12 Aylık Bebek Gelişimi 😍 Bebeğinizin On İkinci Ayı

Bebeğinizin on ikinci aydaki gelişimine dair bilmeniz gerekenler bilgiler 12 Aylık Bebek Gelişimi başlıklı yazımızda sizleri bekliyor.


12 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin on ikinci ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

12 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Eveeet! Sonunda beklenen an geldi. Bebeğiniz 1 yaşına bastı:) Şimdi doğum günü partisinde sıra. Hem bir çok kişiyi aynı anda gördüğü andaki çekingenliği daha kısa sürede geçebilir. Eğer parti bebeğinizin uyku saatine doğru bitirirseniz onun için de yorucu bir etkinlikten çıkmış olur.

12 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?

1 yaşında olan bebeğiniz artık sizinle aynı yemekleri paylaşabilir ve rahatlıkla kendi yemeğini yiyebilir. Geçen aylara göre büyüme hızı azalacağından eskisi kadar yemeğe karşı iştahlı olmayabilir ama bu durum sizi korkutmasın. Normalde de herkesin yemek alışkanlıkları farklıdır değil mi? 🙂 Bu dönemlerde gündüz uykusu sayısı 1’e düşebilir. Uzun soluklu uyuduğu gecelerde 2 gündüz uykusuna ihtiyaç duymayabilir. Bağımlılık duygusunun artmasıyla birlikte ayrılıklarınız da zor olacak ama ona giderken mutlu olduğunuzu göstermeniz ve geri geleceğinizi söylemeniz onu rahatlatır. Yavaş yavaş yürümeye başlayabilir. Gittiği yerlerde bulunan eşyaları merak edip onları karıştırmayı sever. Yaşıtlarıyla oynamaktan zevk almaya başlayan bebeğiniz, oynamayı sevse de henüz oyuncaklarını paylaşmaya hazır değildir.

Bebek Eşittir Aile

Bebekler doğduklarından itibaren sizi inceleyerek ve takip ederek neler yaptıklarınızı gözlemler ve belli bir süre sonra o davranışları kendileri yapmaya başlarlar. Bu döneme girildiğinde dikkatli olunmalı ve hareketlere özen gösterilmelidir. Bebeğiniz için rol model olmaya başladığınız bir süreçtesiniz.

12 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 12 aylık bebek gelişimi dönemi içinde birçok bebek, elinden tutulunca kolayca yürüyebilir. Bununla birlikte bebeklerin bir kısmı 12. ayda tek başlarına yürümeyi başarabilir. Fakat bu tür dönüm noktalarının bebekten bebeğe değişiklik göstereceğini unutmamanız gerekir. Bebeğinizin gelişim hızını diğer bebeklerle kıyaslamamanız ve endişelendiğiniz herhangi bir konu olduğunda doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Bu dönemde bebeğiniz birkaç kelime konuşmaya başlayabilir. Dikkat çekmek için konuşma ve ağlama dışında bazı sesleri kullanmaya başlar. Farklı konuşma seslerini taklit eder. Kısa emir cümlelerini anlar.
  • 1 yaşındaki bebeğinizin görüşü yetişkinlerle eşit düzeydedir. Bir nesnenin adı söylendiğinde onun ne olduğunu anlayabilir. Eşyaların ismini öğrenmeye çalışır. Kitaplardaki resimlere ilgi gösterir.
  • Giydirilirken size yardım eder. Sizin yaptığınız ev işlerini taklit eder. Taklit yoluyla göz kırpmak gibi yeni davranışları öğrenir.
  • Başparmağı ve işaret parmağını kullanarak küçük eşyaları tutabilir. Ayakta iken yerdeki bir oyuncağı eğilerek alabilir, top ile oynar. Elinde iki küp varken, bir üçüncüsünü alabilir.
  • Bu dönemde bebeğiniz uyku ve yemek gibi eylemlere itiraz edebilir bu tür durumlara karşı inatçı davranışlar sergilemeye başlayabilir.
  • 12 aylık bebeğiniz hatalı davrandığında üzülür ve ebeveynleri tarafından beğenilen hareketi yineler.
  • “Anne” ve “baba” kelimelerinin anlamını bilir. Ailenin diğer üyelerine karşı bağlılık gösterebilir. Güvendiği kişilere gülümseyebilir ve onları kucaklayabilir. İnsanlarla oynamayı, oyuncaklarla oynamaya tercih eder.
  • Karşılıklı oturduğunuzda sizinle top oyunu oynar. Fincana kaşıkla vurma hareketlerinizi takip eder ve bu hareketinizi yineler.
  • Onunla oyun oynayarak daha çok zaman geçirin. Hikayeler anlatın, şarkı söyleyin. Ona renkli çocuk kitapları okuyun.
  • Diğer çocuklarla oynamasını sağlayın. Boya kalemleri alın, kalem tutmaya alıştım. Renkli üçgen, kare, dikdörtgen şeklinde oyuncaklar alın. Yumuşak bir topla oyun oynayın.
  • Bir yaşına ulaşan bebeğinize yürümesi ve keşfetmesi için alanlar oluşturmanızda fayda vardır. Onun için oluşturacağınız bu alanlarda tehlikeli bir şey olmamasına özen göstermeniz gerekir.
  • Bu dönemde, eşyaları göstererek, isimlerini söyleyin. Tekrar ettikçe daha iyi öğrenecektir. Yeni şeyler öğrendikçe, onu yüreklendirin. Ona gülün, ve ona ” Aferin ” deyin.
  • Bu dönemde bebeğinize yaptığı şeylerde çok fazla “hayır” demeyin. “Hayır” dediğinizde durması gerektiğini bilmeli, bu yüzden gerçekten gerektiği zaman kullanın. Onun her şeyi anladığını düşünüp, yapmaması gereken şeyleri neden yapmayacağını anlatın. “Teşekkür ederim” ve “lütfen” gibi ifadeleri sıkça kullanın. 12 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin siz örnek aldığını unutmayın.
  • “Ce-e, bavvv” tarzı oyunlar oynayın. “Buraya gel” “Biraz daha ister misin?” gibi basit isteklerini tekrar ederek sizi anlamasına yardımcı olun.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 12 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open