Ana Kucağı Satın Alma Rehberi

Ana kucağı alışverişi öncesi bilmeniz gerekenleri Joker Perakende E-ticaret İş Geliştirme Uzmanı Furkan Tetik sizin için kaleme aldı.


Ana kucağı ve oto koltukları, bebeklerinin gelişiminde belirli bir döneme kadar kullanılması gereken ve hem evde hem de seyahatlerde bebeğin rahatça taşınmasını sağlayan koltuklardır. Bu yazımızda, Joker Perakende İş Geliştirme Uzmanı Furkan Tetik, ana kucağı ve/veya oto koltuğu alışverişi yapacak insanlara, alışveriş öncesi bilmesi gereken her şeyi anlatıyor.

Ana Kucağı Nedir?

Ana kucağı, bebeklerin hem evde hem de arabada rahat bir şekilde taşınmasını ve dinlenmesini sağlayan, bebeklerinizin 1 – 2 saat süreyle vakit geçirebileceği bebek koltuklarıdır. Bu tip koltuklar sayesinde bebeğinize bir anne kucağı rahatlığı sunabilir ve bu sayede huzurlu ve rahat bir vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Piyasada bulunan ana kucakları Ev tipi ve araç tipi (oto koltuğu) olmak üzere ikiye ayrılır.

Ev tipi ana kucağı modelleri; bebeğin annesinin kucağında duruyormuş gibi yaslanarak rahat bir şekilde dinlenmesini ve kendini güvende hissetmesini sağlar. Ev tipi ana kucağı modelleri kendi içinde salıncaklı, titreşimli ve beşikli olmak üzere üçe ayrılır. Bu modeller arasında en iyi olanı belirleyen, yalnızca bebeğinizin kendisidir. Örneğin, kolik hastalığından muzdarip bir bebek, titreşimli bir ana kucağı modelinde daha rahat edecektir. Zira, titreşimli modellerin yarattığı titreşim etkisi, kolik olan bebeklerin daha rahat gaz çıkarmasına yardımcı olur.

Araç tipi ana kucakları; ana kucağı kategorisinde yer alan ve bebeğinizle otomobil içinde rahat ve güvenli bir şekilde yolculuk etmenizi sağlayan araç bebek koltuklarıdır. Grup 0 oto koltuğu olarak da bilinen araç tipi ana kucakları geriye dönük olacak şekilde bağlanmaktadır.

Ana Kucağı Modellerine Göz Atın

Ana Kucağı ve Oto Koltuğu Aynı Şey Midir?

Ana kucağı ve oto koltuğu arasındaki fark konusunda bazı ebeveynler karışıklık yaşamaktadır. Bu sorunun yanıtı hem “evet” hem de “hayır”dır. Araç tipi ana kucaklarının bir diğer adı Grup 0 oto koltuğudur. Grup 0 oto koltuklarını, diğer gruplardaki oto koltuklarından ayıran en önemli konu bebeğin oturma yönüdür. Araç tipi ana kucaklarında bebekler geriye dönük bir şekilde oturtulurken, büyük grup oto koltukları olan; Gr1 , Grup12 , Grup123 ,ve Grup23  oto koltuklarında bebeğiniz öne dönük bir şekilde oturtulabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri ile Evdeki Tehlikelerin Önüne Geçin!

Ana Kucağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ana kucağı ürünleri, bebeğinizi hem evde hem de arabada konforlu bir şekilde uyutmak ve taşımak için üretilmiş ürünlerdir. Alışverişi sırasında, satın almayı düşündüğünüz ürünün bebeğinizin ergonomisine uygun olması gerekir. Bildiğiniz gibi, bebeklerin vücut yapıları, yetişkinlere kıyasla daha hassastır ve bu nedenle ergonomik ihtiyaçları daha fazladır. Joker Mağazalarında yaptığım satış deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, bebeğiniz için en iyi ana kucağı modelini ürünün markası, fiyatı veya ebeveynlerin tercihleri değil; bizzat bebeğinizin kendisi belirler. Ev tipi ana kucağı modellerini bebeğinizle birlikte belirlerken, onun mimik ve hareketlerinden yola çıkarak hangi ürünü tercih edeceğini anlamanız mümkündür. Bu nedenle, kişisel olarak, modelleri joker.com.tr’den incelemenizi ve alışverişinizi Joker Mağazalarında tamamlamanızı öneririm. Ana kucağı alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili önemli başlıkları da aşağıya listeliyorum.

Güvenlik Her Şeyden Önce Gelir

Satın almayı düşündüğünüz ürünün marka ve modeli her ne olursa olsun; ürünün ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Belirlediğiniz oto koltuğu modellerinin Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ECE R44-04 ve UN R129 (i-Size) oto koltuğu güvenliği standardına uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Oto koltuklarının güvenliğinin tespitinde başvurulan ECE R44-04 ve UN R129 (i-Size) belgeleri, ürünlerin önden darbe, arkadan darbe, devrilme ve toka testinden başarıyla geçmesinin ardından alınabilen belgelerdir. Bu belgeler aynı zamanda, oto koltukları üzerinde yer alan ve montaj şeklini gösteren tüm ibarelerin doğruluğunu destekler.

İlgili Yazı: Ana Kucağı Kullanım Rehberi: Ana Kucağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Yaşa Göre Değil; Ağırlığa Göre Seçim

Ana kucağı alışverişlerinde yapılan en büyük yanlışlardan birisi, ürünün bebeğin kaç aylık olduğuna göre belirleniyor olmasıdır. Bilmeniz gerekir ki; ana kucağı alışverişleri, bebeğin kaç aylık olduğuna göre değil, kaç kilo olduğuna göre yapılmalıdır. Zira, bebeğin içinde uzun bir süre geçireceği ürünün ergonomik özellikleri bebeğin yaşına göre değil, ağırlığına göre belirlenmektedir.

İlgili Video

Ana Kucağı ve Oto Koltuğu Ne Zaman Kullanılır?

Ana kucağı ve oto koltuğu modellerinin kullanım süreleri, ürünlerin üstünde belirtilir. Bir önceki paragrafta da belirttiğim gibi, ana kucakları ve oto koltuklarında yaş değil ağırlık bilgisi göz önünde bulundurulmalıdır. Yine bu bakış açısıyla, araç tipi ana kucağı modellerinin doğumdan itibaren 13 kilograma kadar kullanılabileceğini bilmeniz gerekir.

Araç Tipi Ana Kucakları (Grup 0 Oto Koltuğu) Hangi Yönde Bağlamak Gerekir?

Grup 0 oto koltuğu alışverişi yapan ebeveynlerden sıklıkla gelen bir soru da, araç tipi ana kucaklarını hangi yönde takmaları gerektiğidir. Öncelikle bu iki tür bağlama şeklinin farklarından ve geriye dönük bağlamanın neden zorunlu tutulduğundan bahsedelim.

Araç tipi oto koltukları, bebeğinizin araç içinde konforlu ve güvenli bir şekilde yolculuk etmesi için tasarlanmış ürünlerdir. Araç içinde yaşanabilecek tehlikeli durumlarda, bebeğinizi oto koltuğunun içinde tutacak ve onun can güvenliğini temin edecek güvenlik önlemleri oto koltuklarının en önemli özellikleridir. Bu noktada, bebek ergonomisi konusunda fikir sahibi olmak oldukça önemlidir.

Bebeklerin gelişimi esnasında en hassas olan bölgelerden bazıları; baş, boyun ve omurgadır. Araçla yolculuk esnasında oluşabilecek en ufak bir tehlikeli durumda, oto koltukları; bebeğinizin can güvenliğini korurken, vücudun bu bölümlerine de en yüksek güvenlik şartlarını sağlamalıdır. Geriye dönük takılan oto koltukları bebeğinizin baş, boyun ve omurgasına en iyi korumayı sağlar ve ani frenlerde bebeğinizin bedenine binen merkezkaç kuvvetini absorbe eder. İleri dönük bağlanan oto koltukları yine gerekli güvenlik şartlarını sağlıyor olsa da, ani fren yapmanız gereken durumlarda bebeğinizin vücuduna binen merkezkaç kuvvetini absorbe edemez ve buna bağlı olarak; bebeğinizin henüz gelişmekte olan omurga yapısı ciddi bir şekilde zarar görebilir. Konuyla ilgili çarpışma testi videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuç

Ana kucakları, yenidoğan bebeklerin kendilerini tıpkı annelerinin kucaklarında olduğu kadar rahat ve konforlu hissetmeleri amaçlanarak tasarlanmış bebek taşıma ürünleridir. Bebeklerin konforu ve rahatı düşünülerek tasarlanan bu ürünler sayesinde hem evde hem de seyahatte bebeğinizin rahata etmesini sağlayabilirsiniz. Alışveriş esnasında bebeğinizin konforunu ve güvenliğini en üst düzeyde sağlayacak ana kucağı modellerini tercih etmenizi ve bebeğinizin kendi ergonomisine uygun olan ana kucağını kendisinin tercih etmesine izin vermenizi öneririm.

Joker.com.tr’ye Git

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Furkan Tetik - Uzman Satış Danışmanı
1993 yılında dünyaya gelen Furkan Tetik; oto güvenlik koltukları (Cybex, GB, Britax Römer , Maxi Cosi, Besafe vb), bebek arabası (Bugaboo, Cybex , GB, Silver Cross , Stokke vb.), hamilelik dönemi ve sonrası gibi anne-bebekle ilgili konularda çeşitli seminerler aracılığıyla eğitim almış ve sertifikalar kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Maliye bölümünde eğitimine devam eden ve Joker Baby Emaar Square mağazamızda görev alan Furkan Tetik, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open