Emzik Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ebeveynlerden gelen sorular doğrultusunda hazırladığımız bu yazıda emzik kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizlerle paylaşıyoruz.


Türk Dil Kurumuna göre, “süt çocuklarını oyalamak için ağızlarına verilen kauçuk meme” anlamına gelen emzik, bebek gelişiminde annelerin sıklıkla tercih ettiği ürünlerden bir tanesidir. Bu yazımızda, bebeklerde emzik kullanımı hakkında annelerden gelen soruları ve emzik kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi Joker Furkan Tetik yanıtlıyor.

Bebeklerine emzik almayı düşünen annelerin aklından birçok soru geçer. Emzik kullanımı zararlı mı, emzik bebeğimin dişlerine zarar verir mi, bebeğime ne zaman emzik vermeliyim, hangi emziği tercih etmeliyim… ve daha niceleri. Bu yazıda, aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım. Aradığınız yanıtı makalede bulamazsanız, yazının sonunda yer alan Yorumlar kısmını kullanarak sorunuzu bizimle paylaşabilirsiniz.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalı?

Ebeveynlerden gelen soruların başında, emziğin ne zaman kullanılmaya başlanabileceği geliyor. Bilinmesi gerekir ki, emzik kullanımı, bebeğin emziğe hazır olmasının ardından başlayabilir. Teorik olarak, bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler. Yeni doğan bebekler için tasarlanan emzikleri incelemeniz durumunda paket üzerinde 0. aydan 24. aya kadar kullanıma uygundur ibaresi görebilirsiniz.

Bu noktada, dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bebeğinizin emzik kullanımına hazır olup olmadığıdır. Bazı uzmanlar, annede süt üretimini gerekli seviyeye ulaşana ve bebeğin emme düzeni rayına oturana kadar emzik kullanımını önermemektedir. Zira bebeğiniz, emme refleksini emzikle karşılayarak anne memesine olan ilgisini kaybedebilir. Bebeğinizin emzik kullanımına ne zaman başlayabileceği konusunda en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.

Kauçuk Emzik Modelleri

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Kullanımı Doğru Mudur?

Bir önceki sorunun yanıtıyla paralel olarak, bebeğin emzik kullanımına hazır olması ve anne sütüyle beslenme alışkanlığının tam olarak oturmasına kadar emzik kullanımı birçok uzman tarafından önerilmemektedir. Bebeklerde emzik kullanımı doğru mu sorusu da dahil olmak üzere yenidoğan bebek emzik kullanımı konusunda en doğru yönlendirmeyi yine doktorunuz yapabilecektir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Ebeveynlerden sıklıkla gelen sorulardan birisi, bebeğin emziğe alışmasının ona zararı olup olmadığıdır. Emzikler, bebeklerin emme ihtiyacına bir yanıt sunabilmek için ortaya çıkmış ürünlerdir. Doğumun ardından bebekte gelişen ilk reflekslerden birisi emmedir. Emme refleksi sayesinde annenin memesini emme ihtiyacı duyan bebek bu sayede kendisi için en önemli besin olan anne sütüyle tanışır. Bu tanışmanın ardından emme güdüsü, ona huzur ve güven veren bir dürtü olarak gelişir. Zire bebek her emme refleksinde anne sütüne ve anne kokusuna kavuşacağını düşünür.
Minik bedeniyle yapabildiği ender hareketlerden birisine dönüşen emme refleksi, beslenme dışındaki dönemlerde de ortaya çıkar ve anneler bu durumlarda çocuklarını desteklemek için emzik kullanımına geçer. Anneye ve anne sütüne alışma döneminde doğru bir şekilde kullanılan emzikler bebeklere zarar vermeyecektir. Emzik kullanımının bebeğinize zarar vermesinin önüne geçmek için, doktorunuzla görüşmeniz ve emziği ne zaman ve ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Emzik Kullanmak Bebeğin Zayıflamasına Neden Olur Mu?

Emzik kullanımıyla bebeğin zayıflaması arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylemek imkânsızdır. Ancak, anne sütüne ve meme emmeye tam olarak alışmamış bir bebeğin emzik kullanmaya başlaması, ilerleyen dönemlerde bebeğin meme emmeyi reddetmesine ve bu nedenle yeteri kadar beslenememesine neden olursa, bebeğinizin emzik kullanımına bağlı olarak zayıflayabileceğini söylememiz mümkündür. Bebeğinizin emzik kullanmaya ne zaman uygun olduğu/olacağı veya bebeğinizin zayıflamasıyla emzik kullanımı arasındaki ilişki konusunda en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.

Emzik Kullanımı Bebeğin Diş Yapısını Bozar Mı?

Emzik kullanımı esnasında bebekler, diileri yardımıyla emzikle oynar ve bu davranış üst ön dişlerin ileri doğru, alt ön dişlerin ise arkaya doğru hareket etmesine neden olabilir. Bu durum, uzun süreli emzik kullanımı durumlarında bebeğin ağız ve diş yapısında belirgin farklılıkların oluşmasına neden olabilir. İlerleyen dönemlerde diş yapısı geri dönülemez şekilde bozulabilir. Böylesi durumlarla karşılaşmamak için bebeğinizin emzik kullanımını belirli sürelerle sınırlandırmanız ve iki yaşından itibaren emzik kullanımını yavaş yavaş sonlandırmanız gerekmektedir.

Gece Emzik Kullanımı Doğru Mudur? Gece Emzik Kullanımı Nasıl Yapılır?

Bazı ebeveynler bebeklerini uykudan önce emzirir ve bu davranış bebekte bir refleks hâlini alır. Artık bebeğinizin uykusunun gelmesi için emzirilme, bebeğin bünyesinde bir çeşit şartlanmaya dönüşür. Böyle durumla karşılaşan ebeveynler, kolay yola kaçarak, gece uykusundan uyanan bebeklerine emzik vermektedir. Bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabileceği gibi, bebeğin emziğe bağımlı olmasına da neden olmaktadır. Bilinmesi gerekir ki, emzikler, yalnızca ihtiyaç durumlarında kullanılan ürünlerdir. Herhangi bir şartlandırmanın ya da davranışın tetikleyicisi olmamalıdır. Gece uykusu için emzik bağımlılığı edinen bebeğin bu davranışından kurtulması için ebeveynin sorumluluk alması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Bebeğinize Uygun Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?

Emzik Ne Zaman ve Nasıl Bıraktırılmalıdır?

Emzik kullanımının ne zaman sonlanması gerektiğiyle ilgili, konuya uzman olan kişilerin birbirinden farklı görüşleri bulunmaktadır. Bazı uzmanlar birinci yılın sonunda emzik kullanımının sonlanması gerektiğini söylerken, kimi uzmanlar üçüncü aydan itibaren emzik kullanımının azaltılması gerektiğini öne sürerler. Bu noktada ebeveynin, bebeğinin davranışını doğru bir şekilde analiz etmesi ve bebeğin, emziği ihtiyaçtan ötürü mü yoksa bir bağımlılık sonucu mu kullanmaya devam ettiğini belirlemesi gerekir. Çocuğunuzun emziği bırakması için en doğru zamana doktorunuz karar verecektir.

Emzik nasıl bırakılır konusunda da yine birbirinden farklı yöntemler ortaya atılmaktadır. Bazı uzmanlar, emziğin bir anda kesilmesi gerektiğini söylerken, bazıları da emziğin bebekle verilecek ortak bir karar sonrası çöpe atılmasına ve emzik yerine geçecek ikame bir ürünün tercih edilmesini önermektedir. Emziği nasıl bırakabileceğiniz konusunda doktorunuzdan yardım alabilir ve çocuğunuzun davranışlarını göz önünde bulundurarak, en doğru emzik bırakma yöntemini bulabilirsiniz.

Bebek Emziği Temizliği ve Kullanım Süresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Emzik Nasıl Temizlenmelidir?

Bebek emzikleri, ilk kullanımdan itibaren kaynar suda beş dakika bekleterek temizlenmelidir. Bebeğinizin ilk altı ayında bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden, bu dönemde kullanacağınız emzikleri her gün temizlemeniz önerilir. Altıncı ayın ardından, kaynar suda temizleme yöntemi günaşırı tekrarlanabilir.

Buna ek olarak, buharlı steril makineleri, emzik temizliği konusunda kullanabileceğiniz akılcı bir çözümdür. Bu tür aletler emziklerin yapısını korur ve onları hijyenik bir şekilde saklamanıza yardımcı olur. Bu sayede emzik temizliğini pratik bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Bebek emziği alışverişi esnasında satın almayı düşündüğünüz ürünün BPA’sız olmasına dikkat etmeniz önerilir. Özellikle kaynatılarak temizlenmesi gereken ürünlerde salınımı artan ve bebeğe geçmesi mümkün olan BPA, bebeğinize zarar verme potansiyeli barındırmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bebek Mama Sandalyesi Alışverişi Öncesi Bilmeniz Gereken Her Şey

Bebek Emziği Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Çoğu uzman ve emzik üreticisi firmalar, silikon emziklerin kullanım süresinin 12 hafta; kauçuk emziklerin ise 4 – 6 hafta arasında değiştiğini belirtmektedir. Buna ek olarak, bebeğinizin emzik kullanım sıklığı ve emziğin hasarlı olup olmadığı gibi durumlar, emziğin kullanım süresini değiştirebilmektedir.

Emzik Kullanımında Yapılan Başlıca Hatalar

  1. Emziğin Hijyenini Korumamak
    • Bebek bedeni oldukça hassastır ve dışsal etkenlerden hızlıca etkilenebilir. Yeterli temizliği yapılmamış, yere düştüğü hâlde yerden alınıp bebeğe verilmiş emzikler, hijyenik açıdan problemler doğuracak ve bebeğinize zarar verme potansiyeli barındıracaktır.
  2. Her Durumda Emzik Kullanarak Bebeği Emzik Bağımlısı Yapmak
    • Bebeğin huzursuzlandığı ya da ağlamaya başladığı anda, problemin kaynağını çözmektense bebeğin ağzına emzik verip onu susturmayı tercih eden ebeveynler, uzun vadede bebeğin emzik alışkanlığını bir bağımlılığa dönüştürmesine neden olmaktadır. Emziği belirli bir koşullandırmanın dışında tutarak, bebeğin ihtiyaç duyacağı durumlarda ve ihtiyacı kadar kullanmasına izin vermeniz gerekmektedir.
  3. Emziğe Tatlı – Şekerli Besin Sürmek
    • Ebeveynlerin emzik kullanımıyla ilgili yaptığı hatalardan bir diğeri de emziği; bal, pekmez, reçel gibi şekerli bir gıdaya batırarak bebeğe vermektir. Böyle bir kullanım, hem bebeğinizin yeni çıkmakta olan süt dişlerinin çürümesine neden olacak hem de bebeğinizin emzik bağımlılığı kazanmasına neden olacaktır.

Sonuç

Bu yazımızda sizlere emzik kullanımı konusunda bilmeniz gerekenleri açıklamaya çalıştık. Emzik kullanımı hakkında aklınıza takılan diğer soruları, yazının sonunda yer alan yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz.

İlgili Yazı: Emzik Nasıl Seçilir? Bebeğiniz için Emzik Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Furkan Tetik - Uzman Satış Danışmanı
1993 yılında dünyaya gelen Furkan Tetik; oto güvenlik koltukları (Cybex, GB, Britax Römer , Maxi Cosi, Besafe vb), bebek arabası (Bugaboo, Cybex , GB, Silver Cross , Stokke vb.), hamilelik dönemi ve sonrası gibi anne-bebekle ilgili konularda çeşitli seminerler aracılığıyla eğitim almış ve sertifikalar kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Maliye bölümünde eğitimine devam eden ve Joker Baby Emaar Square mağazamızda görev alan Furkan Tetik, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open