Okul Hastalıklarından Korunma Yöntemleri

Okullar açılıyor. Peki yavrunuz ve siz okul hastalıklarına karşı yeterince hazırlıklı mısınız? Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, okul hastalıklarından korunma yöntemleri hakkında bizleri bilgilendiriyor.


Okul hastalıklarından korunma yöntemleri konusu, okulların açıldığı bu dönemde tekrardan gündeme geldi. Özellikle ilk kez okula başlayacak yavrularımızı hastalıklardan korumak için okul hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir. Çocuklarımızın bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş olmadığından, okul dönemlerinde ve özellikle mevsim geçişlerinde sıklıkla hastalanabilmektedirler.

Okulların açılma dönemi olan sonbahar mevsiminde, çocuklarımızın hastalanmasının önüne geçmek ve okul hastalıklarından korunma amacıyla, beslenme, hijyen kuralları ve düzenli uyku gibi birçok konuda bilgi sahibi olmak ve dikkatli davranmak gerekir. Alınacak önlemler, yaşanması muhtemel hastalıkların önüne geçmenizi ve çocuklarınızın mevsim geçişlerini sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak okul hastalıkları ve çocuklarımızı bu hastalıklardan koruma yöntemleri hakkında bizleri aydınlatıyor.

İlgili Yazı: Okul Hastalıkları Konusunda Bilmeniz Gereken Her Şey

Okul Başlamadan Önce Sağlık Kontrolü Yaptırmak Gerekir.

Okula başlayacak çocukların, okul öncesinde sağlık kontrolünden geçmesi oldukça değerlidir. Okul öncesi check-up yaptırarak, çocuğunuzun güncel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olabilir ve varsa, potansiyel sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Okul öncesi yapacağınız sağlık kontrollerinde;

  • Çocuk gelişiminin değerlendirilmesi açısından boy ve kilo ölçümü yapılması,
  • Ayrıntılı sistemik muayene ile tansiyon ölçümü,
  • Tam kan sayımı, tam idrar tahlili, kan-kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikâyeye bağlı olarak açlık kan şekeri ölçümü, demir düzeyi analizi ve riskli bölgelerde kan kurşun düzeyine bakılır.
  • Yapılan incelemede, çocuğun aşı kartına bağlı olarak eksik aşıları tamamlanır. Özellikle; astım, doğumsal kalp rahatsızlığı, diyabet ve obezite gibi kronik hastalığı bulunan çocukların grip aşıları kontrol edilmelidir.

Kırtasiye Ürünlerine Göz Atın

Okul Hastalıklarından Korunma, Güçlü Bir Bağışıklık Sistemiyle Mümkün Olur.

Çocukların bağışıklık sistemi yetişkin bir bireye kıyasla yeterince güçlü değildir. Bu nedenle, özellikle mevsim değişikliklerinde, yetişkinlere nazaran çok daha kolay bir şekilde hasta olabilirler. Düzenli, sağlıklı ve iyi beslenme, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın altın kuralıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi de okul hastalıklarından korunma çabalarının başında gelmelidir.

Çocuklarımız, tüm besin gruplarını içeren dengeli bir beslenme düzenine sahip olmalı ve günde mutlaka bir ya da iki kez, C vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenmelidir. Özellikle okula başlangıç dönemlerinde sıklıkla karşılaştığımız üst solunum yolu enfeksiyonundan koruyan pek çok doğal vitamin bulunmaktadır. Bunun yanında, beslenme düzeni iyi olmayan çocuklara, bağışıklıklarının güçlendirilmesi amacıyla, bizzat doktorları tarafından önerilen multi vitaminler verilebilir. Bu vitaminlerin hangi dozda ve ne kadar süreyle verileceği konusundaki nihai kararı, çocuğunuzun doktoru verecektir.

Bu yazımızda okul hastalıklarından korunma konusunu ele aldık. Ebeveynler, çocukların okul hastalıklarından korunma konusunda bilgi sahibi olarak, çocuklarının bu dönemde okulla ilgili hastalıklardan korunmasını sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir: Çocuğunuzun Okula Uyum Sağlaması İçin Yapmanız Gerekenler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doç. Dr. Ercan Tutak - Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı
1969 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Doç. Dr. Ercan Tutak, 1987 - 1993 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru lisans eğitiminin ardından, 1994 - 1998 yılları arasında Çukurova Üni̇versi̇tesi̇ Tıp Fakültesi̇, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi, 2001 - 2003 yılları arasında da aynı üniversitede Neonatoloji B.D. yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2005 yılından bu yana Memorial Sağlık Grubu bünyesinde çalışmaya devam eden Doç. Dr. Ercan Tutak, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open