğumla ilgili bilgi sahibi olmalı ve belirtilere dikkat etmelisiniz.
- Rutin kontrolünüz öncesi merak ettiğiniz soruları bir kâğıda not alarak, bütün sorularınızı unutmadan doktorunuza danışabilirsiniz.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Hamilelik ve Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; hamilelik ve bebek gelişimi dönemlerinde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki butona basın.
Hafta Hafta Hamilelik Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
Hafta Hafta Hamilelik: Birinci Trimester Dönemi
- 1 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Birinci Haftası
- 2 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin İkinci Haftası
- 3 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Üçüncü Haftası
- 4 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dördüncü Haftası
- 5 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Beşinci Haftası
- 6 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Altıncı Haftası
- 7 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yedinci Haftası
- 8 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Sekizinci Haftası
- 9 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Dokuzuncu Haftası
- 10 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Onuncu Haftası
- 11 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Birinci Haftası
- 12 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On İkinci Haftası
- 13 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Üçüncü Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: İkinci Trimester Dönemi
- 14 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dördüncü Haftası
- 15 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Beşinci Haftası
- 16 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Altıncı Haftası
- 17 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Yedinci Haftası
- 18 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Sekizinci Haftası
- 19 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin On Dokuzuncu Haftası
- 20 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirminci Haftası
- 21 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Birinci Haftası
- 22 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi İkinci Haftası
- 23 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Üçüncü Haftası
- 24 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dördüncü Haftası
- 25 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Beşinci Haftası
- 26 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Altıncı Haftası
Hafta Hafta Hamilelik: Üçüncü Trimester Dönemi
- 27 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Yedinci Haftası
- 28 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Sekizinci Haftası
- 29 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Yirmi Dokuzuncu Haftası
- 30 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuzuncu Haftası
- 31 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Birinci Haftası
- 32 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz İkinci Haftası
- 33 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Üçüncü Haftası
- 34 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dördüncü Haftası
- 35 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Beşinci Haftası
- 36 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Altıncı Haftası
- 37 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Yedinci Haftası
- 38 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Sekizinci Haftası
- 39 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Otuz Dokuzuncu Haftası
- 40 Haftalık Gebelik: Hamileliğinizin Kırkıncı Haftası
Unutmayın;
Her hamilelik ve her doğum eşsiz birer deneyimdir. Bununla birlikte her hamileliğin gidişatı birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle, 24 haftalık hamilelik başlıklı bu makale de dahil olmak üzere hafta hafta hamilelik kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı, uzmanlar tarafından hazırlanan ve genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Sizin eşsiz hamilelik deneyiminizde ihtiyacınız olan tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0