Doğum Sonrası Cinsellik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğum sonrası cinsellik hakkında bilmeniz gerekenleri Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nesrin Fener açıklıyor.


Doğum sonrası cinsellik, hayatın diğer tüm dönemlerinde olduğu gibi, duyguya dayalı bir şekilde ortaya çıkan bir eylemdir. Yalnızca cinsel ortanların değil, bütün bedenin ve aklın devrede olduğu bir süreçtir. Evliliğin sağlam bir şekilde yürütülebilmesi için cinsellik çok önemli bir unsurdur. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nesrin Fener, doğum sonrası cinsellik ile ilgili olarak bazı noktalara dikkat etmek gerektiğinin altını çiziyor.

Lohusalık Döneminde Cinsel İlişki Yasak!

Doğum sonrası dönemde kadınlar psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan bir takım değişiklikler yaşarlar. Normal ya da sezaryen doğumdan sonraki ilk 6 haftanın ardından gebeliğe bağlı tüm değişiklikler normale döner. Bu dönemde; rahim eski boyutuna döner, kanama ve akıntılar kesilir ve doğum dikişleri tam olarak iyileşir. Lohusalık olarak adlandırılan bu dönemde cinsel ilişki yasaktır.

Altı haftanın sonunda anne fiziksel olarak cinsel birlikteliğe hazır olur ve ilk üç ayın ardından cinsel istek normale döner. Anne, fiziksel olarak hazır olsa da ruhsal olarak bazı problemler yaşamaya devam edebilir. Lohusalık sonrasında kadınların cinsel isteksizliklerinin devam etmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kadının cinsel ilişki sırasında yeniden ağrı hissedeceğini düşünmesi
  • Kendini istem dışı bir şekilde kasması
  • Ruhsal dünyasında yaşadığı çatışmalar sonucunda ortaya çıkan; endişe, kaygı ve korku durumları
  • Bebek bakımı ile ilgili çekinceleri
  • Uykusuzluk ve yorgunluk
  • Süt salgılanmasını sağlayan prolaktin hormonu
  • Östrojen hormonunun azalması
  • Vajinal kuruluk

Doğum Sonrası Cinsellik Nelerden Etkilenir?

Doğum sonrası cinselliğin bağlı olduğu faktörler; doğum şekli, yorgunluk, hormonal nedenler, psiko sosyal etkenler, emzirme, annenin sağlık durumu, doğum kesisi ve dikişleridir. Doğum sonrasında cinsel isteksizliği artıran faktörler ise; uyarılmanın azalması, vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı, memelerde aşırı hassasiyet ve süt gelmesi gibi sorunlardır. Ayrıca müdahaleli doğum olması (forceps,vakum), epizyotomi uygulaması veya kendiliğinden yırtık olması da cinsel ilişkide ağrıya neden olabilir.

Özellikle normal doğum sonrası vajinada esneme, gevşeme, idrar kaçırma gibi sorunlar olabilir. Bu sorunlar cinsel ilişkiyi etkileyebilir ancak çoğunlukla çok büyük şikayetlere neden olmaz. Kadınlar genital bölgelerinde görüntü bozukluğundan endişelenebilirler ve estetik kaygıları olabilir. Epizyotomi estetik onarıldığında çabuk iyileşir ve nerdeyse izi kalmaz. Erkekte de eşindeki doğum sonrası fiziksel ve ruhsal değişikliklere bağlı olarak cinsel isteksizlik olabilir. Bu nedenle uyarılma ve boşalma sorunu yaşayabilirler.

İlginizi Çekebilir: Lohusalıkta Depresyon Durumunda Uzman Yardımı Alın

Hamilelik Sonrası Cinsel İsteksizlik Uzun Süre Devam Ederse Uzman Yardımı Alınmalı

Cinsel sorunların tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Bazı vakalarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile psikiyatristin birlikte çalışması yarar sağlar. Cinsel isteksizlik erkekte görülüyorsa, devreye ürolog da girebilir. Gerekli durumlarda eşler bu konuda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Doğum sonrası ilişkiye başlanacak süre hakkında kendilerine bilgi verilmelidir. Cinsel problemler ortaya çıktığında, varsa öncelikle jinekolojik nedenleri belirlenmeli ve uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Psikolojik durumlarda da ilgili bölümlerden yardım alınmalıdır.

Sonuç

Doğum sonrası cinsellik hakkında bilinmesi gereken ilk şey, her durum ve koşulda, doğum sonrası dönemde çiftler birbirine karşı anlayışlı olmaları gerektiğidir. Annenin hayatında yaşadığı en özel dönemlerden birisi olan doğum sonrası dönem, bazı fiziksel ve ruhsal değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde kadınların fiziksel ve ruhsal olarak cinselliğe yeniden hazır olmalarının biraz zaman alabileceği ve bu dönemde eşlerin birbirine yardımcı olması gerektiği unutulmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Hamilelikte Mide Bulantısı ve Sabah Bulantısı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey (Video)

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Op. Dr. Nesrin Fener - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
1971 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Op. Dr. Nesrin Fener, 1989 - 1995 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı lisans eğitiminin ardından, 1996 - 2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2001 - 2014 yılları arasında TDV Ankara 29 Mayıs Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Op. Dr. Nesrin Fener, 2014 yılından itibaren Memorial Ankara Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Op. Dr. Nesrin Fener, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open