Gizli Terleme Çocuklarda Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Gizli terleme (Perspiration insensibilis) durumunun çocuk kalp sağlığına etkilerini, Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Ümit Bilge Samanlı açıklıyor.


Gizli terleme özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Bununla birlikte sıcak havalar, kalp rahatsızlığı olan çocukların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ailelerin yaz aylarında, aşırı terleyen ve sıvı kaybı olan çocukları konusunda ihtimam göstermesi gerekir. Sıcak günlerin yaşandığı dönemlerde özellikle gözle görülemeyen bir durum olan “gizli terleme” çocukların sağlığına zarar verebilir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Ümit Bilge Samanlı, sıcak havaların çocuklarda kalp sağlığına etkilerini anlatırken; Uz. Dyt. Merve Yüksek de ailelere sağlıklı içecek önerilerinde bulunuyor.

Çocuklarda Gizli Terleme Durumuna Dikkat!

Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte artan su ihtiyacı, sağlığı en çok etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Günlük hayatta besinlerle alınan suyun bir bölümü idrarla, dışkıyla ve deri yoluyla atılmaktadır. Ancak en büyük su kaybı, vücudun tamamını kaplayan deri yolu ile, yani terleme ile gerçekleşir. Terleme her zaman gözle görülür bir şekilde olmaz. Aksi gibi, vücuttaki su kaybı durumunun büyük bir çoğunluğu gizli terleme yoluyla gerçekleşir.

Gizli Terleme Çocuklarda Daha Büyük Risk Oluşturuyor.

“Perspiration insensibilis” yani “fark edilmeyen sıvı kaybı” (gizli terleme) durumu, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gizli terleme yolu ile sıvı kaybı oranı da artar. Bu kayıp, çocuklarda vücut ağırlığına göre cilt alanının daha geniş olması sebebiyle daha büyük bir önem taşımaktadır. Ter bezleri; su ile beraber, mineralleri ve besinle beraber vücuda giren bazı maddeleri de dışarı atar.

Vücuttaki Sıvı Kaybı Metabolizmayı Yavaşlatıyor.

Vücuttaki suyun azalması, damarlardaki sıvı miktarının azalması anlamına gelmektedir. Bu durumda dolaşımda olan ve vücut dokularını özellikle de beyni besleyen kanın organlara daha az gitmesi ve metabolik olayların daha yavaş ve zor gerçekleşmesi anlamına gelmektedir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

10-14 Yaş Aralığındaki Çocuklarda Tansiyon Değişikliği Sık Görülüyor.

Ergenlik öncesi veya ergenlik dönemindeki, yani 10-14 yaş aralığındaki erkek ve kız çocukları tansiyon değişikliklerine karşı daha hassastır. Bunun yanı sıra vücuttaki su kaybı da tansiyonda önemli değişikliklerin ortaya çıkmasına yol açar. Vücuttaki sıvı kaybının ve tansiyon değişikliklerinin en temel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Susuzluk hissi,
  • Hâlsizlik,
  • Baş dönmesi,
  • Göz kararmaları,
  • Bayılma hissi ya da bayılma,

Çocukta Kalp Hastalığı Olsun Ya Da Olmasın…

Susuzluk, halsizlik, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler, özellikle kalp hastası çocuklarda ve bebeklerde daha kolaylıkla oluşabilir. Kalbinde delik veya kapak darlıkları olan çocuklar ise daha çok sıkıntı çekerler ve daha önce belli olmayan morarmalar görünür hâle gelebilir. Kanın koyulaşması, akışkanlığının bir miktar azalması ise kan akım hızının biraz yavaşlamasına ve buna bağlı damar içi/kalp içi pıhtılaşmalara yol açabilir. Bu nedenle çocuk, kalp hastası olsun ya da olmasın, sıcak yaz ayları döneminde su kaybından ve gizli terleme durumlarından kaçınılmalıdır.

Çocuklarda Su Kaybını Önlemek için Beslenmeye Dikkat Edilmelidir.

Okulların tatil olmasıyla çocukların fiziksel aktiviteleri, harcadıkları enerji ve terleme düzeyleri artar. Çocuklarda sıvı tüketimine bu zamanlarda daha da dikkat etmek gerekmektedir. Çocukların susamaları beklemeden su içmeleri sağlanmalıdır. Özellikle gizli terleme durumuna en uygun zemin olan sıcak günlerde açık havada oyun oynayan çocuklar her 20-30 dakikada bir su tüketmelidir. Çocuklarda önerilen sıvı alım düzeyleri 1-3 yaş için 0,9 litre, 4-8 yaş için 1,2 litre, 9-13 yaş kızlar için 1,6 litre ve erkekler için 1,8 litre, 14-18 yaş kızlar için 1,8 litre ve erkekler için 2,6 litredir.

İlginizi Çekebilir: Okul Hastalıkları Konusunda Bilmeniz Gereken Her Şey

Çocuklara Sağlıklı İçecekler Hazırlanmalıdır.

Başta su olmak üzere süt, ayran, kefir, cacık, soğuk ayran çorbaları, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata ve kompostolar çocukların sıvı ihtiyacını karşılayan sağlıklı seçeneklerdendir. Sıvı oranı yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali gibi meyveler de öğün aralarında tükettirildiğinde vücudun serinlemesine ve sıvı dengesinin desteklenmesine yardımcı olur.

Çocuk Giyim Ürünlerine Göz Atın

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr. Ümit Bilge Samanlı - Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı
1951 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Uzm. Dr. Ümit Bilge Samanlı; 1971 - 1977 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Tıp Doktoru eğitimini tamamlamış ve ardından aynı üniversitede 1977 - 1982 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimi ve 1989 - 1993 yılları arasında Çocuk Kardiyolojisi yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 1985 - 1987 yılları arasında Bolu Devlet Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak mecburi hizmetini tamamlayan Uzm. Dr. Ümit Bilge Samanlı, 1987 - 1988 yılları arasında Alman Hastanesinde, 1988 - 1989 yılları arasında özel muayenehanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak hizmet vermiştir. 1992 yılında Lund University’de (İsveç) ziyaretçi doktor olarak görev alan Uzm. Dr. Ümit Bilge Samanlı, 1995 yılında Great Ormond Street Hospital’de (İngiltere) ve 1993 - 2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı olarak görev almıştır. 2002 yılından itibaren Memorial Şişli Hastanesinde Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı olarak görev alan Uzm. Dr. Ümit Bilge Samanlı bilgi birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşmaktadır.
Open