Ana Kucağı Kullanım Rehberi: Ana Kucağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Ana kucağı satın aldınız; peki onu doğru kullanıyor musunuz? E-ticaret İş Geliştirme Uzmanımız Furkan Tetik, ana kucağı kullanımıyla ilgili bilmeniz gerekenleri açıklıyor.


Ana kucağı kullanımı başlıklı makalemizde, son günlerde kullanımı giderek artan ve bebeklerin hem evde hem de arabada rahat ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan ana kucağı modellerinin kullanımı hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenleri açıklıyoruz. Ana Kucağı Satın Alma Rehberi başlıklı yazıda, ana kucağı alışverişi sırasında bilmeniz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşmıştım. Ana Kucağı Kullanım Rehberi başlıklı bu makalemde ise, siz değerli müşterilerimizden sıklıkla gelen bir soruya; ana kucağı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği sorusuna yanıt vermeye çalışacağım.

Başlamadan önce belirtmem gerekir ki, ana kucağı modelleri marka ve ürüne bağlı olarak farklı özelliklere ve farklı kullanım gereksinimlerine ihtiyaç duyabilir. Aşağıda sizlere genel hatlarını paylaştığım kullanım bilgileri konusunda, satın aldığınız ürüne bağlı olarak ufak değişiklikler olabilir. Öte yandan, Avrupa Birliği tarafından belirlenen CE R44-04 ve UN R129 (i-Size) güvenlik standartları, tüm oto koltukları için geçerli standart düzenlemeleri içerir. Satın almayı düşündüğünüz ürünün bu iki oto koltuğu güvenliği standartlarına sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Bu ön bilgilendirmenin ardından ana kucağı kullanım rehberi maddelerini teker teker açıklayabiliriz.

Ana Kucağı Modellerine Göz Atın

Ana Kucağı Ne Kadar Süre Kullanılır?

Ana kucağında bebek ne kadar kalabilir sorusu ana kucağı kullanımı konusunda ebeveynler tarafından sıklıkla sorulan bir soru. Ana kucağı hakkında bilmeniz gereken belki de en önemli kullanım bilgisi çocuğunuzu 2 saatten fazla bir süre oto koltuğunda tutmamanız gerektiğidir. Araç tipi ana kucakları, çocuğunuza üst düzey bir güvenlik ortamı sağlamak amacıyla geliştirildiğinden, ona hareket etme alanı bırakmayan bir tasarıma sahiptir. Bu nedenle, çocuğunuzun rahat bir yolculuk yapması için, çocuğunuzu her 2 saatte bir oto koltuğundan çıkarıp düz bir zemine veya kucağınıza almanız önerilir.

Araç Tipi Ana Kucaklarında Güvenlik Konusunda Bilmeniz Gerekenler

Araç tipi ana kucağı olarak bilinen Gr0 oto koltukları; aracınıza 3 noktadan ya da 5 noktadan bağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bağlantı noktaları ürünün üzerinde mavi renkle belirtilir. Çocuğunuzla yolculuğa çıkmadan önce ana kucağının yerine oturmuş ve tüm güvenlik noktalarından bağlanmış olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca, bazı araç tipi ana kucakları isofix baza ile araçlara sabitlenebilmektedir.

Bebek Oto Koltuğu Modelleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bebeğinizi oto koltuğuna oturturken, vücudu ile emniyet kemeri arasında en fazla bir parmak boşluk bırakmanız gerekir. Zira çocuğunuz, araç hareket hâlindeyken elini kemerin arasından çıkarabilir ve kendisi için tehlikeli bir durumun oluşmasına yol açabilir.

Bebeğinizin oto koltukla yaptığı seyahatlerde dikkat etmeniz gereken bir diğer güvenlik unsuru da, çocuğunuzu kalın kıyafetler ya da montlarla oto koltuğuna oturtmamanız gerektiğidir. Ana kucağı ve oto koltukları, çocuğunuzun vücut yapısına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, çocuğunuzu, örneğin kalın bir montla oto koltuğuna bindirmeye kalktığınızda, emniyet kemeriyle vücudu arasında, kıyafetten kaynaklanan ek bir boşluk olur. Bu da çocuğunuzun, elini emniyet kemerinden kurtarabileceği bir boşluğun oluşmasına neden olur. Oto koltuğunu güvenli bir şekilde kullanmak için, çok kalın olmayan kıyafetleri tercih etmeniz önerilir.

Ana Kucağı Temizliği

Annelerin en hassas olduğu konulardan birisi de ana kucağının temizliğidir. Pek çok üretici firma, annelerin bu kaygısını göz önünde bulundurarak, ana kucaklarının bebekle temas eden kumaş yüzeylerini; çıkarılabilir ve yıkanabilir bir şekilde üretirler. Buna ek olarak; araç tipi ana kucakları yaygın olarak nem tutmayan ve teri anında dışarı atan kumaşlardan üretilmektedir. Ana kucağının kumaş yüzeyini çamaşır makinasında yıkamak istediğinizde, 30 derecede hassas yıkama modunu tercih etmeniz önerilmektedir. Bunun yanı sıra, ana kucağını kurutma makinesinde yıkamamanız gerekmektedir.

Bel – Kafa Destek Minderi Kullanımı ve Emniyet Kemeri Ayarları

Araç tipi ana kucakları doğumdan itibaren 13 kilograma kadar kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak bu sürede, çocuğunuzun fiziksel gelişimi farklı evrelerden geçer ve bu evrelerde, ergonomik talepleri değişiklik gösterebilir. Oto koltuğu standartları oluşturulurken, bu fiziksel değişimler göz önünde bulundurulmuş ve ilk aylarda büyük bir değişim gösteren bel ve kafa bölgesi için destek minderleri üretilmiştir. Bu minderler, doğumdan itibaren ortalama üç aylık bir süre boyunca kullanılır ve bu sürenin ardından çıkarılarak çocuğun daha rahat bir şekilde oturması sağlanır.

Çocuğunuzun fiziksel gelişimiyle birlikte ayarını düzenlemeniz gereken bir diğer parça da emniyet kemeridir. Emniyet kemerlerinin yükseklik ayarını, çocuğunuzun bedenine göre ayarlayarak, hem güvenli güvenli sürüş hem de bebek konforu için gerekli önlemi almış olursunuz.

Ana Kucağında Bebek Ne Kadar Kalabilir?

Ana kucağında bebeğinizi en fazla 1.5 – 2 saat kadar tutabilirsiniz. Bu sürenin ardından bebeğinizi ana kucağından çıkarmanız ve bir süre hareket hâlinde tutmanız gerekir.

Bebeği Ana Kucağında Uyutmak Zararlı Mıdır?

Belirttiğim gibi, ana kucağının kesintisiz maksimum kullanım süresi 1.5 – 2 saattir. Bu sürenin üzerindeki kullanımlar bebeğe zarar verebilir. Zira, ana kucağı içindeki bir bebek, anne karnındaki gibi 45 derecelik bir açıyla durduğu için uzun süreli kullanımda yeterli kan dolaşımını sağlayamaz. Bunun önüne geçmek için 2 saatlik periyotlarda bebeğin ana kucağından çıkarılması gerekir. Bu nedenle, bebeğinizi ana kucağında uzun süre tutmamanız ve mümkünse ana kucağında 2 saati aşan sürelerde uyutmamanız önerilir.

Titreşimli Ana Kucağı Zararlı Mı?

Titreşimli ana kucakları belirli standartlar doğrultusunda üretildikleri için, bu cihazların sağladığı titreşim etkisi bebeklere zarar vermez. Öte yandan, titreşimli ana kucaklarında vibrasyon bebeklerin popo kısmına verilir ve bu sayede bu ürünler bebeklerde gaz sancısı probleminin önüne geçilmesine yardımcı olur.

Sonuç

Bebekleri rahat ve konforlu taşınması konusunda ebeveynlerin imdadına yetişen ana kucakları doğru kullanıldığı zaman en verimli performansını gösterir. Ana kucağı kullanım rehberi başlıklı bu yazıda sizlere, ana kucağı kullanımı esnasında bilmeniz gereken temel kuralları açıklamaya çalıştım. Ana kucağı kullanımıyla ilgili aklınıza takılan bir soru ya da görüşünüz varsa, bizimle yazının sonunda yer alan yorumlar kısmından iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Bebek Kangurusu Rehberi: Bebek Kanguruları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Joker.com.tr’ye Git

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 15

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba Furkan Bey, benim 7 yaşındaki oğlum için almış olduğum maxi cosi pebble ana kucağım var. Şu anda 33 haftalık hamileyim, bebeğime aynı ana kucağını kullanabilmek için temizlemem gerekti. Ancak uzun zamandır beklediği için kemerleri sararmıştı çok zorlanarak söktüm ve yıkadım. Ancak takamıyorum, yardımınızı rica ederim

    1. Merhaba Ayşe Hanım. Öncelikle, bebeğinizin doğumuyla ilgili en iyi dileklerimi sizlerle paylaşmak isterim.

      Anladığım kadarıyla, ana kucağını yaklaşık 7 yıl önce almıştınız. Bu tür ürünlerde kullanım ömrünün 7 yıl olduğu ifade edilir. Ancak eğer, doğru bir şekilde kullandıysanız ve ürün iyi kondisyondaysa ürünü kullanmaya devam etmeyi düşünebilirsiniz. Yine de size tavsiyem, ürününüzle birlikte size en yakın Joker Baby mağazasını ziyaret edin. Görevli arkadaşlarım, ürünün kalitesini kontrol etme ve parçaların yerine takılması konusunda size en iyi desteği sağlayabilir.

      İyi günler dilerim.

      1. Merhaba Furkan Bey, evet 7 yıl önce aldık. 6 ay kadar kullandık. Koltuk çok iyi durumda, hiç kullanılmamış gibi hatta. Çok uzun zamandır kullanılmadığı için hijyen sebebiyle tüm parçalarını söküp yıkadım. Ancak emniyet kemerlerinin nasıl sökülüp takılacağına dair hiç bir yerde bir bilgi bulamadım. Kendi kullanma kılavuzu da dahil. Umarım Joker mağazasından destek alabilirim. Teşekkür ederim güzel dilekleriniz ve ilginiz için.

  2. Merhaba Furkan bey. Safe Line marka ana kucağına, sevi bebe bel destekli ana kucağı örtüsü satın aldık. Kullanmadan önce ana kucağının kendi desteğini çıkartmaya gerek var mıdır? Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Nagehan Hanım,

      Satın aldığınız ürünün kendi bel destek minderi varsa, yenidoğandan itibaren ilk 3 aylık dönemde, ürünün kendi bel destek minderini kullanmanızı tavsiye ederim. İlerleyen dönemde, eğer ki almış olduğunuz bel destek minderli ana kucağı örtüsünü kullanmak isterseniz mutlaka ve mutlaka ana kucağının içindeki bel destek minderini çıkartıp almış olduğunuz bel destek minderli ana kucağı örtüsünü kullanmalısınız.

  3. Merhaba Furkan bey, cybex aton anakucagini satın aldık ve içine Sevi bebenin oto kılıfından kullanmayı istiyorum ancak sadece kılıf değil içi elyafli gibi yastıkli yani destekli olduğu için tereddüt ediyorum. Yeni doğan için bu kadar destek uygunmu dur yoksa yalnızca puseti yastıkli kılıf sizmi kullanmalıyım teşekkürler şimdiden

    1. Merhaba Gizem Hanım.
      Satın almış olduğunuz bebek ana kucağı, Cybex Aton Basic modeli ise, yenidoğan dönemi için mutlaka ana kucağı bel destek minderi almanız gerekmektedir. Belirtmiş olduğunuz markanın bel destek minderini, ana kucağının içine deneyip almanızı tavsiye ederim. Ana kucağının içindeki kafa minderini kullanabilirsiniz. Ama mutlaka bel destek minderi temin etmeniz gerekir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Farklı bir sorunuz olursa yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.

  4. Merhaba harika bilgilendirmeleriniz için öncelikle çok teşekkürler. Ben şunu merak ediyorum. Casual Quantum anakucağı kullanıyoruz. Bel destek ve ayrıca baş kısmıyla bebeğin bel kısımlarında, yanlardan kulaklıkları olan hatta içerisinden emniyet kemerinin geçtiği kapitoneli gibi duran minderi de çıkarmalı mıyız? 62 cm boy sınırından sonra? Sanki o çıkarsa konforu azalacakmış gibi geliyor. Modeli biliyorsanız ya da inceleyip dönüş sağlarsınız aklımdaki tüm soru işaretleri kalkmış olacak. Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba Ezgi Hanım. Kıymetli yorumunuz için ben de sizlere teşekkür ederim. Belirttiğiniz koşullarda, yalnızca bel destek minderini çıkarmanız yeterli olacaktır. İlerleyen dönemde, eğer ki, bebeğinizin kafa kısmını rahatsız edecek bir durum oluşursa, diğer parçayı da çıkarabilirsiniz.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.

  5. Merhaba Furkan Bey, Ana kucaklarıyla ilgili yazınızı cok beğendim. Size bir sorum olacaktı. Maxicosi puset icindeki destek yastığı kaçıncı aya kadar kullanılır? Yazıda gördüğüm kadarıyla ilk üc aydan sonra çıkarmamızı öneriyorsunuz. Fakat gelisimi farklı olan bebekler için neyi baz almamız gerekiyor. İkinci sorum, puseti Isofix bağlantısız emniyet kemeriyle kullanıyorum. Araba ile kullanımda bebeğimle tek başıma yola çıkmam gerektiğinde en güvenli yöntem ne olur? Arka koltuktayken yüzünü göremiyorum, ön koltuktayken içim rahat değil. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba Nuray Hanım. Öncelikle kıymetli değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Sorunuza gelecek olursam;

      İlk üç ayın ardından, bebeklerin boyu ortalama 62 cm olmaktadır. Eğer sizin için ay hesabı bir kriter olmayacaksa bebeğinizin boyuna bakmanız gerekir. Destek yastığını, bebeğiniz 62 cm boya ulaşana kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. Ardından çıkarmanızı öneririm.

      Oto koltuğu kullanımı açısından en güvenli yöntem sorunuza da şu şekilde yanıt vermek isterim. Ana kucakları mutlak suretle sürüş yönünün tersi istikametine bağlanmalıdır. Buna ek olarak bebek oto koltuğu aracın ön koltuğuna kesinlikle bağlanmamalıdır. Eğer arabayı kullanırken bir yandan da bebeğinizi gözlemlemek isterseniz ön ya da arka cama yapıştırarak kullanabileceğiniz bir bebek gözetleme aynası kullanabilirsiniz. Bu sayede talep ettiğiniz gibi sürüş esnasında ihtiyaç duyduğunuz anda bebeğinizi gözetleyebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      İyi günler dilerim.

  6. Bebeğimin reflüsünden dolayı ana kucağında uyutmak zorunda kalıyorum ve neredeyse on altı saat içinde kalıyor. Tabii belli aralıklarla emzirmek, alt değiştirmek için dışarı çıkarıyorum. Bu durum onun omurgası için sıkıntı yaratır mı diye endişelenmeye başladım.

    1. Merhaba Hacer Hanım.
      16 saat ana kucağı kullanımı için oldukça uzun bir süre. Ancak bu durum sizin için bir zorunluluksa, iki saatte bir olacak şekilde bebeğinizi kucağınıza almanızı ve birkaç dakika gezdirmenizi öneririm.
      İyi günler.

  7. Ana kucaklarının ortasının çukur olması bebeklerin gelişimini olumsuz etkiler mi? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba Eda Hanım.

      Bahsettiğiniz ana kucağı eğer ev tipi ana bir kucağıysa, modeline bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, ortasının çukur olması herhangi bir probleme neden olmayacaktır.

      Eğer araç tipi ana kucaklarından bahsediyorsanız, bebeğinizin doğumundan itibaren ilk üç aylık dönemde, araç tipi oto koltuğunuzu yenidoğan iç destek minderi ile birlikte kullanmanızı öneririm. İlk üç aydan sonra, yani bebeğinizin boyu 62 cm’yi geçtikten sonra, yenidoğan iç destek minderini çıkararak, ortası çukur bir şekilde ana kucağını kullanabilirsiniz. Bu durum herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Zira ana kucakları, bebeğin anne karnındaki 45 derecelik yatış pozisyonunu sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır.

      Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Farklı bir sorunuz olursa, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Furkan Tetik - Uzman Satış Danışmanı
1993 yılında dünyaya gelen Furkan Tetik; oto güvenlik koltukları (Cybex, GB, Britax Römer , Maxi Cosi, Besafe vb), bebek arabası (Bugaboo, Cybex , GB, Silver Cross , Stokke vb.), hamilelik dönemi ve sonrası gibi anne-bebekle ilgili konularda çeşitli seminerler aracılığıyla eğitim almış ve sertifikalar kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Maliye bölümünde eğitimine devam eden ve Joker Baby Emaar Square mağazamızda görev alan Furkan Tetik, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open