Bebeğinize Uygun Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz için ideal uyku ortamı oluştururken dikkat etmeniz gerekenleri, Bebek Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal Sizler için derledi.


Bebek gelişimindeki en önemli konulardan birisi olan uykunun kalitesi, bebeğinize uygun uyku ortamı oluşturmanızdan geçer. Bebek gelişiminde en önemli noktalardan birisi olan uykuyu kaliteli bir hâle getirmek için yapmanız gerekenlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

İlgili Video:

Sade Tasarım Bebeğinize Uygun Uyku Ortamı Oluşturmanın En Önemli Unsurudur.

Konu, bebek odasını düzenlemek olduğunda ebeveynler çocukları için en güzeli tasarlamak isteriz. Muhteşem tasarımlara ve ilgi çekici oyuncaklara sahip prens ve prenses odaları hazırlamak için mağaza mağaza gezer ve çocuklarımız için en güzel oyuncakları, ışıltılı nesneleri ararız. Oysaki bunların hiçbirine gerek yoktur. Bebeğinize uygun uyku ortamı oluşturmak için yapmanız gereken tek şey, bebeğiniz için yalın ve sade bir oda hazırlamaktır. Bebek odasının, oyuncaklar ve ışıltılı nesnelerden arındırılmış olması ve bu odanın yalnızca uyku için oluşturulmuş olduğu izlenimi oluşturulmalıdır. Tabii ki, bebek odasını zevkinize göre döşeyebilir ve bebeğinize ait oyuncakları ve diğer nesneleri bu odada tutabilirsiniz. Ancak bebeğinizi uyutmaya karar verdiğinizde, bu nesnelerin tamamının bir kutuya kaldırılması ve odanın, tamamen uyku odaklı bir şekle bürünmesi gerekir.

Dördüncü Aydan İtibaren Bir Uyku Arkadaşı Edinebilirsiniz.

Bebeğinize uygun uyku ortamı oluştururken kullanabileceğiniz nesnelerden bir diğeri de uyku arkadaşıdır. Uyku arkadaşı, çocuğunuzun uykuya geçerken sarılıp, belki onunla oynayarak, belki de ona sarılarak uyuduğu ve uyandığında yine onu görüp, oynayarak mutlu bir şekilde uyandığı nesnelerdir. Uyku arkadaşı her zaman bir oyuncak olmak zorunda değildir. Bazı çocuklar, tavşan veya ayıcık gibi oyuncaklara sarılıp uyurken, bazıları ince bir battaniyeyi, bazıları da emziklerini uyku arkadaşı olarak benimseyebilir. Bebeğinize bir uyku arkadaşı vereceğiniz sırada seçimi ona bırakmanız gerekir.

Bebek Battaniye Örnekleri

Uyku arkadaşı konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, bu nesnenin yalnızca yatakta ve uyku öncesi-sonrası süreçte kullanılması gerektiğidir. Uyku arkadaşını yataktan çıkarır ve günlük bir nesneye ya da gün içinde vakit geçirdiği bir oyuncağa dönüştürecek olursanız, bu nesne uyku arkadaşı olmaktan çıkar ve oyun arkadaşına dönüşür. Bu nedenle, çoğunuz uyandıktan sonra, uyku arkadaşını yatakta bırakmanız oldukça önemlidir.

İlgili Yazı: Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlamalı? Nasıl Yapılmalı?

Bebek Yatağının Merkezi Bir Konumda Bulunması Gerekir.

Bebeğiniz için klasik bir bebek yatağı tercih ettiyseniz, bu yatağı çocuğunuzun etrafı görebileceği ve gözlemleyebileceği bir şekilde konumlandırmanızı öneririm. Bu sayede, özellikle uykunun ardından, sizden önce kalkan çocuğunuz ağlamaktan ziyade etrafındaki nesneleri gözlemleme fırsatı bulacaktır.

Bebek Yatağının Tehlikelerden Arındırılmış Olması Gerekir.

Bebek yatağıyla ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, yatakta bulunan nesnelerin çocuğunuz için tehlikesiz olmalarıdır. Ebeveynlerin bebek güvenliği konusunda hassas oldukları aşikar. Ancak, bazı ufak ayrıntılar gözden kaçabiliyor ve çocuğumuz için tehlikeli durumların oluşmasına neden olabiliyor. Örneğin, bebeğinizin uyku arkadaşı bir emzikse, bu emziğin zincirini çıkarmış olmamız gerekiyor. Zira uykusunda hareket eden ve döne döne uyuyan bir bebekte, bu zincirler tehlike arz edebiliyor.

İlgili Yazı: Bebek Uyku Eğitiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

Yastık ve Yorgan Seçimine Dikkat!

Bebeğinize uygun uyku ortamı oluştururken bebeğinizin konforunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Uyku konforunu etkileyen nesnelerden öne çıkanlar, yastık ve yorganlardır. Bilinmesi gerekir ki, bebeğin iki yaşına gelene kadar yastık kullanması, boyun gelişimi açısından önerilmeyen bir durumdur. Bu yaş aralığında döne döne uyuma eğilimi gösteren bebeğiniz zaten bir yastığa ihtiyaç duymayacaktır. İki yaşından itibaren, bebeğinizin ergonomisine uygun yastıkları tercih edebilirsiniz.

Yine bebek konforuyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, battaniye seçimidir. Bebek yatağındaki diğer tüm kumaşlı nesneler gibi, bebek örtüsünün de nefes alabilen, pamuklu ve ince ürünler olması gerekmektedir. Bazı ebeveynler, çocuklarını sıcak tutmak için kalın ve ağır yorgan/battaniyeler tercih etmekte ve bu durum çocuğun uyku kalitesini düşürmektedir. Bebeğiniz için tercih edeceğiniz battaniyenin, bebek bakımına uygun, nefes alabilen ve mümkünse pamuklu ürünler olmasına dikkat etmenizi öneririm.

Bebek Uyku Setlerine Göz Atın

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sinem Gerger Akınal - Bebek Uyku Danışmanı
1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Sinem Gerger Akınal, üniversite eğitimiyle birlikte iş hayatına giriş yapmıştır. Evli ve 1 çocuk annesi olan Sinem Gerger Akınal, evladının gelişimi sırasında bebeklerde uykunun ne derece önemli olduğunu keşfetmiş ve bu alanda kendini geliştirmeye başlamıştır. Dünyanın önde gelen uyku danışmanlığı programlarından birisi olan International Maternity and Child Consultant Institute kurumundan uyku danışmanlığı eğitimleri almış ve eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifikasını almıştır. Uyku danışmanlığı eğitimlerine devam eden Sinem Gerger Akınal, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open