11 Aylık Bebek Gelişimi 😍 Bebeğinizin On Birinci Ayı

Bebeğinizin on birinci aydaki gelişimine dair bilmeniz gerekenler bilgiler 11 Aylık Bebek Gelişimi başlıklı yazımızda sizleri bekliyor.


11 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin on birinci ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, 11 aylık bebek kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

11 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu ay sizi daha iyi anlayan ve iletişimi kuvvetlenen bebeğinizle vakitler ne de hızlı geçiyor değil mi? Fakat sizin vereceğiniz ‘hayır‘ komutunu anlasa bile onu yapmayacağı bir döneme gitmekteyiz. Bu dönemde bebeğiniz özgüveninin artmasıyla daha çok kendi istediği şeyleri yapmaya yönelir. Yardım etmek istediğinizde bile size karşı gelebilir çünkü her şeyi kendi yapmak ister. Artık daha ‘cool’ olan bebeğiniz bu ay daha neler yapabilir bir göz atalım.

11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Aslında kimse doğduğu an hiçbir duyguyu bilmez ve bunları zamanlar öğrenir. 11. ayda ise korku duygusu oluşmaya başlar. Daha önceden tepki vermediği şeylere bu zamanlarda korktuğunu ağlayarak belli edebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için korktuğu zamanlarda ona sakince bir şey olmayacağını anlatarak ya da düştüğü zaman bebeğinize endişeli değil sakin yaklaşarak ondaki bu korku hissiyatını azaltabilirsiniz. Böylece bebeğiniz daha sonralarda bu durumu benimseyecektir.

Uyku açısından sizin ve bebeğiniz için daha rahat bir dönem olacaktır. Gündüz uykusu azalıp, gece uykusunuz aralıksızlaştığı bir döneme girilir.  11. ayda bebekler sizleri anlayıp, dediklerinize göre hareket etseler de konuşamazlar. Ancak, 1-2 kelime söyleyebilirler. İstediklerini ağlayarak değil, işaret ederek anlatmaya çalışırlar. Anlamsız seslerle kendi dillerini yaratırlar.

Tutunarak ayağa kalkabilen bebeğinize yavaş yavaş adım attırmayı deneyebilirsiniz ya da zaten kendisi dönem içerisindeki artan özgüveniyle o adımları kendi atmak isteyebilir. Bu denemelere başlayan bebekler için ilk adım ayakkabısı denemenin belki de tam zamanıdır, ne dersiniz? Böylece bebeğiniz yumuşak ve elastik ayakkabısıyla daha rahat hissedecektir. Zaten malum, özgüveni de hayli yerinde. Kim tutar minik ayakları?

11 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 11 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeğinizle karşılıklı oyunlar oynayabilirsiniz. Bebeğinizin favori oyunlarından birisi karşılıklı top yuvarlamak olabilir.
  • Bu dönemde bebeğiniz her yaptığınızı taklit eder. Yaptığınız günlük işler de onun taklit etkinliğinin bir parçası olur.
  • 11 aylık bebek gelişimi döneminde çocuğunuzu, oyuncaklarını toplarken ve raflara dizerken görmeniz mümkündür. Televizyonun uzaktan kumandasını kullanarak açıyormuş gibi yapabilir. 11 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz aynı şekilde kelimeleri de taklit eder. Bilinçli olarak kullandığı kelime sayısı artar. Beyni hızla gelişirken, konuşma becerisi de ilerler.
  • 11 aylık bebek, kesin komutları algılar ve yapmaması gerekenleri anlar. Sevdiği oyuncağı elinden alındığında itiraz eder.
  • Ters çevrilmiş bir kabın içindeki oyuncağı bulur. Sakla bul tarzı oyunlardan hoşlanır. İstediği bir şey işaret parmağıyla gösterebilir.
  • Yine 11 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeğiniz, yardımınızla birlikte bardaktan su içebilir.
  • Ona takıp çıkarabileceği oyuncaklar verebilirsiniz. İlk yaşını doldurmaya yaklaşan bebeğiniz bu dönemde günlük hayattaki eşyalarla ilgilenmeye başlayabilir. Şişeler, kırılmayacak kavanozlar ve kapaklarıyla oyun oynayabilirsiniz. Bu, becerisini geliştirirken, günlük hayatı öğrenmesine de yardım eder.
  • 11 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin konuşma ve dil becerisini geliştirmek için, onunla devamlı konuşabilirsiniz. Onun da cevap verdiğini farz ederek diyaloğunuzu sürdürün. Ona sorular sorun ve söylemeye çalıştığı şeyleri ona tercüme edin. Örneğin “Su mu istersin süt mü?” diye sorun ve kendince bir yanıt verdiğinde; “Evet süt istiyorsun” diyerek ona açıklama yapın.
  • Bu dönemde minik yavrunuza çeşitli direktifler verebilir ve basit isteklerinizi gerçekleştirmesini isteyebilirsiniz. Odasından topu getirmesi ya da çoraplarını sepete atması bu basit isteklere birer örnek olabilir. İstediğinizi yaptığında ona teşekkür edin. Bebeğinize, teşekkür etmeyi ve “lütfen” demeyi bu şekilde öğretebilirsiniz. Şu anda bu kelimeleri kullanamıyor olabilir, ama vakti geldiğinde kullanacağından emin olabilirsiniz. Zira, 11 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeğiniz yetişkinlerin çıkardığı sesleri papağan gibi yineler ancak, konuşmasında anlaşılır bir akıcılık yoktur.
  • Bu dönemde bebeğinize; büyük, resimli ve hareketli kitaplar alabilirsiniz. Resimler ilgisini çeker, ona “Kedi nerede? Evet, buradaymış. Peki ya top?” gibi sorular sorarak kitabı birlikte inceleyebilirsiniz. Gün içindeki aktivitelerinize kitap okumayı eklemeniz için 11 aylık bebek gelişimi dönemi en iyi dönemlerden birisidir.
  • Bu dönemde bebeğiniz; bardaktan su içebilir, bir elinizi tutarak yürüyebilir, anne ve baba dışında birkaç kelime daha söylemeye başlayabilir.
  • 11 aylık dönemde bebeğiniz artık kendi başına dolaşan bir bireye dönüşür. Bu nedenle evinizde tedbir almanın ve evde güvenlik ürünleri arasından ihtiyacınız olanları temin etmenin zamanı gelmiştir.
  • Bu dönemde bebeğiniz size cevap vermeye başlayabilir ve sevdiği oyuncakları işaret edebilir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 11 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open