Çocuklarda Öfke Hakkında Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler


Çocuklarda öfke ve daha geniş bakış açısıyla öfke, insanın kendini yada başka bir şeyi koruma isteğiyle ortaya koyduğu kızgınlık, saldırganlık içeren tepkiler ve düşüncelerdir. Aşırı veya sürekli olduğu durumlarda zarar verici etkileri vardır. Sürekli ve aşırı olmadığı sürece normal olarak kabul edilebilir. Hatta çocukların kendini ifade etme biçimlerinden biri olarak da değerlendirilebilir. Ara sıra yaşanan çocuklarda öfke durumu onun kişiliğinin gelişmesine hizmet edebilir.

Ancak özellikle 4-5 yaşın altında kontrol edilemeyen aşırı öfkeli davranışlar, ileride zor zamanların yaşanmasına yol açabilir. Öfke; küsme, dargınlık şeklinde olabileceği gibi saldırganlık, vurup kırma, bağırma, çığlık atma şeklinde de olabilir.

Çocuklarda Öfke Neden Olur?

Öfkeyi azaltabilmek için öncelikle öfkenin nereden kaynaklandığını bilmek önemli bir adımdır. Çocuklarda öfkenin birçok farklı sebepleri olabilir.

  • Özellikle küçük çocuklar henüz kendilerini ifade etmede zorlandıkları için öfke davranışları sergileyebilirler. İsteklerini ve düşüncelerini ifade edememek onlarda stres oluşturabilir.
  • Ailesinde büyüklerden sürekli öfkeli davranışlar gören çocuklar da aşırı öfkeli olabilirler. Anne ve babasını sürekli tartışırken gören çocukların bu sorunu yaşaması daha güçlü bir ihtimaldir. O yüzden çocukların yanında yapılan konuşmalara ve davranışlara dikkat edilmelidir. Çocuklar sandığımızın ötesinde bazı şeylere daha fazla dikkat edebilir ve onu yansıtabilirler.
  • İstekleri karşılanmayan yada istekleri yeterince karşılanmayan çocuklar öfkeli davranışlar gösterebilirler.
  • Çevresinde öfkeli davranışlar sergileyip istediğini yaptıran çocukları gözlemleyen çocuklar da öfkeli davranışlar sergileyip istediklerini yaptırmak isteyebilirler.

Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

  • Çocuğun çevresindeki büyüklerin öfke davranışlar sergilememesi, çocuğun stresli ortamlardan uzak tutulması oldukça önemlidir. Çocuk çevresini gözlemleyerek ve taklit ederek bir çok olumlu davranış kazanabileceği gibi olumsuz davranışlarda kazanır.
  • Küçüklükten itibaren çocuğun her isteğinin yerine getirilmemesi, çocuğun şımartılmaması konusu unutulmamalıdır.
  • Çocuğa anlayış ve sabır gösterilmesi, sakin olunması bazı yönlerden çocuğun öfke davranışının azalmasını kolaylaştırır. Çocuk öfke ve taşkınlık göstererek dikkat çekmek istediğinde verilen tepkilerin normalliği ve sakin kalınması çocuğun öfkeli davranışlarla bir yere varamayacağını bilmesi yönünden önemlidir.
  • Tutarlı olmak ve konulan kuralları fire vermeden uygulamaya çalışmak, çocuklarda orta ve uzun vadede öfke ve olumsuz davranışların ortadan kalkması için yardımcıdır.
  • Ceza vermemek gerekir. Çünkü ceza, çocukla ebeveyn arasının daha da açılmasına yol açar.
  • Eğer çocukta öfke aşırı bir şekilde ve uzun süreli devam ediyorsa, diğer insanlara veya hayvanlara zarar verme boyutlarına ulaştıysa bir uzmandan yardım almak gerekebilir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Kıskançlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emre Buruşoğlu - Pedagog / Psikolojik Danışman
1979 yılında Sakarya ilinde dünyaya gelen Emre Buruşoğlu, 1997-2001 yılları arası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2001 yılından bu yana çeşitli eğitim kurumlarında Pedagog / Psikolojik Danışman olarak çalışmalarını sürdürüyor. Evli ve Irmak isminde bir kız çocuk sahibi olan Emre Buruşoğlu, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open