Okul Hastalıkları Konusunda Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu yazımızda, okul hastalıkları konusunda bilmeniz gerekenleri, Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak sizlere açıklıyor.


Okul hastalıkları, okulların açılmasına sayılı günler kala yeniden gündem konusu oldu. Yaz aylarının sıcak günlerinin ardından mevsim değişikliğinin hissedilmeye başladığı bu dönemde, bünyeleri daha hassas olan minik yavrularımız, hastalıklardan daha çabuk etkilenebilmektedir. Bu yazımızda, okul hastalıkları konusunda bilmeniz gerekenleri, Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak sizlere açıklıyor.

Eylül ayı okulların açıldığı ve minik yavrularımızın okula merhaba dediği bir aydır. Ebeveynler de tıpkı çocukları gibi, okul heyecanı yaşarlar ve çocuklarınının tüm eksiklerini gidermeye odaklanarak okul alışverişi sürecini hızlıca tamamlamak isterler. Peki, konu okul hastalıkları olduğunda durum ne olur?

Okul Kırtasiye Ürünlerine Gözatın

Okulların başlamasıyla birlikte, küçük çocukları etkileyen grip gibi salgın hastalıkların artış gösterdiği haberlerini alırız. Okul ortamları, pek çok farklı çocuğun bir araya geldiği ve birlikte vakit geçirdiği yerlerdir. Böylesi bir ortam, hastalıkların hızla yayılması için oldukça elverişli bir ortam oluşturur. Bunun yanında, okulların açılma dönemi olan sonbahar dönemi, bir mevsim değişikliği dönemi olduğundan, hastalıklara karşı daha hassas olduğumuz bir dönem olarak bilinir. Yetişkin bir bireye göre daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan çocuklarımızı düşündüğümüzde, durumun vehameti giderek artar.

İlginizi Çekebilir: Okul Fobisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çocuklarda Sıklıkla Görülen Okul Hastalıkları

Bu noktada, çocuğumuzu bekleyen olası okul hastalıkları konusunda bilinçli olmak, bu hastalıklarla karşılaşmamız durumunda nasıl davranmamız gerektiği konusunda bizlere yol gösterecektir. Okula başlangıç ve mevsim değişikliği dönemlerinde çocuklarda sıkça görülen okul hastalıkları:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu
  • Beta-kızıl enfeksiyonu
  • Orta kulak iltihabı
  • El, ayak ve ağız hastalığı
  • Su çiçeği
  • Hepatit A
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Bitlenme

İlginizi Çekebilir: Çocuğunuzun Okula Uyum Sağlaması İçin Yapmanız Gerekenler

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda görülen okul hastalıkları konusunda başı çeken konu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Sağlıklı bir çocuğun yılda 6 ile 8 defa üst solunum yolu iltihabına yakalanması normal kabul edilmektedir. Özellikle kreş ve okula başlangıç dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları vakalarında artış yaşanır. Buna ek olarak, ilkbaharın ilk yarısı, sonbaharın ikinci yarısı gibi mevsim değişikliği dönemleriyle, kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. Bu dönemler, mikroplar için daha elverişli bir ortam sağladığı gibi, çocukların da kapalı alanda daha fazla vakit geçirdiği ve bu nedenle solunum yoluyla bulaşan mikroplara davetiye çıkardığı bir dönemdir.

Beta-Kızıl Enfeksiyonu

Halk arasında “Beta” adıyla bilinen streptokok adlı bakteri türü, kalabalık coğrafyalarda salgına neden olan bakteriyel bir boğaz enfeksiyonudur. Bu bakterinin bir türü de, kızıl hastalığına neden olmaktadır. Özellikle kreş dönemindeki çocuklarda kendini gösteren beta-kızıl enfeksiyonu; yüksek ateş, hâlsizlik, tavuk derisi gibi yaygın bir döküntü ve boğaz ağrısı yapar. Beta-kızıl hastalığı hızlı bir şekilde müdahale edilmeyi gerektiren bir hastalıktır ve müdahale edilmemesi durumunda sistematik hâle geçer. Bulantı, kusma, şuur değişikliği gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Beta-kızıl enfeksiyonu antibiyotikle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçlar için doktorunuzla iletişimde olmanız gerekir.

Orta Kulak İltihabı

Orta kulakta farklı nedenlere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar sonucu oluşan orta kulak iltihabı, genelde sonbahar ve kış aylarında görülür. Orta kulak iltihabı, aynı anda bir ya da her iki kulakta da görülebilen bir hastalıktır. Orta kulak iltihabının belirtileri; kulağa dokununca sızlama, nezleye bağlı kulak ağrısı, kulakta akıntı, işitme azlığıdır. Bu belirtilerden bir ya da birden fazlasının görülmesi durumunda en kısa sürede doktora gidilmelidir. Çocuklarda işitme kaybı rahatsızlığının en önemli sebeplerinden birisi olan orta kulak iltihabı, ihmal edilmemesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Çocukların önemli bir bölümünün, hayatlarının ilk 5 yılında bu enfeksiyona birkaç defa yakalanma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.

El, Ayak ve Ağız Hastalığı

Okul hastalıkları konusunda öne çıkan rahatsızlıklardan birisi de el, ayak ve ağız hastalığıdır. Bu hastalık, ağız içinde yaralara ve su çiceğine benzeyen döküntülere neden olabileceği gibi, yüksek ateş ve beslenme bozukluğu gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur. El, ayak ve ağız hastalığı okul gibi kalabalık ortamlarda yakın temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde artış gösteren bu hastalığın tanısı ve tedavisi için, hastanın yaşı, klinik bulguları, su çiçeğine benzeyen döküntülerin tespiti ve nedenlerinin araştırılması gerekir.

Su Çiçeği

İlk olarak yüz ve gövde üzerinde görülen daha sonra vücuda yayılan kabarcıklı bir döküntü olan suçiçeği nedir? Suçiçeğinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Suçiçeğinin tedavisi ile ilgili her şey haberimizde…
Suçiçeği genellikle çocukluk çağında görülen virüs kökenli bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği tedbir alındığı takdirde atlatılabilen bir hastalıktır. Peki, suçiçeği belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl yapılır? İşte suçiçeği hakkında merak ettiğiniz ve bilmeniz gereken önemli noktalar…

Suçiçeği, genellikle çocukluk döneminde görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülme ihtimali bulunan virüs kökenli bir hastalıktır. Bulaşıcı özelliği bulunan suçiçeği rahatsızlığı, başta yüz olmak üzere vücudun değişik yerlerinde görülen kabarcıklı döküntüler oluşturur. Okul dönemindeki çocuklar aşılı olsalar dahi suçiçeği rahatsızlığına yakalanabilir. İyi seyirli bir hastalık olan suçiceği, bulaşıcı bir özelliğe sahip olduğundan, çocuğunuzun bu rahatsızlığa yakalanması durumunda en az 1 hafta süreyle okula göndermemeniz gerekir.

Hepatit A

Genelde enfekte gıdalar ve su yoluyla bulaşan hepatit A yayılma gücü yüksek bir bulaşıcı hastalıktır. Özellikle, hepatit A aşısı olmamış çocukları tehdit eden hastalık, çocuklarımızın yaşam koşullarını olumsuz etkileyebilir. Hepatit A hastalığının belirtileri genelde bağırsak enfeksiyonu gibi başlar ve karın ağrısı, ateş ve kusma olarak ortaya çıkar. Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynlerin, doktora başvurması gerekir. Bazı durumlarda, çocuğun hastaneye yatırılması ve destek tedavisi alması gerekebilir. Hepatit A hastalığı, dışkı ve ağız yoluyla bulaştığından, ortak eşya ve ortak tuvalet kullanımlarında dikkatli olunması gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda hücrelerin iltihaplanması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. İdrar yolu enfeksiyonunu tetikleyen parazitler, okul ve özellikle okuldaki ortak kullanım alanı olan tuvaletlerde yoğun bir şekilde bulunur. Okulla ilk kez tanışacak çocuklar, el ve tuvalet temizliği konusunda yeterli eğitimi almadıklarında, gerekli hijyen kurallarına uyamaz ve idrar yolu enfeksiyonu gibi problemlerle karşılaşma ihtimalleri artar. Özellikle kız çocukları, idrar yolu enfeksiyonlarından daha fazla etkilenmektedir. Bu nedenle, çocuklarımıza tuvalet kullanımı ve tuvalet sonrası hijyen konularında gerekli eğitimi vermemiz ve genel hijyen kuralların uyması yönünde telkinlerde bulunmamız gerekir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır. Çocuğunuzun hangi antibiyotiği hangi dozda alması gerektiğiyle ilgili yönlendirmeye yalnızca doktorunuz yapabilir. Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu hastalığının tekrarlama ihtimali olduğu unutulmamalı ve hastalığa dair belirtilerin görülmesinin ardından hızlıca doktora başvurulması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Gizli Terleme Çocuklarda Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Bitlenme

Bitlenme hastalığı, okul hastalıkları içinde belki de en yaygın olan hastalıktır. Bitlenmeye neden olan parazit insan bedeninde baş, kasıt veya başka vücut bölümlerine yerleşebilir. Yerleştiği bölgeye göre isim alan bitlenmenin çocuklarda en sık görülen türü baş bitidir. Özellikle okul ve kreş çağındaki çocuklarda sıkça görülen bitlenme, ortak kullanılan eşyalar vasıtasıyla bulaşabilir. Şehir hayatı, hazır gıda tüketimi, aşırı deterjan kullanımı gibi nedenler bitlenme vakalarının artış göstermesine neden olur. Çocuklarımızı bitlerden korumak için, saçları haftada bir kontrol etmek ve şüpheli durumlarda, bit önleyici özel şampuanlar kullanmak gerekir.

Sonuç

Okul hastalıkları, okulların açılmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Çocuklarımızın ve ebeveynlerin okul hastalıkları konusunda bilgilendirilmesi, bu tür hastalıklara karşı daha bilinçli bir mücadelenin ilk adımıdır. Hijyen kurallarına uyma ve sağlıklı beslenme gibi basit önlemler alarak okul hastalıkları karşısında çocuklarımızın daha güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlayabiliriz. Bunun yanı sıra, okul hastalıkları ile karşılaşılması durumunda bilinçli hareket etmeyi ve mutlaka doktor tavsiyesiyle hareket etmemiz gerektiğini unutmamamız gerekir. En az okul alışverişi yapmak kadar önemli olan bu konuyu tüm ebeveynlerin dikkatli bir şekilde takip etmelerinde fayda bulunmaktadır.

İlgili Yazı: Okul Hastalıklarından Korunma Yöntemleri

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doç. Dr. Ercan Tutak - Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı
1969 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Doç. Dr. Ercan Tutak, 1987 - 1993 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru lisans eğitiminin ardından, 1994 - 1998 yılları arasında Çukurova Üni̇versi̇tesi̇ Tıp Fakültesi̇, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi, 2001 - 2003 yılları arasında da aynı üniversitede Neonatoloji B.D. yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2005 yılından bu yana Memorial Sağlık Grubu bünyesinde çalışmaya devam eden Doç. Dr. Ercan Tutak, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open