Hamilelikte Mide Bulantısı ve Sabah Bulantısı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey (Video)

Hamilelerin yüzde 80'inin ilk üç ay içinde yaşadığı mide bulantısı probleminin nedenlerini ve çözüm yollarını, Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Aylin Tatlıadım açıklıyor.


Hamilelikte mide bulantısı, hamile kadınların yüzde 80’inin ilk üç ayda yaşadığı bir problemdir. Mide ekşimesi ve sabah bulantısı olarak da adlandırılan mide bulantısı problemi hamilelerin, hamileliğin ilk dönemlerinde en çok şikâyet ettikleri sorunların başında gelir. Bu yazımızda sizlere hamilelikte mide bulantısıyla ilgili bilmeniz gerekenleri, bu problemin neden olduğunu ve çözüm için neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Hastane Çıkışı Setlerini İnceleyin

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte görülen mide bulantısı problemine neden olan problemler üç ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar;

  • Hormonal değişiklik
  • Psikolojik etkenler
  • Bazı vitamin eksiklikleri

Hamilelik, kadın bedeninde büyük bir hormonal değişime yol açar. Annenin bedenindeki minik misafiri en iyi şekilde ağırlama ve onu sağlıklı bir şekilde büyütmek için; Beta HCG ve östrojen hormonları yüksek miktarlara ulaşır. Bu durum anne adayının yaşadığı mide bulantısı probleminin ana faktörlerinden birisi olur. İkiz bebek bekleyen hamilelerde bu hormonlar daha da yüksek olacağından, mide bulantısı görülme ihtimali daha da yükselir.

Hamilelikte mide bulantısının bir diğer nedeni de psikolojik değişimdir. Karnında minik bebeğini taşıyan annenin değişen psikolojisi vücutta dönemsel olarak belirli problemlerin görülmesine yol açabilir. Mide bulantısı, bazı hamileliklerde değişen psikolojinin bir tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hamilelikte yaşanan mide bulantısının bir diğer nedeni de vitamin eksikliğidir. Anne bedeni, tıpkı hormonlarda olduğu gibi, minik bedeni sağlıklı bir şekilde geliştirmek için vitamin kullanımında da artış yapar. Vitamin eksikliği sonucunda bazı hamilelerde mide ekşimesi problemi ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir: Hamilelik Dönemi Boyunca Vücudunuzda Yaşanacak Değişimler

İlgili Video

Hamilelikte mide bulantısı probleminin neden olduğu ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğini, Memorial Hastanesinden Operatör Doktor Aylin Tatlıadım’a sorduk.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar; Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte mide bulantısı problemi, gebe kadınların yüzde 80’inde ilk üç ayda yaşanan bir problemdir. Çoğunlukla üçüncü aydan (14. hafta) itibaren görülmüyor olsa da, hamilelerin yüzde 1 ile 2’sinde hamilelik boyunca ara ara veya düzenli olarak görülebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Doğum Sonrası Depresyona Karşı Uzman Yardımı Alın

Hamilelikte mide bulantısı problemini ciddiye almak gerekir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusuna yanıt vermeden önce, bu sorunun, kişiden kişiye farklı bir cevabı olabileceğini bilmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Hamilelik sürecinde mide bulantısı problemi çeken gebelerin yapması gereken ilk şey, doktorlarından randevu almaktır. Mide bulantı probleminin esas nedeni doktor tarafından belirlenmeli ve gerekli önlemler doktor tarafından sunulmalıdır. Yaşanan mide bulantısı problemi, hamile kadının düzenli olarak istifra etmesine ve bu yolla çok fazla su kaybetmesine neden oluyorsa, annenin kaybettiği sıvıyı yerine koyacak ve istifra etmesini önleyecek bazı bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilmektedir. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen şeyler (yiyecek, yemek, ilaç ve/veya çay) konusunda en doğru yönlendirmeyi yalnızca sizi tetkik eden doktorunuzun yapabileceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Aşağıdaki maddelere dikkat ederek hamilelikte mide bulantısı probleminize çözüm bulabilirsiniz:

  1. Annenin moralinin yüksek tutulması
  2. Temiz hava
  3. B vitamini takviyesi

– Hamile Annenin Moralini Yüksek Tutmak Gerekir.

Özellikle ilk kez hamile kalan anneler, yaşanan bu sıra dışı durum karşısında psikolojik açıdan ciddi bir şekilde etkilenebilmektedir. Eşin, aile yakınlarının ve doktorların hamile bireyin moralini yüksek tutması gerekmektedir. Böylelikle mide bulantısı ve benzeri şekillerde dışarı yansıyabilen psikolojik etkenler ortadan kaldırılabilir ve hamile kadının mutlu bir gebelik geçirmesi sağlanabilir.

– Temiz Hava Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelir.

Hamilelik boyunca ansızın ortaya çıkan mide bulantısı problemine en iyi gelen şeylerden birisi temiz havadır. Sabah saatlerinde bir anda mideniz bulandıysa, evin pencerelerini açarak ortama temiz ve taze havanın girmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak, hamile bireyin hamilelik boyunca sigara içmemesi gerektiği gibi sigara içilen ortamda da bulunmaması gerekir. Sigara dumanı hamilelikte mide bulantısı problemine neden olabilmektedir.

– B Vitamini Takviyesi Mide Bulantısını Azaltabilir.

Bazı hamilelerde, hamilelikte yaşanan mide bulantısı problemi vücuttaki vitamin değerlerindeki değişimden kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda genellikle vücutta eksikliği görülen B vitamini haricî yollarla vücuda takviye edilmektedir. Ancak, vitamin desteği için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Doktorunuz, mide bulantısı şikayetinizin gerekçesini vitamin eksikliği olarak belirlediğinde, ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri almanız yönünde sizi bilgilendirecektir.

Sonuç

Hamilelik, kadın vücudunda büyük bir değişimin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkabilen sorunlardan en yaygın olanı, mide bulantısı problemidir. Bu problemle karşılaşan hamile kadınların doktorlarına başvurması ve mide bulantısının asıl nedenini öğrenerek, problemin tedavi için gerekli önlemleri alması önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İnce ve Kalın Motor Becerileri Gelişimi Neden Çok Önemlidir?

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz.
Toplam yorum sayısı: 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Aylin Hocayı tanıdığım için çok mutluyum. Sayesinde oldukça keyifli ve huzurlu bir gebelik yaşadım. Güvenilir bir kadın doğum uzmanı arıyorsanız mutlaka Aylin Hocama gidin.

Op. Dr. Aylin Tatlıadım - Kadın Doğum Uzmanı
1967 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Op. Dr. Aylin Tatlıadım, 1978 - 1985 yılları arasında Robert Kolejinde aldığı lise eğitiminin ardından, 1985 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde lisans eğitimini almıştır. 1994 - 1998 yılları arasında SSK Bakırköy Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini tamamlayan Op. Dr. Aylin Tatlıadım, 1998 yılında West Virginia Üniversitesi İnfertilite Kliniğinde Endokrin ve İnferilite Araştırma Asistanı olarak görev almıştır. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde çalışmaya devam eden Op. Dr. Aylin Tatlıadım bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open