4 Aylık Bebek Gelişimi 😍 Bebeğinizin Dördüncü Ayı

Bebeğinizin dördüncü aydaki gelişimine dair bilmeniz gerekenler bilgiler 4 Aylık Bebek Gelişimi başlıklı yazımızda sizleri bekliyor.


4 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin dördüncü ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

4 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ne ara 4 aylık oldu değil mi? Bu ay bebeğinizde yine gözle görülür değişimler sizi bekliyor. 4 aylık bebek davranışları artık kendini iyiden iyiye belli eder. Örneğin karnının üzerinde yatarken dirsek ve elleriyle destek alarak göğüs hizasına kadar kalkabilir. Sırtını dayayarak oturduğunda başını dik tutabilir ve yüksek sesle gülücükler saçabilir. Mutsuz olduğunda ağlaması gerektiğini de artık öğrendi 🙂 Görme yetisi artık tamamlandı, bundan sonra cisimleri gerçek renkleriyle görür. İşitme yetisi de aynı şekilde gayet iyidir, kendi çıkardığı seslere hayret etmeye devam eder. Bebeğiniz bu ay ilk dişi çıkarabilir, aklınızda olsun. Peki bebek diş çıkarırken nelere dikkat etmek gerekir?

4 Aylık Bebek Diş Çıkartma Belirtileri

Bebeğinizin ağzının sulanması ilk belirti sayılabilir. Diş etleri kaşınmasın diye elindeki eşyaları ağzına götürmeye çalışabilir. Emmeyi ya da biberonu reddedebildiği gibi düşük ateş veya ishal de görülebilir. Bu arada ağız sulanması haftalar boyu da devam edebilir. Bir diğer önemli konu da oyuncak seçimi. Mızmızlandığı dönemde oyalamak ve dikkatini başka yöne çekebilmek için oyuncak kurtarıcınız olacak. Peki bebeklere oyuncak alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Yutma İhtimalini Unutmayın!

Kolayca kırılan veya parçalanan oyuncaklardan kaçının. Diş etlerinin kaşınmasından dolayı eline aldığı her şeyi ağzına kaşla göz arasında götürecektir. Eğer oyuncağın kenarına ip bağlarsanız yutma ihtimalini de aza indirmiş olursunuz. İşitme yetisi gelişti, haliyle seslere duyarlı. Ancak yine de oyuncak alırken kulak zarına zarar verme ihtimali olan oyuncaklardan kaçının, sesli oyuncak alırken yumuşak sesli olmalarına dikkat edin. Bu arada mikrop barındırmaması açısından, kolay temizlenebilir olmasına da dikkat edin.

4 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 4 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz hareketleri üzerinde daha istemli bir denetim sağlayabilir ve davranışlarını tekrarlamaktan hoşlanır.
  • Bu dönemde bebeğiniz istediği nesneleri uzanarak alabilir ve objeleri bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Yabancılardan korkmaya başlaması 4 aylık bebek gelişimi döneminde ortaya çıkabilir.
  • 4 aylık bebeğin ayakları düz veya baş parmakları içe dönük görünebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  • Bu dönemde bebeğiniz mimik ve mırıldanmalarla sizinle iletişim kurar. Neşeli ya da öfkeli seslere farklı tepkiler verir. Mutlu olduğunda daha çok ses çıkarabilir.
  • 4 aylık bebek memnuniyetsizliğini ağlayarak göstermeye başlar. Bu aylarda onunla ne kadar çok konuşursanız, dil gelişimine o kadar katkı sağlarsınız.
  • Normal bir yetişkin gibi görebilir ve renkleri ayırt edebilir.
  • İlk dört ay bebeğin emerek beslenme evresidir. Yutma refleksi hala zayıftır.
  • Bu dönemde bebeğiniz önündeki en ufak nesneyi dahi fark eder ve izler.
  • Yenidoğan 4 aylık bebek gelişimi süreci içinde bebeğiniz bir taraftan diğer tarafa dönmeye başlayabilir. Bu nedenle evde güvenlik önlemleri almaya başlamanızda fayda vardır.
  • 4 aylık bebeğiniz elleri ve ayaklarıyla kısa süreli de olsa oynamaya başlar.
  • Bu dönemde bebeğinizin diş çıkarma sıkıntıları başlayabilir. Elini sık sık ağzına götürür ve salya miktarı bir miktar artar.
  • Gaz sıkıntıları dördüncü ayla birlikte çoğunlukla sona erer.
  • Yeni doğan 4 aylık bebek gelişimi evresinde bebeğinizle egzersiz yapmanız onu mutlu edecektir. Kollarını göğsünde çaprazlaştırın, açın, kapayın, gülümseyin. Ayak bileklerinden tutarak yukarı aşağı hareketler yapın. Yüzüstü bırakarak kaslarının gelişmesini destekleyin.
  • Dördüncü ayla birlikte bebeğinizin uykuları da düzene girmeye başlar. Bu dönemde bebeğinizle birlikte rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz. Mesela beslenme – banyo – pijama giyme – masal / müzik ve uyku şeklinde bir rutin oluşturmak faydalı olabilir. Bunu her akşam tekrarlamak, uyku vaktinin geldiğini anlamasını ve kendiliğinden uyumayı öğrenmesini sağlar.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 4 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open