10 Aylık Bebek Gelişimi 😍 Bebeğinizin Onuncu Ayı

Bebeğinizin onuncu aydaki gelişimine dair bilmeniz gerekenler bilgiler 10 Aylık Bebek Gelişimi başlıklı yazımızda sizleri bekliyor.


10 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin onuncu ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

10 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Siz, bebeğinizin yaklaşan 1 yaşı için neler yapacağınızı tasarlarken o bu ay içinde ayaklanarak sizi şaşırtabilir. Bu durumla birlikte bebeğinize büyük görünen nesneler küçülür ve kendine olan özgüveni artar. Bu sayede bakalım daha neler neler yapabilecek…

Beslenme konusunda artık sizin yükünüz azalır çünkü güçlenen el becerileriyle kaşık tutarak yemek yer. Ayrıca, kalemle karalamalar yapar. Desteksiz ayaklanmadan önce bir yerlere tutunarak sıralar (tutunarak ilerleme), koltuk ve sandalye gibi çıkabileceği yüksekliklerden çıkıp iner. Taklit etmesi hala devam ederken yüz, mimik ve jestlerini yapmakta daha iyi hale gelir. Oyun oynamaktan, basit puzzle parçalarını birleştirmekten sevdikleriyle vakit geçirmekten zevk alır. Anlamsız sesler çıkarmasına rağmen aslında konuşmaya başlamıştır. Renkli çocuk kitaplarına bayılacaktır ve siz onları okurken sayfa çevirmekten çok hoşlanır. Ve işte artık o döneme geldik! Devir, “burnun nerede, kulağın nerede?” devri! Artık sorduğunuz soruların yanıtı bir çift anlayamayan boncuk göz değil, gayet anlayan ve hatta gösteren minik bir el!

Emzirmeye Tamam mı, Devam mı?

Emzirme süresi, her annenin biyolojik yapısına göre değişebilen bir durumdur. Hal böyle olunca bazı annelerin hiç sütü gelmezsen bazılarının uzun süre süt gelebiliyor.  Peki siz bu durumda ne yapacağınıza karar verirken zorluk çekiyor musunuz? Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini öneriyor. Elbette kişiden kişiye değişir bu durum; sanırız izleyip deneyimlemek en doğrusu!

10 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler

  • 10 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz, basit kelimeleri ve ifadeleri tam olarak anlamaya başlar. Onunla konuşmanızdan hoşlanır. Bilinçli kelimeler kullanır ve basit komutlara tepki verir.
  • Yatarken, kalkıp oturabilir. Tutunarak ayağa kalkar. Emekleyerek ya da sürünerek hareket edebilir. Evdeki eşyalara tutunarak sıralar ve ilerleyebilir. Elinden tuttuğunuzda yürümeye çalışır. Bebeklerin büyük bir kısmı bir yaşına doğru yürümeye başlar, fakat şu an hâlâ erken. Bazı bebeklerin ilk adımı atmak için 18. aylarını bile bekledikleri görülebiliyor; bu nedenle bebeğiniz biraz geç yürümeye başlarsa endişe etmeyin.
  • Ona kâğıt kalem verebilirsiniz. Henüz tam olarak bir şey çizemez ama kâğıt kalem kullanmak onun el-göz koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, kalem de dâhil olmak üzere bebeğinize sivri bir cisim verdiğinizde gözünü bebeğinizden ayırmamanız gerekir.
  • 10 aylık bebek gelişimi dönemi içinde bebeğinizle sürekli konuşmanızda ve söylemeye çalıştığı kelimeyi ona açıklamaya çalışmanızda fayda vardır.. Suyu işaret ettiğinde “su mu istiyorsun” diye netleştirerek ona cevap verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da bebeğinize bebek dilinde cevap vermemeniz gerektiğidir. Çünkü bebekler taklit yoluyla öğrenir ve bu dönemde onun doğru kelimeleri işitmesi gerekir. Bu nedenle bebeğinizle sürekli konuşmanız; yemek hazırlarken ya da dışarı çıkarken neler yaşadığınızı ona anlatmanızda fayda vardır.
  • Evdeki kuralları değiştirmemelisiniz. Bebeğiniz şimdilik neye hayır dendiğini hatırlamıyor olabilir, ama unutmayın, net sınırlar çizmek ileride işinizi kolaylaştıracaktır.
  • 10 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizle yapabileceğiniz etkinliklerden birisi de ona şarkılar söylemek olacaktır. Şarkılarda söylediğiniz hareketleri yaparak, kelimelerle eylemleri eşleştirebilmesine destek olun. El çırpın dendiğinde birlikte el çırpın. Böylece bağlantı kurmayı başaracaktır ve anladığı komutların sayısı artacaktır.
  • İşittiği sesleri taklit eder gibi görünür, ancak başarılı olamaz.
  • 10 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz kaşıkla bir şeyler yemeye başlayabilir.
  • Bu dönemde evdeki emniyet kontrolünü bir kez gözden geçirmenizde fayda vardır. Zira bebeğiniz geliştikçe güvenlik ihtiyaçları da değişecektir. Evde güvenlik ürünlerini incelemeniz ve yeni ihtiyaçlarınıza uygun güvenlik gereçlerini temin etmenizde fayda vardır. Mobilyaların sivri köşelerini plastik koruyucularla kaplayın. Ocaktaki tavaların saplarını çocuğun ulaşamayacağı bir şekilde konumlandırın. Bebeğinizi mutfakta, balkonda, tuvalet ve banyoda asla yalnız bırakmayın. Sıcak içecekleri çocuğun ulaşabileceği yerden uzak tutun.
  • Bu dönemde bebeğiniz, ne anlama geldiğini bilerek anne ve baba diyebilir.

Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda

Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.

Joker Uygulamasını İndirin

Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 10 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open