Bebek Oto Koltuğu Modelleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bebek oto koltuğu alışverişiniz öncesi bilmeniz gereken her şeyi, Joker'de Perakende Satış Uzmanı olarak çalışan Ali Gülşen sizlerle paylaşıyor.


Bebek oto koltuğu ürünleri hakkında, siz değerli okuyucularımızdan farklı zamanlarda gelen soruları derleyip tek bir yazı altında cevaplamaya karar verdik. Umarız bu yazı, bebek oto koltuğu alışverişinizde sizlere yardımcı olacaktır.

Bebek Oto Koltuğu Neden Gereklidir?

Bildiğiniz gibi, bebek oto koltukları belirli bir dönemde zorunlu tutulan eşyalar (Trafik Kanunu uyarınca; boyu 1,35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki tüm çocukların bebek oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur.). Zira, normal araç koltukları, yetişkin insanların beden ölçülerine göre tasarlanmaktadır. Ve araçlarda alınan tüm güvenlik önlemleri (emniyet kemeri, hava yastığı, vb.) yetişkin insanları koruyacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu nedenle, araçtaki mevcut güvenlik önlemleri bebeğinize yeterli korumayı sağlamaz. Ani fren veya kaza anında, bebeğin yerinden tehlikeli bir şekilde hareket etmesi ve sizin ön göremeyeceğiniz bir nedenle yaralanması oldukça yüksek bir olasıktır.

Tüm bu problemlerin önüne geçmek ve araçları bebekler için güvenli hâle getirmek amacıyla geliştirilen bebek oto koltuğu modelleri, bebeğin güvenli ve konforlu bir şekilde yolculuk etmesini sağlar. Ve unutmayın; bebeğinizi ön koltukta ya da kucağınızda taşımanız da oldukça tehlikelidir.

  • Çocuk oto koltukları;
    Herhangi bir çarpma ve kaza anında “kademeli yavaşlamayı” sağlar,
  • Çarpma etkisini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha güçlü bölgelerine ( kalça kemiği , sırt ve omuz ) dağıtarak çarpma ve savrulma etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Özetle, nasıl ki emniyet kemeri ve hava yastığı biz yetişkinler için araçta gerekli güvenlik ortamını oluşturuyorsa, bebek oto koltuğu ürünleri de, gelişim çağındaki çocuğunuzun araç içinde güvenli bir seyahat etmesine katkı sağlamaktadır. Kanun uyarınca da zorunlu tutulan bebek oto koltuğu ürünlerini doğumdan itibaren kullanmaya başlamanız büyük bir önem taşımaktadır.

Bebek Oto Koltuğu Hangi Yaş Aralığında Kullanılabilir?

Bebek oto koltuğu; yenidoğan döneminden yaklaşık olarak 12 yaşa kadar (150 cm) kullanılabilir. Trafik Kanunu uyarınca; boyu 1,35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki tüm çocukların araç yolculuklarında bebek oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunlu tutulmaktadır.

Bebek Oto Koltuğu Modellerine Göz Atın

Bebek Oto Koltuğu Ürünlerindeki Standartlar Nelerdir?

Piyasada birbirinden farklı markaya ait yüzlerce bebek – çocuk oto koltuğu ürünü yer almaktadır. Bu ürünlerin, gerekli güvenlik koşullarını sağladığını denetleyen kuruluşlar, çocuk oto koltukları konusunda belirli standartlar belirlemekte ve üretici firmaların ürünlerinin bu standartları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmektedir. Testlerden başarıyla geçen ürünler, bu standartlara sahip olduklarını ürünlerinin üzerinde belirtmektedir. Piyasa öne çıkan oto koltuğu standartları ECE R 44-04 ve İ-size Standartlarıdır.

ECE R 44-04 Standartları Nedir?

ECE R 44-04, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu Yasalarının çocuk güvenlik koltuklarıyla ilgili bölümünün kısaltmasını temsil etmektedir. Avrupa Birliğinde satılan tüm bebek oto koltuğu ürünleri bu standartları sağlamak zorundadır. ECE R 44-04 standartlar otomobil teknolojisi ve kazalarla ilgili istatistiksel bilgiler geliştikçe güncellenmektedir. ECE R – 44-04 testleri sırasında;

  • Oto koltuğunun hangi kilo aralığında kullanıma uygun olduğu,
  • Önden ve arkadan yapılan çarpma testlerindeki başarısı,
  • Emniyet kemer sisteminin ve tokalarının sağlamlığı,
  • Oto koltuğu üzerinde yer alan montaj yönergesindeki tüm ibare ve uygulamaların doğruluğu,
  • Araç içinde kurulum ve uyarı yönlendirmelerinin eksiksiz bir şekilde sunulduğu denetlenir. Bu testlerin
  • tamamından olumlu sonuç alan bebek oto koltuğu ürünleri ECE R 44-04 standardına sahip olmaya hak kazanır.

İ-Size Standartları Nedir?

İ-Size standartları, Temmuz 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Avrupa oto koltuğu düzenlemesidir. Bu standart, 15 aydan daha küçük çocuklara yönelik oto koltuğu güvenlik yönetmeliklerini kapsar. Yenidoğan döneminden itibaren çocuk yaklaşık 4 yaşına gelene kadar kullanım imkânı sunan oto koltukları İ-Size standartlarına uyumluluğa tabidir. İlgili komisyonun R129 başlıklı güvenlik düzenlemelerine bağlantılı olarak geliştirilen bu standartlar, araç içinde çocuk güvenliği konusunda elde edilen son bulgular eşliğinde hazırlanmıştır ve düzenli olarak güncellenmektedir.

i-Size standartlarına sahip oto koltukları;

  • 0 – 15 ay arasında bebek oto koltuğu ürünlerinin arkaya dönük bir şekilde kullanımını,
  • Gelişmiş baş ve boyun koruması sağlayıp sağlamadığını,
  • Bebek oto koltuğunun arabaya doğru ve kolay bir şekilde takılmasını sağlayan ISOFİX sisteminin kullanılıp kullanılmadığını denetler. Bu testlerden başarıyla geçen bebek oto koltuğu ürünleri i-Size standartları belgesini almaya hak kazanır.

Ana Kucağı Kullanım Rehberi: Ana Kucağı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Çocuk Oto Koltukları Grupları Nelerdir?

Çocuk oto koltuğu grupları, oto koltuğu seçiminde, çocuğunuzun yaşına, kilosuna, boyuna uygun oto koltuğu modellerini belirlemenize yardımcı olan çizelgedir. Aşağıdaki tabloda güncel oto koltuğu gruplarını ve bu grupların uygun olduğu fiziksel özellikleri bulabilirsiniz.

Grup Adı

Boy Ölçüsü

Yaş Aralığı

Ağırlık Aralığı

Grup 0+ 45 cm – 75 cm 0 -12 Ay 0-13 kg
Grup 0/1+ 45 cm – 105 cm 0 – 4 Yaş 0-18 kg
Grup 1 75 cm – 105 cm 15 Ay – 4 Yaş 9-18 kg
Grup 23 105 cm – 135 cm 3,5 Yaş – 12 Yaş 15-36 kg
Grup 123 75 cm – 135 cm 15 Ay – 12 Yaş 9-36 kg

Joker.com.tr’ye Git

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali Gülşen - Perakende Satış Uzmanı
1988 yılında dünyaya gelen Ali Gülşen 2015 yılından itibaren Joker firmasında Perakende Satış Geliştirme Uzmanı olarak görev almaktadır. Bebek arabaları, oto koltukları, seyahat yatakları, ev içi aktivite ürünleri, mama sandalyeleri, beslenme ve bebek gelişimiyle ilgili eğitim ve sertifikalara sahiptir. Ali Gülşen, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşmaya devam ediyor.
Open