9 Aylık Bebek Gelişimi 😍 Bebeğinizin Dokuzuncu Ayı

Bebeğinizin dokuzuncu aydaki gelişimine dair bilmeniz gerekenler bilgiler 9 Aylık Bebek Gelişimi başlıklı yazımızda sizleri bekliyor.


9 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin dokuzuncu ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

9 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Koskoca 9 ayın geçip minik bebeğinizin ufak tefek kelimeler kurup sizinle anlaşmaya başladığını ve kas gelişiminin zamanla daha da güçlenip emeklemeden yürümeye doğru denemeleri gördükçe içten içe yaşadığınız mutluluk tarif edilemez bir hal alacak.  Bakalım 9 aylık bebek gelişiminde bizi neler bekliyor.

Bebeğiniz 9. Ayda Neler Yapabilir?

Bu ayda bebeğiniz yaptığı emekleme denemelerin meyvesini toplamaya başlar. Emeklemeyi ve bir yere tutunarak kalkmayı başarıyor artık. Ulaşamadığı oyuncaklarına farklı yollar deneyerek ulaşmaya çalışır. Oyuncaklarını başkasına vermez. Top attığınızda onu size geri atar. Görsel becerisi artan bebeğiniz birbirine benzeyen oyuncaklarını ayırt edebilir ve onları gruplandırabilir. Küplü ve sıralama oyunlarından oynayabilir. ‘Anne-baba’ kelimelerinin yanında başka kelimeler de söyleyebilirler. Çok büyük olmamak kaydıyla bardaktan su içerler. Ona söylediğiniz şeyleri ilişkilendirerek bir sonraki aşamaya göre hareket edebilir. Mesela, ‘Hadi yemek hazır’! dediğinizde emekleyerek masanın yanına gelebilir. Elleriyle alkışlayabilir ve bir şeyler başardığında alkışlanmak ister.

9 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 9 aylık bebek gelişimi dönemindeki bebeğiniz rahatça emekleyebilir ve tutunarak ayağa kalkabilir.
    Bu dönemde bebeğiniz nesneleri kolaylıkla kavrar. Oyuncaklarının içinden oynamayı istediğini seçip alabilir ve
  • bırakarak bir diğeriyle oynayabilir. Baş ve işaret parmağıyla küçük objeleri tutabilir.
  • 9 aylık bebeğiniz heceleyerek konuşmaya çalışmaya devam eder. Çıkardığınız sesleri taklit eder ve aynı sesi defalarca çıkarır.
  • Bu dönemde bebeğiniz tanımadığı insanlar gördüğünde ağlayabilir. Sevindiğinde ellerini çırpar. Annesinden ayrıldığında ağlar. Bu nedenle bebeğinizden uzun süreler ayrı kalmak bu dönemde zorlaşabilir.
  • 9 aylık bebek gelişimi dönemi ile birlikte bebeğinizle seyahat zorlaşır. Evine ve düzenine alışmış olan bebeğiniz, farklı ortamlarda zorlanabilir. Seyahat etme eylemini tam olarak algılayamasa da ama ortam değişikliğini yadırgar. Alışık olmadığı bir şey yaşadığında annesine bakarak ne yapması gerektiğini öğrenir.
  • Herhangi bir amaca ulaşmak için, daha önce öğrendiği çeşitli yolları dener. Ulaşamadığı bir oyuncak için önündeki engeli çekmek, kenarından dolaşmak gibi metotlar üretir ve en uygun olanı kendince bulur. Oyuncaklarının yerlerini aklında tutabilir.
  • Artık gözlerinin önünden kaybolan bir nesneyi arar. Onun göremese de var olduğunu idrak eder. Yani nesne sürekliliğini (nesne devamlılığı) öğrenir.
  • Bardağı tutarak su içmeye çalışır. Bardakla su içmesine izin verin. Başta dökecektir ama bu onun en iyi öğrenme yolu.
    “Kaybet bul” oynayabilirsiniz. Herhangi bir oyuncağını kutuya koyarak, nerede olduğunu sorabilir ve bulması için teşvik edebilirsiniz. Yüzünüzü kapatıp “anne nerede?” diye sormanız ve “anne burada!” diyerek açmanız yine bebeğinizin bu yönünün gelişimini destekleyecektir. Oyuncakları saklayın ve birlikte arayarak bulmasına yardım edin.
  • Bu dönemde bebeğinizle ortaklaşa oyun oynamaya başlayabilirsiniz. Farklı boylarda ve renklerde oyuncaklar alın. Yan yana, üst üste dizin, birlikte oynayın. Bu yolla bebeğinize daha küçük oyuncakları tutmayı ve kavramayı öğretebilirsiniz. Oyuncakları birbirine vurarak ses çıkartın. Parmak kuklaları kullanarak ona masallar anlatın.
  • Şekillerin takılıp çıkarıldığı oyuncaklar 9 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin sevdiği oyuncaklar arasında yer almaktadır.
  • Bu dönemde bebeğiniz aile sofrasına oturabilir ve evde hazırlanan erişkin besinlerin birçoğunu yiyebilir. Köfteyi ve diğer birçok yiyeceği ısırarak yiyebilir.
  • Artık bebeğiniz “Hayır” kelimesini anlamaya başlar.
  • Bu ayda çocuğunuz okuduğunuz kitabı dinler.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 9 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open