5 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin beşinci ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.
5 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
5. ayında bebeğinizin algıları iyiden iyiye artıyor. Sizi ve sık gördüğü kişileri yabancılardan ayırt edebiliyor. Hatta, siz uzaktayken sesinizi tanıyıp neşeli çığlıklar bile atabilir. 5 aylık bebek ne yapar sorusunun yanıtlarından biri de etrafına karşı dikkatinin artması; seslenildiğinde sesin geldiği yönü anlayarak o tarafa doğru bakacaktır ve inanın bu bile sizi çok keyiflendirecektir. Reflekslerinde kuvvetleneceği bu ayda oyun oynarken elinizdeki oyuncağı kapma ihtimali artar aman dikkat! Sesli oyuncakların çıkardığı seslerle keyfi yerine gelirken, tatlı kıkırdamalar ve gülücükler saçabilir. 3. ayda dik tutmaya çalıştığı başları artık tamamen onların kontrolünde! Görme yetisi parlak renklerden biraz uzaklaşıyor; farklı renklerin yakın tonlarını da görmeye başlıyor. Ayrıca, büyük nesnelerden ziyade küçük nesnelerde ilgilenmeye başlayacak. Aman, küpelere ve yüzüklere dikkat!
5 Aylık Bebek Neler Yapar?
Günden güne gelişimini sürdüren ve her geçen gün sizi biraz daha şaşırtan bebeğinizin beşinci ayı da eşsiz bir şekilde geçecektir. Bu dönemde etrafında olan bitene karşı dikkati biraz daha artan bebeğiniz, sesleri ayrıştırmaya ve sese doğru hamle yapmaya başlar. 5 aylık bebek psikolojisi de yine ebeveynlerin önem vermesi gereken başlıklardan birisidir. Doğduğu andan itibaren bütün dikkatleri üzerine çeken bebekler, beşinci ay itibarıyla dikkat çekmek için gürültü sesler çıkartabilir ya da ağlayabilirler. Sakince konuşulduğunda ise ağlamaktan vazgeçebilirler. Seslerin geldiği yönü anlamanın yanında isimleriyle seslenildiğinde de tepki verebilirler. Tüm bunların dışında, 5 aylık bebek neler yapar sorusuna verilebilecek cevaplar, bebğeinizin görme yetisindeki gelişim, sesleri ayırt edebilme ve ailesiyle olan bağlarının güçlenmesi gibi etkenlere bağlı olarak, sizin özelinizde çeşitlendirecektir.
5 Aylık Bebek Beslenmesi
Diğer tüm aylarda olduğu gibi, beşinci ayda da bebeğin beslenmesi ebeveynlerin en çok hassasiyet göstermesi gereken başlıklardan birisidir. Doktorların önerdiği gibi, ilk altı aylık dönemde, bebeğinizi yalnızca anne sütüyle beslemeniz yeterli olacaktır. Bu dönemde bebeğiniz su dahil, hiçbir ek besine ihtiyaç duymadan, yalnızca anne sütüyle beslenerek gelişimini sürdürebilir.
Ancak, hepimizin bildiği gibi, her hamilelik eşsiz birer deneyimdir ve her annenin yaşadıkları birbirinden farklıdır. Bazı durumlarda, bir nedenden ötürü, anne sütü bebeğin gelişimini tamamen karşılamayabilir. Böylesi durumlarda, doktorun yönlendirmesi ile birlikte, ek gıda kullanımı başlayabilir. 5 aylık bebek ek gıda kararını yalnızca doktorunuz verebilir. Bu konuda, anne sütünün yetmediği düşüncesiyle hareket ederek, doktora danışmadan ek gıdaya geçmek doğru bir davranış olmaz. Size az görünen ya da kısa süren bir emzirme seansı, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kadar beslenmesini sağlıyor olabilir. Tüm bu nedenlerle, 5 aylık bebek ek gıda kullanım kararını, yalnızca doktorunuzun tavsiyesinin ardından almanız gerektiğinin altını çizmek isteriz.
5 aylık bebek beslenmesi konusunda aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi öneririz.
- Anne sütü ilk altı ayda bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar.
- Özel durumlarda, anne sütünün ek gıdayla desteklenme süreci beşinci ayda başlayabilir.
- Doktorunuz, anne sütünün yetersizliğini tespit ederse ek gıda kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Size az görünen besin, bebeğiniz için yeterli olabilir. Ek gıda kararını doktorunuza danışmadan almamanız gerekir.
Onu Yeni Gıdalarla Tanıştırın
Beslenme bölümünde belirtmiş olduğumuz gibi, anne sütü sağlıklı bir bebek gelişiminde ilk altı aylık dönemin temel besin öğesidir. Annenin sütü yetersiz gelmeye başladığı, doktor tarafından tespit edildikten sonra, doktorunuz tarafından önerilen ek gıdaları kullanmaya başlayabilirsiniz. Buna ek olarak, mama ile beslenen bebekler için yoğurt ve muhallebi gibi yumuşak gıdalarla katkı yapabilirsiniz. Yeni besinlerle tanışacak olan bebeğinizin adaptasyon sürecinin daha kolay geçmesi için bu dönemde size birkaç tüyo vereceğiz. Geçiş süresinde emzirmeye devam ediyorsanız, emzirme sütünün az olduğu vakitler ek gıda denemeleri yapabilirsiniz. Bu denemeleri bebeğinizin keyifli saatlerinde yapmanız oldukça önemli. Kim modunun yüksek olduğu bir anda yeni bir şey denemek ister ki! Bebeğinize bir kase tattırmaktansa küçük küçük ölçülerle onu yeni lezzetlere hazırlayabilirsiniz.
5 Aylık Bebek Oyuncakları
Oyuncakların, bebek gelişiminde ne derece önemli bir yere sahip olduğu hepimizin malumu. Bebekler, oyuncaklarla vakit geçirerek hem zihinsel hem de fiziksel açıdan gelişim göstermeye devam eder. Bu noktada, ebeveynlerin, bebeğin gelişim dönemine uygun oyuncakları tercih etmesi büyük bir önem taşır. Emre Buruşoğlu tarafından kaleme alınan, Çocukların Gelişim Dönemlerine ve Yaş Grubuna Göre Oyuncak Seçimi başlıklı makalede, 5 aylık bebek oyuncakları seçimi hakkında aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir.
Bebekler misafir oldukları dünyaya adapte olma konusunda belli bir seviyeye gelmişlerdir. 4 – 6 aylık dönemde resimli bez ya da plastik kitaplar, birbirine geçen kutu ya da halkalar, duyulara hitap eden üzerinde katman renk ve resimler bulunan halı (oyun halısı) ya da minderlerle oynayabilirler. Önceki aylardaki gibi sesli ve hareketli oyuncaklar ilgilerini çekmeye devam edecektir.
Bebeğiniz için oyuncak seçimi yaparken, onun davranışlarını gözlemlemeniz ve nelerden keyif alabileceğini, neler yardımıyla gelişim gösterebileceğini belirlemeniz mümkündür. Bu noktada 5 aylık bebek hareketleri ve gelişimini göz önünde bulundurmanız gerekir. Beş aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz hareketler şunlar olacaktır.
- Uzanma hareketi yapabilir ve erişebildiği yerdeki nesnelere dokunabilir.
- Yeni tanıştığı nesneleri ağzıyla tanıma sürecine devam eder. (küçük parçalı oyuncakları hâlâ tercih etmemeniz gerekir)
- İnce motor becerileri gelişimini sürdürür, elini artık daha etkin bir şekilde kullanabilmektedir. Hafif nesnelerin ön yüzünü çevirmek için, kimseden yardıma ihtiyaç duymaz.
- Aynı anda birden fazla eylemi yapmaya başlayabilir. (size seslenirken ellerini sallayabilir, oyuncağıyla oynarken televizyona bakabilir)
- Bebeklerde diş çıkarma sürecinin bir parçası olarak, bu dönemde bebeğinizin damağı kaşınabilir. Eğer bebeğinizin diş çıkarma dönemi başladıysa, ona bu süreçte yardımcı olacak diş kaşıyıcı oyuncaklar kullanmayı düşünebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Hareketleri
5 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeklerin hareketleri de vücut gelişimlerine paralel olarak artacaktır. Artık yaşadığı dünyaya ve sizlere alışmış olan bebeğiniz, şimdi sınırlarını ve çevresini keşfetmek için hareketlerini de zenginleştirecektir. Yakınlarındaki nesnelere uzanma, aynada kendisini fark etme, basit sesler çıkararak dil gelişimini sürdürme ve çevreden duyduğu seslere kulak kesilme gibi davranışlar 5 aylık bebek hareketleri arasında değerlendirilebilir. Dünyayı öğrenme yolculuğunda olan bebeğinizin her geçen gün sergilediği davranışlar, sizleri de şaşırtmaya devam edecek, onun öğrenme arzusuna hayranlık duymanızı sağlayacaktır. 5 aylık bebeği gelişimi sürecinde, sergilediği hareketleri dikkatli bir şekilde gözlemleyerek onu daha iyi tanıyabilirsiniz. Bu sayede, ona alacağınız oyuncakların seçiminden, psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmaya kadar pek çok başlıkta ona daha iyi yaklaşım sergilemeniz olacaktır.
5 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler
- 5 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeğiniz, herhangi bir nesneye uzanabilir ve bilinçli bir şekilde eline alabilir. Yakaladığı objeleri ve fırsat bulduğunda ayağını ağzına götürerek keşfetmeye başlar.
- Oyuncağının küçük bir bölümünü görmek bile oyuncağını tanımasına yeter.
- Aynadaki görüntüsünü tanır ve gülümser. Aynanın karşısında onunla konuşun. Kendinizi ve onu tanıtın, adını söyleyin. Zira 5 aylık bebek gelişimi dönemindeki bebekler yüzler arasında ayrım yapabilir ve yabancı olmayan insanları ayırt eder.
- Bu dönemde bebeğiniz tek heceli sesler çıkarmaya başlayabilir. Sese karşı duyarlılığı artmıştır. Artık en hafif tıkırtıları ve fısıldamaları bile duyup tepki verebilir. Aynı şekilde minik cisimleri de fark eder ve görmeye başlar.
- 5 aylık bebek yuvarlanarak dönebilir. Yattığı yerde ters dönebilir. Bu nedenle onu düşebileceği bir yerde yalnız bırakmamanız gerekir. Yatağı dışında bir yerde uyuduğunda düşmemesi için önlem almanız gerekir. Ayakta tuttuğunuzda basmaya çalışabilir. Bebek evde güvenlik ürünlerini incelemeniz ve ihtiyaç duyduklarınız satın almanızda fayda vardır.
- Bu dönemde bebeğiniz, sizi ya da biberonunu gördüğünde beslenme zamanı geldiğini anlar, heyecanlanır. Duygularını önceki aylara kıyasla daha kolay anlamaya başlarsınız çünkü artık kendini ifade edebilme yeteneği gelişmiştir.
- Artık dişleri kaşınmaya başlayan bebeğinize dişini kaşıyabileceği diş kaşıyıcı oyuncaklar satın alabilirsiniz. Bebeğiniz bu oyuncakları elinde tutup sallar ve ağzına götürür.
- 5 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz, farklı müzikleri ayırt edebilir. Birlikte müzik dinleyin, onu kucağınıza alın ve dans edin.
- Bu dönemde bebeğiniz kucağa oturup nesneleri yakalar ve destekli oturmaya başlayabilir.
- 5 aylık bebeklik döneminde ses, korku yaratan uyarıcılar arasında birinci sırada gelir. Bu dönemde bebeğinizin diğer bir korkusu da yabancılar olabilir ve yabancıları yadırgayabilir.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.
Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
- 1 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Birinci Ayı
- 2 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin İkinci Ayı
- 3 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Üçüncü Ayı
- 4 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dördüncü Ayı
- 5 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Beşinci Ayı
- 6 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Altıncı Ayı
- 7 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yedinci Ayı
- 8 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Sekizinci Ayı
- 9 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dokuzuncu Ayı
- 10 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Onuncu Ayı
- 11 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Birinci Ayı
- 12 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On İkinci Ayı
- 13 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Üçüncü Ayı
- 14 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dördüncü Ayı
- 15 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Beşinci Ayı
- 16 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Altıncı Ayı
- 17 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Yedinci Ayı
- 18 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Sekizinci Ayı
- 19 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dokuzuncu Ayı
- 20 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirminci Ayı
- 21 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Birinci Ayı
- 22 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi İkinci Ayı
- 23 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Üçüncü Ayı
- 24 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Dördüncü Ayı
Unutmayın;
Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 5 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0