6 Aylık bebek gelişimi başlıklı yazımızda, bebeğinizin altıncı ayındaki gelişimi, gelişim tablosu, kilosu, boyu ve beslenmesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşıyoruz.
6 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeğinizin artık fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak oldukça aktif olduğu bir aya giriş yapıyoruz. Duyularının oldukça açık olduğu bu ayda bakalım sizleri neler bekliyor. Emekleme döneminin yaklaşmasıyla birlikte bebeklerde yüzüstü yatarken bacaklarını hareket ettirerek emekleme hareketi yapmaya çalışabilirler. Artık, nesneleri daha sıkı kavrayarak elden ele transferleri gerçekleştirirler. Rahatlıkla kavradıkları oyuncaklarını yere atıp sizden o masum yüzleriyle oyuncaklarını isteyebilirler. Sesin tonunu ayırt edebilmesiyle onunla iletişim kurmak daha da kolaylaşacak. Ona kızdığınızda saklanmaya çalışır ya da eşyasını atmaya kalkarsa şaşırmayın 🙂 Agu gibi anlamsız kelimelerin dışına çıkan bebeğiniz ‘anne, baba, dede’ gibi birbirini tekrar eden heceleri birleştirerek kelime haline getirebilirler. Bir gün işten döndüğünüzde ‘anne’ diyen bir ufaklık sizi kapıda karşılayabilir. Yastık desteği gibi desteklerle destekli olarak oturmaya başlar. Diş çıkarma süreçleri başlayan bebekler durumdan dolayı sinirli olabilirler.
İlk Gıda ve Sonrası
Bilindiği üzere çocuklarda diş çıkarmanın yavaş yavaş gerçekleştiği bu dönemlerde, yumuşak gıdalar bebeklerin seveceği türden besinler. E hal böyle olunca muhallebi, yoğurt, ezilmiş kabak, havuç ve meyveler bebekler için biçilmiş kaftanlar. Peki, ilk gıdadan bir sonraki adım ne olmalı? Pirinç, arpa, yulaf ve daha sonrasında sebze çeşitleri olabilir mesela. Bu arada bebek bakımında tüyolardan birini de ekleyelim yazımıza. Sebzeye geçiş sırasında meyve püresi vermek, bebeğiniz için tuzlu ürünlere geçişi zorlaştırabilir. Bu da aklınızda olsun.
6 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Önemli Bilgiler
- 6 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğiniz günde ortalama 11 saat uyur. Unutulmaması gerekir ki, bu ortalama süre 6 aylık bebeğinizin yalnızca gece uyuyacağı anlamına gelmez. Uykudan uyanan bebeğinizin korkması ve ağlamaya başlaması da sıklıkla görülen durumlar arasındadır. Bebeğinizi bu şaşkınlık durumuna alıştırmak için uyanık olduğu vakitlerde kendinizi saklayıp tekrar ortaya çıktığınız “ce-eee” oyununu oynayabilirsiniz.
- 6 aylık bebeğiniz desteksiz oturmaya çalışabilir ama büyük bir ihtimalle tam olarak başarılı olamaz. Bu alışma sürecinde bebeğinizi gün içinde belli süreler destekli oturtabilirsiniz.
- Bu dönemde bebeğiniz yere düşen bir nesneyi sessiz de olsa fark eder ve arar. Her iki eliyle, farklı nesnelere uzanıp alabilir. Elindeki iki nesneyi birbirine vurur. Nesneleri birçok kez elleri içinde döndürebilir.
- Aynada kendi yansımasını tanır ve onunla konuşur. Hatta mimikler yapar.
- Çıkardığı sesler artar ve sesinizi taklit etmeye çalışır. Hece tekrarı 6 aylık bebek gelişimi döneminde başlayabilir.
- Bu dönemde bebeğinizin elleri ilgisini çekmeye devam eder. Bir an sağ eline bakar ve hemen ardından sol eli dikkatini çeker. Elleriyle ayaklarını tutar. Bu dönemde bebeğinize çıngıraklı ürünler (patikler, çoraplar ve çıngıraklar) alabilirsiniz.
- Bebeğiniz bu tür nesnelere uzanmaya çalışarak ve onlarla oynayarak kendisini eğlendirebilir. Hangi elini kullanacağı ise yaklaşık 2-3 yaşında belli olur. Bu konuda bebeğinize yönlendirme yapmamanız gerekir. Ellerinden herhangi birini kullanma yatkınlığı doğuştan gelen bir özelliktir.
- 6 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinizin dişlerindeki kaşınma artabilir. Bu dönemde ona yumuşak ve güvenli diş kaşıma oyuncakları alabilirsiniz.
- Bu dönemde bebeğiniz hareket etmeyi sevmeye başlar. Ona bol ve rahat giysiler giydirmeye özen göstermenizde fayda vardır..
- 6 aylık bebekler, mama sandalyesinde oturup sallanan nesneleri yakalar.
- Bu dönemde bebeğinizin neden – sonuç ilişkisi kurma ve nedenlerle sonuçları birbirinden ayırma yeteneği gelişmeye başlar.
- 6 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz, sabit duran nesneleri tüm duyularıyla inceler; onlara dikkatlice bakar ve seslerini dinler.
- Duyularının gelişmesiyle birlikte bebeğiniz, sizden ayrı kaldığı vakitlerde yokluğunuzu anımsamaya başlar.
- Bebek beslenmesinde temel gıda olan anne sütünün eksik ya da yetersiz kalmaya başladığı durumlarda, doktorunuzun öneri ve yönlendirmesiyle birlikte, 6. Aydan itibaren ek gıdaya başlamanız mümkündür. Ek gıdaya başladığınızda, tamamen püre yerine pütürlü gıdalar tercih etmenizde fayda vardır. Bu durum, bebeğinizin çiğneme ve yutma becerisi kazanmasını sağlar. Küçük ve yumuşak lokmalar sunmanız durumunda bebeğiniz zorlanmadan besinleri tüketebilecektir.
- 6 aylık bebek gelişimi dönemi içindeki bebeğinizin yutma refleksi gelişmiştir ancak dişleri olmadığı için katı gıdaları çiğnemekte zorlanır ve bu tür gıdaları ağzından geri çıkarır. Sindirim sisteminin yağ ve karbonhidratları emme işlevi ve yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizması da 6 aylık bebek gelişimi döneminde ilerleme kaydeder. Bu geçiş döneminde başlanan ek gıdalar yumuşak ve düşük alerjenik özellikte olmalıdır.
Joker Mobil Uygulaması
Tüm Bebek Gelişimi Süreçlerinde Yanınızda
Aşı takvimi, uyku müzikleri, mutlu fotoğraflar ve bebeğimin ilkleri gibi Joker Aile Kulübü özelliklerini sizlere sunan; bebek gelişimi döneminde en büyük yardımcınız olacak Joker mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki butona basın.
Ay Ay Bebek Gelişimi Kategorisinde Yer Alan Diğer Yazılar
- 1 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Birinci Ayı
- 2 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin İkinci Ayı
- 3 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Üçüncü Ayı
- 4 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dördüncü Ayı
- 5 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Beşinci Ayı
- 6 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Altıncı Ayı
- 7 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yedinci Ayı
- 8 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Sekizinci Ayı
- 9 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Dokuzuncu Ayı
- 10 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Onuncu Ayı
- 11 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Birinci Ayı
- 12 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On İkinci Ayı
- 13 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Üçüncü Ayı
- 14 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dördüncü Ayı
- 15 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Beşinci Ayı
- 16 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Altıncı Ayı
- 17 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Yedinci Ayı
- 18 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Sekizinci Ayı
- 19 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin On Dokuzuncu Ayı
- 20 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirminci Ayı
- 21 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Birinci Ayı
- 22 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi İkinci Ayı
- 23 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Üçüncü Ayı
- 24 Aylık Bebek Gelişimi: Bebeğinizin Yirmi Dördüncü Ayı
Unutmayın;
Her bebeğin gelişimi eşsiz birer süreçtir ve bebeğinizin gelişim sürecinde karşılaşacağınız hadiseler bebeğinize özeldir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimindeki, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. Bu duruma ek olarak, 6 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de dahil olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorimizde yer alan içeriklerin tamamı genel bilgilendirme amacıyla sizlere sunulan içeriklerdir. Bu makalelerde yer alan bilgileri, doktorunuz teyit etmediği sürece uygulamamanız gerekir. Bebeğinizin eşsiz gelişim döneminde ihtiyaç duyacağınız tanı ve tedavi yöntemlerine yalnızca alanında uzman olan doktorunuz karar verebilir.
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0