Emzik Nasıl Seçilir? Bebeğiniz için Emzik Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Joker E-Ticaret Müdürü Mehmet Türkel, emzik alışverişi öncesi bilmeniz gerekenleri sizler için derledi.


Emzik nasıl seçilir sorusu pek çok ebeveynin aklını kurcalayan sorulardan birisidir. Emzik alışverişi öncesinde internetten arama yapmaya başlayan ve “Emzik Seçimi Nasıl Yapılmalı?” sorusuna yanıt arayan ebeveynler, pek çok makaleyle karşılaşacak ve birbirinden farklı görüşlere ulaşacaktır. Bu yazıda sizlere, emzik seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenleri ve emzik alışverişi öncesinde bilmeniz gerekenleri açıklamaya çalışacağım. Emzik seçimi ile ilgili bu makalemize başlarken aklınızda bulunması gereken en önemli maddeyi başta yazayım:

Emzik alışverişi öncesinde mutlaka doktorunuzun tavsiyesini almanız gerekmektedir.

Bebeğiniz için en uygun emziğe; siz veya satış uzmanı değil, bizzat bebeğinizin kendisi karar verir.

Bebekler Neden Emzik Kullanır?

Emme refleksi, doğumdan itibaren bebeklerde ortaya çıkan ilk reflekslerden birisidir. Bu refleks sayesinde bebeğiniz anne sütünü içebilir ve bu sayede hayata tutunur. Buna bağlı olarak, emme refleksi bebeğinizin mutlu ve güvende hissetmesini sağlar. Çünkü emme refleksi sonucunda anne sütüne ve anne kokusuna kavuşacağı hissine sahip olur.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalıdır? Ne Zamana Kadar Sürebilir?

Teoride, bebekler, doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler denilmektedir. Buna bağlı olarak ebeveynler, yeni doğan bebeğe hangi emzik verilmeli konusunda araştırma içine girmektedir. Ancak pek çok uzman, bebeğin ilk 40 gününü kapsayan yenidoğan döneminde bebeğe emzik verilmesini önermemektedir. Yani, yeni doğan emzik seçimi konusunda en sağlıklı yorumu yalnızca doktorunuz yapabilir. Bebekler, emzik kullanımına 2 yaşına kadar devam edebilir. Bazı durumlarda bebeklerin 3 yaşına kadar emzik kullandıkları görülebilmektedir.

İlgili Yazı: Emzik Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Emzik Nasıl Seçilir? Emzik Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Emzik alışverişi öncesinde emzikler hakkında bilmeniz gerekenler ve emzik nasıl seçilir konusunda göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdadır. Bebek emziği nasıl olmalı konusunda, aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Emzik seçimi sırasında göz önünde bulundurulması gereken ilk şey, bebeğinizin yaşı ve gelişimidir. Bebeğinizin fiziksel durumuna göre en doğru emzik seçimini doktorunuzla birlikte yapabilirsiniz.
  • Delikli emzikler bebeğinizin daha rahat bir şekilde nefes almasını sağlar. Ek olarak, kapaklı emzikler, emziği daha hijyenik bir şekilde saklamanıza yardımcı olur.

Bisfenol A’nın kısaltması olan BPA, plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretiminde kullanılır. Temas ettiği gıdaya geçme potansiyeli bulunan ve bu potansiyeli yüksek sıcaklıkla birlikte artan BPA, özelikle emzik, biberon ve alıştırma bardakları gibi, hijyenik olması amacıyla kaynar suda bekletilen ürünlerde daha da zararlı bir hâl almaktadır. Bu nedenle, tercih edeceğiniz emziğin BPA içermediğinden emin olmanız gerekmektedir.

Emzik Çeşitleri Nelerdir?

Emzikler, yapıldıkları maddeler ve şekilleri itibarıyla dört ana gruba ayrılır. Bunlar, kauçuk, kauçuk, damaklı ve damaksız emziklerdir. Yenidoğan emzik seçimi yapmadan önce, emzik türleri arasındaki farkları öğrenmenizde fayda vardır.

Kauçuk Emzikler

Kauçuk emzikler, doğal kauçuk malzemeden üretilmiş olan emziklerdir. Özellikle, yeni diş çıkaran ve bu dönemde ısırma eğilimi gösteren bebeklerde kauçuk emzik kullanımı önerilmektedir. Kauçuk emzik temizliğinde emziği kaynar su içinde sterilize etme imkânı bulunmaktadır.

Kauçuk Emzik Modelleri

Silikon Emzikler

Emzik çeşitlerinde öne çıkan bir diğer grup da silikon emziklerdir. Silikon emzikler; tatsız, kokusuz, yumuşak ve pürüzsüz emzik modelleridir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz silikon emziklere kolayca alışabilir. Kauçuk emziklerde olduğu gibi, silikon emzikler de yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan, kaynar su içinde rahatlıkla sterilize edilebilir.

Silikon Emzik Modelleri

Damaklı Emzikler

Damaklı emzikler, bebeğin damak şeklini alan emzik modelleridir. Bu emzik modelleri bebeğinizin ağız yapısına tam bir uyum göstererek ağızda herhangi bir şekil bozukluğuna neden olmaz.

Damaksız Emzikler

Damaksız emzikler, yapıları itibarıyla anne göğsünü anımsatmaktadır. Damaksız emzikler, çocuğun doğumundan itibaren bir yaşına kadar kullanılabilir. Ancak bir yaşından itibaren, damaksız emzikler, bebeğinizin damağına baskı yapabilir ve bu nedenle ağız ve diş yapısında bazı şekil bozukluklarına neden olabilir. Bir yaşından itibaren damaklı emziğe geçiş yapmak daha doğru bir tercih olacaktır.

Damaklı Emzik Mi Damaksız Mı?

Emzik seçimi sırasında damaklı ya da damaksız emzikler arasından seçim yapmanız gerektiğinde, ilk yaş için damaklı – damaksız, birinci yılın ardından ise damaklı emziklerin kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak, tekrardan hatırlatmamız gerekir ki, bir yaşından büyük veya yeni doğan emzik seçimi konusunda en doğru yönlendirmeye yalnızca doktorunuz yapabilir.

Emzik Temizliği

Emzik kullanımıyla ilgili ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken en önemli başlıklardan birisi emzik temizliğidir. İlk kullanımdan itibaren düzenli bir şekilde temizlenmesi gereken emziklerin nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili bilgilendirme ürün kutuları üzerinde yer almaktadır. Ayrıca, Joker Mağazalarından emzik alışverişi yaparken, satış danışmanından, ürün temizliği konusunda bilgi almanız mümkündür.

Bebeğinizin bağışıklık sistemi altıncı aya kadar henüz olgunlaşmadığından, bu süre içinde emziklerin her gün beş dakika kaynatılarak dezenfekte edilmesi önerilir. Altıncı aydan itibaren kaynatma işlemi günaşırı olacak şekilde tekrarlanabilir. Emziğin hijyenik bir şekilde saklamak için emziklere özel olarak üretilen saklama kaplarını kullanabilirsiniz.

Emzik Hangi Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Emziklerin değiştirilme süresi, bebeğinizin emzik kullanım sıklığına bağlı olsa da, deforme olmadığı sürece ortalama iki üç aydır.

Sonuç

Bu yazıda “Emzik Nasıl Seçilir?” sorusuna bir yanıt sunmaya çalıştık. Emzik alışverişi öncesinde, mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini ve emzik satın alırken bebeğinizin tercihlerini göz önünde bulundurmanız gerektiğinin bir kez daha altını çizmek isterim.

Joker.com.tr’ye Git

İlginizi Çekebilir: Bebek Mama Sandalyesi Alışverişi Öncesi Bilmeniz Gereken Her Şey

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mehmet Türkel - Joker E-Ticaret Müdürü
Joker E-Ticaret Müdürü Mehmet Türkel, on yılı aşkın tecrübesiyle, Türkiye'de e-ticaret sektörünün önde gelen aktörlerinden birisidir. 4 yaşındaki Can'ın babası olan Mehmet Bey, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open