8 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin sekizinci ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.
8 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Durmadan gelişmeye devam eden bebeğiniz artık daha bilinçli ve amaca yönelik hareket ediyor. Mesela acıktığında ondan ‘mama‘ kelimesini duymanız mümkün. Çevredeki yabancı kişilere karşı korkusu artar. Biri gittiğinde ise arkasından el sallar. Sizin tarafınızdan yapılan ‘bak bu anneannen’ ve ‘bu ayakların’ gibi telkinler aklında kalır. Bir yerlere tutunarak ayağa kalkabilen 8 aylık bebeğiniz artık alçak olan her yere çıkmak isteyecek. Emeklemeye başlayan bebeğinizin kollarından tuttuğunuzda yürümeye çabaladığını görebilirisiniz. Masum gözlerle sizden bir şey istediği zaman sizin ‘evet’ ya da ‘hayır cevabınızın anlamını bilir ama daha sonra ne yapacağı tamamen ona kalır 🙂 Duygusal açıdan bu aylarda bebeğiniz ayrılık korkusu hissini yaşar. Bu size işe giderken zor anlar yaşatabilir. Motor becerileri aile bireylerini inceleyip taklit etmeye çalıştıkça gelişir.
Oyun Dönemi Geliyor
El becerilerinin gelişmesiyle birlikte eline aldığı oyuncaklarla rahatça oynar. Kaybettiği ya da düşürdüğü oyuncaklarını arar ve onları sizden istemek yerine kendileri alırlar. Oyuncakları ellerinden alınmak istediklerinde onları size vermek istemeyecektir. Bu aralar, Ce-eee oyunu onun favori oyunlarından biri olur ve siz onunla oynadıkça o da zamanla size ce-eee yapıp sizi şaşırtabilir.
Dişlerin Çıkmasıyla Gelen İlk Parmak Besinleri
Yeni yeni çıkmaya başlayan dişler bebeğinizin dişetlerinde kaşınma yaratır. Bu nedenle muz, armut, şeftali dilimi, pişirilmiş havuç, brokoli gibi gıdalar bebeğinizde rahatlama hissi yaratır. Yerken onu gözlemleyerek nasıl mutlu olduğunu görebilirsiniz. Bu arada dişleri kaşınan bebeğe ne iyi gelir soruşunun da yanıtını verelim; pırasa ya da yeşil soğan! Bebeklerdeki diş kaşınmasını önlemenin doğal yollarından biri olabilir.
8 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler
- 8 aylık bebek gelişimi dönemi içindeki bebeğiniz isteklerini ağlamadan ifade etmeye başlar. Susadığında bardağını gördüğünde sevinir ve acıktığında yemeğinin hazırlanması onu heyecanlandırır.
- Bu dönemde bebeğiniz aile üyelerini net bir şekilde ayırt edebilir. Annesinden ayrı kaldığında endişe duyar.
- Yabancıları ayırt eder; onlara karşı farklı davranır ve hatta onları yadırgayabilir.
- 8 aylık bebeğiniz, eğer hâlâ anne sütü ile beslenmeye devam ediyorsa, günlük enerjisinin yaklaşık olarak yarısını anne sütünden almaya devam eder.
- Bu dönemde, bebeğinizin göz rengi artık tamamen netleşmiştir.
- 8 aylık bebeğiniz her şeyi keşfetmek ister ve bundan büyük bir keyif alır. Eline aldığı bir nesneyi sallar, yere çarpar, ses çıkarıp çıkarmadığını kontrol eder ve ağzına sokar. Bu dönemde bebeğiniz eşyaların işlevlerini öğrenmeye başlayacaktır. Örneğin telefonla konuşurken sizi takip eder ve hareketlerinizi taklit etmeye çalışır. Bu süreçte telefonla neler yapıldığını öğrenir.
- Bu dönemde bebeğinizin çıkardığı sesler netleşir ve mimikleri anlam kazanır. Heceleme artar. Çevresinden duyduğu ses ve mimikleri, öksürük gibi belirgin sesleri taklit eder. Duyduğu seslere yönelir ve ilgi çekmek için çığlık atar.
- Kendi kendine oturma pozisyonuna geçebilir ve desteksiz oturmaya başlayabilir. Tutunarak ayağa kalkmaya ve destekle ayakta durmaya çalışır. Kollarının altından tuttuğunuzda adım atmaya çalışır. Bazı bebekler sekizinci ayda yürümeyi başarırken, bazıları daha ileriki aylarda bunu başarabilir. Bunun yanı sıra bu ayla birlikte emeklemek bebeğiniz için kolaylaşmıştır. Emekleyerek merdiven çıkmaya başlayabilir.
- Bardağı kulpundan tutmaya çalışan bebeğinize, rahat tutabileceği uygun bir alıştırma bardağı alabilirsiniz. Böylece zamanla tutmayı ve bardaktan içmeyi öğrenir.
- Ebeveynleri işe giderken sizleri “bay bay” yaparak uğurlayabilir. Bebeğiniz bu dönemde çevresinde gözlemlediği hareketleri hızlıca öğrenme ve taklit etme eğilim gösterir. Basit oyunları öğrenebilir. Onunla bol bol oyun oynayın.
- 8 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin yürümesine yardımcı olmak için, tutunarak ittirebileceği ve yürüme arkadaşı olarak bilinen bir oyuncak alabilirsiniz. Bu tür araçlar onun bacaklarını güçlendirmesine yardımcı olur ve adım atmak için cesaret kazanmasını destekler. Ayakta durmaya başladığı bu dönem için, doktorunuza danışarak uygun ayakkabı araştırmaya başlayabilirsiniz. Fakat ayaklarının güçlenmesi için, evde çıplakla ayakla gezmesi daha faydalı olacaktır.
- Küçük bebeğiniz artık yürümeye çalışıyor ve bütün evi keşfetmek istiyor. Güvenlik önlemlerini gözden geçirmelisiniz. Bunun için onun boyuna eğilerek ya da emekleyerek eve onun gözünden bakabilir ve daha önce dikkatinizden kaçan sivri bir köşe, güvenliksiz priz gibi detayları fark edebilirsiniz. Evde güvenlik ürünlerini incelemeniz ve ihtiyaç duyduğunuz ürünleri temin etmenizde fayda vardır.
- Bu dönemde bebeğiniz yatarken okuduğunuz kitabı dinler. Ona bol bol kitap okuyun.
- Sekizinci ayda bebeğinizin en büyük gelişimi daha mükemmel bir şekilde neden ve sonuçların birbirinden ayırmaya başlaması olacaktır.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.
Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
- 1 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Birinci Ayı
- 2 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin İkinci Ayı
- 3 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Üçüncü Ayı
- 4 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dördüncü Ayı
- 5 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Beşinci Ayı
- 6 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Altıncı Ayı
- 7 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yedinci Ayı
- 8 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Sekizinci Ayı
- 9 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dokuzuncu Ayı
- 10 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Onuncu Ayı
- 11 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Birinci Ayı
- 12 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On İkinci Ayı
- 13 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Üçüncü Ayı
- 14 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dördüncü Ayı
- 15 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Beşinci Ayı
- 16 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Altıncı Ayı
- 17 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Yedinci Ayı
- 18 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Sekizinci Ayı
- 19 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dokuzuncu Ayı
- 20 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirminci Ayı
- 21 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Birinci Ayı
- 22 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi İkinci Ayı
- 23 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Üçüncü Ayı
- 24 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Dördüncü Ayı
Unutmayın;
Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 8 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0